14.9 C
Belgrade
nedelja, 2 oktobra, 2022

SRPSKI RADNICI SE DIGLI: Pozivaju na protest ispred Vlade

NAJČITANIJE

- Advertisement -

Ivent industrija Srbije saopštila je da izlazi na protest sa kolegama iz ugostiteljstva i pozvala sve čija egzistencija zavisi od ove delatnosti da uzmu učešće u protestu koji će se održati ispred Vlade Srbije u ponedeljak, 12. aprila, sa početkom od 16.30 časova.

Prenosimo sopštenje “Ivent industrije” Srbije:

Pozivamo i sve korisnike naših usluga, pre svega mladence i njihove porodice, koji takođe žive u neizvesnosti da li će ove godine moći da se venčaju i nastave život onako kako su sami zamislili.

- Advertisement -

Molim vas da razumete da ovo nije samo protest ugostitelja, ovo je protest i ivent industrije.

Ivent industriji čine firme čija je osnovna delatnost organizacija masovnih događaja. Tu su pre svega ivent centri, tj sale za proslave, zatim organizatori događaja, dekorateri, saloni venčanica, fotografi i snimatelji, muzičari, tehnička podrška i rentali opreme i vozila.

Cilj ovog protesta Ivent industrije je da još jednom, upozori državne organe na dramatično težak položaj u kojem se nalazi ivent industrija, odnosno organizatori događaja, usled zabrane rad zbog sprečavanja širenja zaraze.

- Advertisement -

Širom sveta ivent industrija označena je kao “najveća žrtva” korona krize, pa tek onda sledi turizam, saobraćaj itd. Kod nas ivent industrija kao da ne postoji.

Kao što već i znate još pre 13 meseci Vlada je zaključala celu jednu privrednu delatnost i negde zatirila ključ i ostavila nekoliko stotina firmi, nekoliko hiljada zaposlenih, nekoliko desetina hiljada članova njihovih porodica, da se sami snalaze.

Pomoć u vidu minimalaca za radnike u aprilu, maju, junu 2020.godine sigurno je značila velikom delu privrede, tj onima koji su nakon vanrednog stanja i onog prvog talasa nastavili da rade. Ta “pomoć” je za ivent industriju bila omča oko vrata jer je zabrana za nas na snazi i dalje, ponavljam 13 meseci!

Država je prepoznala probleme u turizmu, saobraćaju kod hotelijera i slično i direktno pomogla tim sektorima, mi to pozdravljamo. Ali svi ti sektori kako tako rade. Ivent industrija ne radi, jer ima i formalnu zabranu obavljanja delatnosti a nikakvu sektorsku pomoć nije dobila.
Da bi ste razumeli položaj ivent industrije možda najbolje govori ovaj primer. Kada razgovaramo sa prijateljima koji su vlasnici turističkih agencija i hotela i jadamo se jedni drugima…na kraju razgovora oni obavezno kažu “pa samo ste vi u goroj situaciji od nas“ – Pa jel to nije najbolji dokaz težine situacije u koj se nalazi ivent industrija.

Ivent industriju Srbije ne čine velike korporacije, iza kojih stoje razni fondovi pa mogu da se igraju….ivent industriju čine mali preduzetnici. Često je slučaj da cela porodica radi u jednom ivent centru ili salonu venčanica. Njihovi prihodi, pre korone, su bili takvi da mogu da žive od svog rada, ali nisu bili dovoljni da se prave akumulacije za ovoliki period zabrane rada.
Čitave porodice širom Srbije su zbog toga ostale bez osnovnih sredstava za život.

Svedoci smo da u javnosti vlada mišljenje da su u Srbiji mere ograničenja blaže u odnosu na veći deo Evrope. Kakve to ima veze sa Ivent industrijom? Nama je rad zabranjen od prvog dana pandemije, od 15.marta.

Mi to pokušavamo da objasnimo svim nadležnim institucijama mesecima unazad. Dugo nismo nailazili na bilo kakvu reakciju, tek 19.marta ove godine smo pozvani na razgovor u Vladu. I tada nam je potvrđeno da država prepoznaje deo našeg problema, tačnije prepoznaje samo ivent centre, tj sale za proslave, ali ne prepoznaje problem ostatka ivent industrije. Da stvari budu još gore, ništa se od tada nije desilo, i pored obećanog rešenja, niko nam se nije obratio skoro 20 dana. Možda to nije predugačak period za Vladu, ali nakon 13 meseci zabrane rada, nama je svaki sat kao godina.

