DIKTATOR NASTAVLJA IZDAJU I SLUŠA SAVETE OCA FAHRIJA: U Ohridu potpisan Memorandum o razumevanju u kulturi

Obavezno pročitajte

Na samitu Otvoreni Balkan u Ohridu potpredsednica Vlade Srbije i ministarka kulture i informisanja Maja Gojković, ministarka kulture Severne Makedonije Bisera Kostadinovska – Stojčevska i ministarka kulture Albanije Elve Margariti potpisale su Memorandum o razumevanju o saradnji u oblasti kulture na Zapadni Balkan (ZB), u cilju promovisanja kulturne raznolikosti, međukulturnog dijaloga i međusobnog razumevanja.

Ministri kulture Memorandum su potpisali u nameri da se proširi regionalna saradnja, podstakne kulturni razvoj i ulaganje u sektor umetnosti i kulture i zapošljavanja umetnika na ZB.

Imajći u vidu značaj mobilnosti umetnika kako bi se obezbedio kulturni napredak i prosperitet, a sa namerom da se proširi postojeća saradnja između zemalja u oblasti umetnosti i kulture, potpisivanjem Memoranduma iskazana je spremnost za otvorenom saradnjom sa ostalim zapadno-balkanskim učesnicima i njihovim uključivanjem u ovaj Memorandum u cilju promovisanja produktivne saradnje u oblasti kulture u regionu.

Svrha ovog Memoranduma je stvaranje uslova za olakšavanje, proširenje i produbljivanje institucionalne saradnje u oblasti kulture, a zemlje potpisnice razmotriti će uspostavljanje Rezidencijalnih programa kako bi umetnicima i profesionalcima obezbedili uslove za produženo vreme boravka, korišćenje prostora i resursa za rad, pojedinačno ili u grupama, u njihovim stručnim oblastima.

Zemlje potpisnice će promovisati regionalnu mobilnost umetnika i stručnjaka, integrisati pot-programe, kao i regionalne politike saradnje u oblasti umetnosti i kulture, osmišljene da podrže, između ostalog, razmenu iskustava, umrežavanje i promociju kulture i umetnosti umetnika ZB na međunarodnom planu.

Memorandum predviđa, kako navodi Tanjug, podsticanje mobilnosti umetnika, a zemlje potpisnice nastojaće da integrišu projekte, platforme ili mreže saradnje između njih i evropskih zemalja i da podstiču međusobnu realizaciju zajedničkih kulturnih programa.

SourcePolitika

Ostavite komentar

Najnovije objave

DRAGIŠIĆ SE PRAVDAO VOLOHONSKOM

Zoran Dragišić zv. Sijalica, profesor Fakulteta bezbednosti, u toku današnjeg dana kontaktirao je Vladimira Volohonskog, agenta GRU i lažnog...

Još priča na sličnu temu