DINA TAJTUS: Pozitivan znak što Srbija ne podržava rat u Ukrajini

Obavezno pročitajte

VAŠINGTON – Američka kongresmenka Dina Tajtus poručila je da je pozitivan znak što Srbija ne podržava rat u Ukrajini, i da se nada da će je SAD ohrabriti da zauzme aktivniji stav i u vezi sa sankcijama Rusiji.

Tajtus, demokrata koja je nedavno započela sedmi mandat u Predstavničkom domu Kongresa SAD kao predstavnica savezne države Nevada, ponovo će biti deo Odbora za spoljne poslove Predstavničkog doma, kao i Pododbora za Evropu , u čijoj nadležnosti su zemlje Zapadnog Balkana.

Vučić: Ukrajina je prijateljska zemlja Srbiji, ali nismo…

- Advertisement -

Ona je u intervjuu za Glas Amerika danas rekla da je u martu 2022. zajedno sa svojim kolegama iz Kongresa poslala pismo državnom sekretaru Entoniju Blinkenu u kojem poziva na dublje angažovanje SAD na Balkanu, u kontekstu ruskog rata u Ukrajini, iz razloga što je, kako je navela, postalo očigledno da Rusija pomera granice na svakom koraku.

„Svakako sa Srbijom, sa Moldavijom, sa Ukrajinom. I zato smo želeli da budemo sigurni da smo tamo postavili čvrstu granicu, kako Rusija ne bi mogla da proširi svoj uticaj na područja izvan onih gde je već bila u ratu sa Ukrajinom”, izjavila je Tajtus navodi Tanjug.

Ona je rekla i da smatra da je taj dublji angažman američke administracije bio primetan i u odnosima sa Srbijom tokom protekle godine, pored sve pomoći koja je otišla Ukrajini i sankcija Rusiji.

Kurtijeve javne rasprave za otimanje srpske zemlje

Govoreći o lokalnim krizamama u regionu, u kontekstu ukrajinskog rata, Tajtus je rekla da je brine da Moskva može da iskoristi svoj uticaj da potkopa demokratske institucije i gurne te zemlje nazad u sferu uticaja Rusije.

„Videli smo kako se Srbija sada usprotivila i kaže da ne podržava rat u Ukrajini. Postoje neki prilično pozitivni znakovi u Moldaviji, sa novim liderom koji je još više prozapadni, i gaji simpatije ka onome što NATO nudi. Tako da mislim da to funkcioniše, ali svakako je izazov”, rekla je Tajtus.

Na pitanje kakvo je njeno mišljenje o snažnom proruskom i proputinovskom raspoloženju u Srbiji i činjenici da Beograd još ne uvodi sankcije Moksvi, američka zvaničnica je rekla da „nije sve savršeno ali se kreće u pravom smeru” , i takođe je izrazila nadu da će SAD moći da je ohrabruje da zauzme „aktivniji stav”.

Ona je još rekla, da će nakon reizbora ponovo biti u Odboru za spoljne poslove Kongresa i njegovom Pododboru za Evropu i da će joj ključni prioriteti, što se tiče spoljne politike SAD biti jačanje odnose sa NATO-om, eventulano proširenje alijanse na Finsku i Švedsku, i pružanje pomoći zemljama poput Poljske ili Mađarske u kojima, po njenim rečima, demokratija nazaduje.

Tajtus je rekla i da će ohrabriti republikance, koji sada upravljaju Odborom za spoljne odnose Kongresa da se organizuje novo saslušanje o Zapadnom Balkanu.

Vučić: U ponedeljak u Briselu ostajemo pri crvenim linijama o KiM

Američka zvaničnicaje još navela da zemlje Zapadnog Balkana možda ne privlače pažnju medija, ali da Stejt department i SAD svakako prepoznaju da su im potrebni prijatelji u teškim oblastima i da oni neće odustati od svoje pomoći tim zemljama.

Ona je za Glas Amerike, povodom prve godišnjice ruske invazije na Ukrajinu, govorila i o spoljnoj politici SAD, kontinuiranoj podršci Kijeva, u šta spada i nedavna poseta predsednika Džozefa Bajdena.

Tajtus veruje da su američki predsednik i SAD bili vrlo efikasni u jačanju transatlantske alijanse i ujedinjavanju zapadnoevropskih zemalja u podršci Ukrajini protiv ruske agresije.

Ona je govorila još o sankcijama Moskvi kao „alatu američkih spoljnih poslova” i rekla da one funkcionišu i da imaju ogroman uticaj na rusku ekonomiju, ne samo u oblasti bankarstva, već i u otporu prema bilo kakvom izvozu koji bi Rusija mogla da ima.

„Viđeli ste kako mnogi od njihovih biznisa posrću. Dakle, da, sankcije funkcionišu. A predsednik je upravo najavio da će biti sankcija protiv elita i kompanija koje pokušavaju da izbegnu sankcije koje smo već postavili ili podržavaju rusku ratnu mašinu”, saopštila je Tajtus.

Ona je još najavila, vezano za rat u Ukrajini da će Kijevu biti poslato dodatno oružje, i da su se SAD obavezale da će se boriti do kraja, kao i Ukrajinci, kao i da postoji određeni optimizam da se Ukrajina neće predati i da Rusija neće marširati ulicama njenog glavnog grada.

SourcePolitika

Ostavite komentar

Najnovije objave

BAČENO 37.000 KASETNIH BOMBI I 15 TONA URANIJUMA: Dan NATO agresije na SR Jugoslaviju

Pre 24 godine, 24. marta 1999. godine, započela je agresija NATO na Srbiju, odnosno Saveznu Republiku Jugoslaviju. Naredbu za napad...

Još priča na sličnu temu