Riđe Đilas i ekipa uzeli 2 miliona evra, pa podigli spomenik, a smeta im Stefan Nemanja!

Obavezno pročitajte

Stranka slobode i pravde je uoči svečanosti otkrivanja obeležja saopštila da je time „obrukan ceo srpski narod“, a samo dva sata pred ceremoniju otvaranja organizovan je i protest kod Savskog trga, predvođen Veselinovićem

Deo opozicije blizak Draganu Đilasu, lideru SSP, danima žestoko kritikuje spomenik osnivaču srpske srednjovekovne države Stefanu Nemanji, a niko od njih ni da pomene da je Đilas, dok je bio gradonačelnik Beograda, zajedno sa tadašnjim predsednikom Srbije Borisom Tadićem pozirao pred foto-reporterima prilikom otvaranja spomenika bivšem kontroverznom azerbejdžanskom političaru Hajdaru Alijevu u Tašmajdanskom parku!

SPOMENIK
FOTO: MARINA LOPIČIĆ

Oni su tada za renoviranje parka uzeli dva miliona evra od vlade Azerbejdžana, a uslov je bio da usred parka postave bistu Alijevu. Đilas i njegovi saradnici očigledno imaju kratko pamćenje, pa zaboravljaju na te svoje aktivnosti i bez stida vode hajku protiv podizanja spomenika jednom od najznačajnijih srpskih srednjovekovnih vladara.

Ruglo

- Advertisement -

Tako je Đilasov SSP uoči svečanog otvaranja saopštio da je time „obrukan ceo srpski narod“, a samo dva sata pred ceremoniju otvaranja organizovan je i protest kod Savskog trga, predvođen Jankom Veselinovićem, nekadašnjim kadrom DS, a sada predsednikom Pokreta za preokret i Đilasovim bliskim saradnikom.

Slikar prof. Miloš Šobajić kaže za Kurir da prilikom podizanja skulpture Alijevu to niko nije osporavao, iako, kaže, on ne vidi razlog da takav spomenik bude postavljen usred Beograda. – To je izuzetno ružan spomenik s umetničke tačke gledanja. Ne vidim razlog zašto bi bio postavljen u Beogradu. Da, Azerbejdžanci su platili park i tražili su spomenik zauzvrat. Tada je bila druga vlast i to niko nije osporavao. Na toj skulpturi predsednik Azerbejdžana izgleda tvrdo, ružno, neotesano, neprihvatljivo estetici. Žao mi je što izvanredni pisac Milorad Pavić na skulpturi pored takođe izgleda loše. A kad smo kod Stefane Nemanje i Savskog trga, pa taj trg je nekada bio prvoklasno ruglo, a sada je izvanredan, veliki je kao Crveni trg u Moskvi – ocenjuje prof. Šobajić.

Politički potezi

Akademik i istoričar prof. Vasilije Krestić kaže za Kurir da ne zna čemu protesti protiv spomenika i ističe da je Stefan Nemanja tvorac države i da to ima nemerljivi značaj za svakog od nas. – Srbi zaslužuju jedan takav spomenik i dobro je što je podignut, a bez spomenika Hajdaru Alijevu mogli smo i da budemo. Neki potezi su čisto politički i imaju momentalne političke interese. Demokrate su tada bile na vlasti i odgovaralo im je da se povezuju sa Alijevom i njegovom državom. On je dobio obeležje na tom mestu samo zato što je to bilo plaćeno. Važnost i vrednost ta dva spomenika su neuporedive – zaključuje Krestić.

Stefan Nemanja, spomenik

FOTO: DAMIR DERVIŠAGIĆ

SourceKurir

Ostavite komentar

Najnovije objave

VLADIMIR PUTIN: Vukli su nas za nos, trebalo je ranije započeti dejstva u Ukrajini

Predsednik Rusije Vladimir Putin izjavio je da je jedino zbog čega bi moglo da se žali to što Rusija nije...

Još priča na sličnu temu