Rekli su nam u Vladi teško vas je prepoznati i odvojiti od nekih drugih koji rade pod istim šiframa delatnosti kao i vi, a nije im zabranjen ili onemogućen rad. Postavljamo pitanje kako su u Francuskoj prepoznali ivent industriju?, Nemačkoj, Austriji, Sloveniji, Hrvatskoj, Makedoniji? Pazite Makedonija je još u oktobru odobrila jednokratnu pomoć posebno ivent centrima tj salama za proslave, posebno salonima venčanica, posebno fotografima, muzičarima itd. Pa jel moguće da Makedonija ima sistem da prepozna ovu ugroženu delatnost, a Srbija nema?

Zbog svega navedenog, nama ništa drugo ne preostaje već da kroz ovaj protest izrazimo nezadovoljstvo stanjem u kom se nalazimo, ne našom krivicom.

Kroz zajedničku platformu sa kolegama iz ovih sektora ugostiteljstva definisali smo zajedničke zahteve, ali imamo i neke specifične, obzirom da nam se poslovi ipak donekle razlikuju.

Zahtevamo:

1. direktnu sektorsku pomoć za ivent industriju, imamo 3 različita modela po kojima to može da se realizuje

2. zahtevamo da se, na osnovu detaljne analize koju imamo, promeni stepen rizika koji nose ivent centri tj. sale za proslave i da se on izjednači sa restoranima i kafićima, pa kada se njima odobri da rade, da pod istim uslovima radimo i mi.

3. Zahtevamo da Krizni štab i Vlada Srbije hitno usvoje preporuke i mere iz dokumenta Gradskog zavoda za javno zdravlje Beograd, broj 912/2 od 24.02.2021. godine u kojem jasno stoji pod kojim uslovima Ivent industrija može da počne da radi.

4. i ključno da se sa usvajanjem ovih mera krene odmah i da se objavi datum kada počinjemo da radimo. Jako je važno da svi razumeju da organizacija masovnih događaja zahteva vreme. Da ne može odluka da se donese danas, a mi sutra da krenemo da radimo. Zahtevamo da se ovaj dokument koji su izradili lekari, razmatra i usvoji na prvoj sednici kriznog štaba, kako bi mogli da počnemo da radimo od maja meseca.

Ako budemo čekali mesecima da se usvoje te preporuke Gradskog zavoda za javno zdravlje, u nepovrat će otići cela sezona, koja da podsetim traje od maja do oktobra. To bi za nas značilo da moramo da čekamo maj 2022. godine a to bi bio definitivan kraj ivent industrije u Srbiji.

Oko 35.000 svadbi je na čekanju za ovu godinu, to je 70.000 mladenaca i još oko 200.000 članova njihovih porodica koji žive u neizvesnosti da li će se svadbe ove godine obavljati ili ne.
Pozivamo i sve njih da nam se pridruže 12.aprila ispred Vlade Srbije, kako bi zajedno izneli sve ove zahteve pred nadležne državne organe.

Posebno napominjemo da na našem protestu nema mesta bilo kakvoj politici ili bilo kakvim grupama koje nemaju veze sa ovim našim problemom. Molimo sve da shvate da je ovaj protest isključivo ekonomske i socijalne prirode. Mi želimo da ivent industrija dobije mesto u društvu kakvo joj pripada u razvijenim evropskim državama i da nam se ovakav problem nikada više ne dogodi.

Ivent industrija je veliki pokretač privrede, kada mi radimo korist imaju i proizvodnja i promet hrane, pre svega mesa, sireva, povrća i sl, proizvodnja i promet pića, korist imaju i hoteli, restorani, transport i druge male uslužne delatnost. Naravno da od svega toga i država ima svoj deo koji joj po zakonu pripada.

- Advertisement -
SourceNova RS
- Advertisement -

Srodni članci

1 KOMENTAR

Ostavite komentar

Najnovije vesti

%d bloggers like this: