ĐILAS: Vučić se plaši da će izaći dokazi o njemu i Đukanoviću…

Obavezno pročitajte

Đilas udario na Vučića i Đukanovića

Predsednik Stranke slobode i pravde Dragan Đilas izjavio je da se nada da vesti, iz kojih provejava da predsednik Srbije Aleksandar Vučić, utičući na neke od političara, pokušava da spreči formiranje demokratske ekspertske vlade u Crnoj Gori, nisu tačne.

Ogroman je strah Mila i Vučića će se pojaviti dokazi o raznim zajedničkim kriminalnim poslovima, govori Đilas.

- Advertisement -

„Ipak, svakom dobronamernom čoveku je jasno da je Aleksandar Vučić započeo akciju usmerenu na opstanak režima Mila Đukanovića, u trenutku kada je shvatio da nova crnogorska vlast nije spremna da odluke o budućnosti Crne Gore donosi u dogovoru sa njim. Strah da će se pojaviti dokazi o raznim zajedničkim kriminalnim poslovima dva režima je ogroman. Zato je i pokušaj sprečavanja formiranja nove vlade toliko snažan“, naveo je Đilas u autorskom tekstu za podgoričke Vijesti.

Lakša će nam borba biti kada znamo da je Crna Gora slobodna, kada imamo primer

On je napisao da se nada i da veruje da će opozicioni lideri biti dostojni onih koji su im poverili svoj glas i pozvao ih da formiraju novu vladu.

„Lakša će nam borba biti kada znamo da je Crna Gora slobodna, kada imamo primer, a u slučaju Srbije podsećanje, da je pobeda nad diktaturom moguća. Bilo je vremena u istoriji kada je Srbija bila okupirana, kada je boreći se za svoju slobodu gledala u slobodnu, bratsku Crnu Goru. Ta vremena su ponovo došla“, naveo je on.

Svi zajedno, odbranili su se od nacionalnih, verskih i svih drugih podela

Đilas je ukazao da je bilo uživanje slušati poruke koje su slali profesor Zdravko Krivokapić, Aleksa Bečić i Dritan Abazović. Njih trojica predvode tri koalicije koje čine novu parlamentarnu većinu u Crnoj Gori.

„Ogromno poštovanje je kod mene izazvao prof. Krivokapić, koji je u izbornoj noći prekinuo uvredljivo skandiranje o Milu Đukanoviću, ali i svi političari, sveštenici SPC i građani, koji su narednih dana branili džamije od napada pojedinaca za koje postoji velika verovatnoća da su to radili po nalogu raznih službi koje ne žele dobro Crnoj Gori. Svi zajedno, branili su se od nacionalnih, verskih i svih drugih podela, koje su u Crnoj Gori nametane od strane režima“, naveo je on.

Kao i u Srbiji, podele su bile osnovne poluge vladavine bivšeg crnogorskog režima

Kako je dodao, te podele bile su osnovne poluge vladavine, isto kao u Srbiji.

„Branili su se zajedno, branili su jedni druge uz poruke koje će sigurno ostati kao citati, ali i sa rešenošću koja je vredna svakog poštovanja“, naveo je on.

Nikad više pioni na šahovskoj ploči

Srbija, kako je dodao, nema bližeg od Crne Gore.

„Ni Crna Gora bližeg od Srbije. Ali to nikada više ne sme da se svede na ličnu bliskost i razne poslovne, da ne kažem kriminalne kombinacije vođa dve države. Nikada više ne smeju ni Srbi ni Crnogorci da budu pioni na šahovskoj ploči, koji se guraju u sukobe i tenzije kada nekom Đukanoviću ili nekom Vučiću to zatreba“, ukazao je on.

Sramota me je bilo…

Kako je dodao, sramota ga je bilo kada je ministar zdravlja njegove zemlje javno rekao da u njegovom ministarstvu ne može da radi niko ko govori crnogorskim jezikom.

„Sramota me je bilo kada je ministar spoljnih poslova poručivao da ćemo sve Crnogorce vratiti u Crnu Goru. Sramota me je bilo kada je predsednik moje zemlje slao poruke podela i pokušavao da najgrađanskije proteste u Evropi iskoristi za svoje političke potrebe. U tim protestima su bili pravoslavni vernici, i Crnogorci i Srbi, ali i pripadnici muslimanske i katoličke veroispovesti“, naveo je Đilas.

Kako je napisao, punog srca je slušao mitropolita crnogorsko primorskog Amfilohija, koji je sprečio da litije na bilo koji način postanu nasilni protesti, ali i kada je jasno rekao ne mešanju Beograda u događaje u Crnoj Gori.

„Podržao sam ga kada je rekao da se na litije ne nose zastave Srbije, jer je to bio protest za odbranu svih svetinja, protest koji je pokazao silovitu snagu građana koji više ne žele da trpe bezakonje, nepravde i korupciju, a ne protest zbog položaja srpskog naroda u Crnoj Gori. Podržao sam ga dok su ga Vučićevi tabloidi nazivali izdajnikom, na isti način kako sada nazivaju profesora Krivokapića. Stranka slobode i pravde, koju predvodim, osudila je te napade i mešanje srpskog režima u postizborni proces u Crnoj Gori“, naveo je Đilas.

Ostavite komentar

Najnovije objave

Gašić doneo naredbu o produženju roka za predaju nelegalnog oružja

Ministar unutrašnjih poslova Bratislav Gašić doneo je naredbu o produženju roka za predaju nelegalnog oružja. Kako je navedeno u „Službenom...

Još priča na sličnu temu