19.7 C
Belgrade
subota, 25 juna, 2022

DEVOJKA SRBIJA: Animirani predizborni SNS spot – „drugačiji i svežiji“(VIDEO)

NAJČITANIJE

- Advertisement -

Srpska napredna stranka objavila je predizborni spot kojim je pomerila granice u načinu na koji se obraća građanima.Posle kampanje iz 2019. u kojoj su funkcioneri naprednjaka promovisali futuristički izgled Srbije, Srbija sada može videti jednostavan crtež dugokose devojke bez crta lica koja „ponovo hoda visoko podignuta čela“.

Crno-beli animirani spot naprednjaka u nešto manje od minut predstavlja devojku Srbiju u belom, sa diskretnim plavim i crvenim porubima na suknji, koja razdragano šeta a pored nje promiču crteži manastira uz reči naratora da je Srbija vekovima na pozornici sveta bila moćna, snažna, sila, svima san i nedostižna.Ali, kaže narator, vreme nikada ne staje, svet se menja, pa su došli teški dani za njena mlada pokoljenja, pa naša junakinja iz leta prelazi u jesen i u zimu, pa u totalnu tminu i pada. 

Ali u njenim grudima tinjala je vatra novog rođenja i nikada nije gubila nadu da će doći dan vaskrsenja„, priča narator. A ona se iz ruševina, nacrtanih iza nje, podiže i hoda livadom punom cveća da bi se našla na pozornici ispred brojnih ljudi sa zastavama Srbije, kao na mitingu. A zatim slede crteži radnika na putevima, u kancelariji, na pruzi, učiteljice u školi… A Srbija, kaže narator, hoda ponovo uzdignuta čela jer mi, njena deca, opet smo spremni za najveća dela, da radimo i gradimo jer nam je stalo da kad se Srbija po dobru pomene, da nam srce u grudima poraste. Junakinja Srbija na levoj strani svečane haljine oko srca nosi bedž Srbije. Spot se završava brojem jedan na crvenoj pozadini i nazivom parlamentrane liste na plavom „Aleksandar Vučić – zajedno možemo sve“. 

- Advertisement -

Marketinški stručnjak Nikola Parun za Danas kaže da je ovaj animirani spot novina i da je pravljen za digitalne potrebe. On sumnja da će ga emitovati na televiziji. „To je moderan format, kreativno zahtevniji za izradu i pretpostavljam da ga zbog toga drugi nisu koristili. SNS tu ima dosta strateški jak pristup i pretpostavljam velike budžete i zato mogu da uđu u realizciju takvog formata. Ovaj video pomalo podseća na spot Donalda Trampa u kampanji u kojoj se borio za drugi mandat, a koji je takođe bio u toj ilustrovanoj, polustripovskoj varijanti.

To izgleda drugačije i svežije u odnosu na klasične spotove„, navodi on. Kada je reč o sadržaju spota, Parun navodi da je priča iz sadržaja dobra i na pozicijama koje zastupa SNS. „Možda neko nije saglasan sa tim kako Srbija napreduje, ali sa pozicija vlasti, koja treba da prati ono što je uradila i uspeh za koji veruje da je postigla, tako to treba da izgleda„, kaže sagovornik Danasa. Upitan da li je žena Srbije izabrana zbog imenice ženskog roda ili zbog toga što predsednik SNS Aleksandar Vučić, u kampanjama pogotovo, naglašava žene kao stub porodice i napretka, on kaže da je verovatno u pitanju to što je Srbija imenica ženskog roda. 

Ali pošto je SNS ‘catch all’ partija, trudi se da nikad ne zanemari žensku populaciju i ima funkcionere i funkcionerke poput Zorane Mihajlović, koja se specifično time bavi, a i predsednik Aleksandar Vučić u svojim govorima često naglašava ulogu i snagu žena. Žensko pitanje za SNS, bar na deklarativnom nivou, i u praksi je dosta važno i potenciraju ga“, zaključuje Parun.

- Advertisement -
Source021
- Advertisement -

Srodni članci

Ostavite komentar

Najnovije vesti