DIPLOMATSKI UDAR RUSIJE NA IZRAEL: „Podržavaju neonaciste u Ukrajini“

Obavezno pročitajte

Moskva – Rusko ministarstvo spoljnih poslova nastavilo je jutros diplomatski napad na Izrael.

„Skrenuli smo pažnju na antiistorijske izjave izraelskog ministra spoljnih poslova Jaira Lapida, koje u velikoj meri objašnjavaju pravac u kojem sadašnja izraelska vlada podržava neonacistički režim u Kijevu“, napisali su na Tviteru.

- Advertisement -

„Iz nekog razloga, zapadna štampa (i neki od naših liberala) se još uvek raspravljaju o tome da li u Ukrajini ima neonacista. Kao jedan od argumenata navodi se jevrejsko poreklo Vladimira Zelenskog. Argument je ne samo neodrživ, već i lukav. Istorija, nažalost, pokazuje tragične primere saradnje Jevreja i nacista“, pišu oni i navode nekoliko primera Jevreja koji su zapamćeni „po svojim apsolutno monstruoznim delima“. Oni zaključuju da je učešće Jevreja u Holokaustu „marginalni fenomen, ali ne i tabu i predmet istraživanja“, i dodaju da Ukrajina nije jedina neonacistička država čiji je predsednik jevrejskog porekla, navodeći kao primer Letoniju.

Time su dodatno pojačane tenzije između dve zemlje koje su počele tvrdnjom ruskog ministra spoljnih poslova Sergeja Lavrova da Adolf Hitler ima jevrejsko poreklo.

Vlasti Izraela su juče kritikovale Lavrova, ocenjujući da je njegova tvrdnja – izrečena kada je govorio o ukrajinskom predsedniku Volodimiru Zelenskom, koji je Jevrejin – bila „neoprostiva“ laž koja je umanjila užase nacističkog holokausta, prenosi Rojters.

Lideri nekoliko zapadnih zemalja osudili su Lavrovljeve komentare, a Zelenski je optužio Rusiju da je zaboravila lekcije iz Drugog svetskog rata.

Rusko ministarstvo je u saopštenju navelo da su komentari izraelskog ministra spoljnih poslova Jaira Lapida „antiistorijski“ i „u velikoj meri objašnjavaju zašto aktuelna izraelska vlada podržava neonacistički režim u Kijevu“.

Moskva je ponovila Lavrovljevu tvrdnju da jevrejsko poreklo Zelenskog nije sprečilo Ukrajinu da bude pod kontrolom neonacista.

„Ne samo da se u Ukrajini antisemitizam u svakodnevnom životu i politici ne zaustavlja, već se i neguje“, navodi se u saopštenju, prenosi Rojters.

Lavrov je svoju tvrdnju izneo na italijanskoj televiziji u nedelju kada su ga pitali zašto Rusija ima stav da treba da „denacifikuje“ Ukrajinu, kad je i sam predsednik te zemlje, Volodimir Zelenski, Jevrejin.

Izrael je izrazio podršku Ukrajini nakon početka sukoba u februaru, ali je izbegavao direktne kritike Moskve i nije sproveo formalne sankcije ruskim oligarsima, vodeći računa o tome da ne naruši odnose sa Rusijom, moćnim posrednikom u susednoj Siriji.

Međutim, odnosi su postali zategnutiji, a Lapid je prošlog meseca optužio Rusiju da je počinila ratne zločine u Ukrajini, navodi britanski servis.

SourceB92

1 COMMENT

Ostavite komentar

Najnovije objave

Dragan J. Vučićević zapretio štrajkom glađu ako ode u zatvor

Vlasnik i glavni i odgovorni urednik Informera Dragan J. Vučićević rekao je, gostujući u Jutarnjem programu TV Pink, da...

Još priča na sličnu temu