DEVOJKA SA HENDIKEPOM ISPRED PREDSEDNIŠTVA: S fakultetom šest godina tražim posao

Obavezno pročitajte

Pred zgradom Generalnog sekretarijata Predsednika Republike počeo je usamljeni protest Dragane Borenović iz Pančeva, koja je master defektologije. U pozivu koji je uputila medijima, ona navodi da već šest godina pokušava da dođe do radnog mesta i, kao osoba sa invaliditetom, sebi obezbedi elementarnu egzistenciju.

Za šest godina se više puta obraćala nadležnima, a od njih je, kako navodi, dobijala čak i omalovažavajuće odgovore.

- Advertisement -

Kaže da je primorana na ovakav protest, koji je i poruka da u našoj zemlji nisu svi ljudi ravnopravni.

„S obzirom na to da sam osoba sa hendikepom, Zakon za zapošljavanje lica sa invaliditetom postoji, ali ga lokalne i državne institucije ne primenjuju“, istakla je ona u razgovoru sa reporterom N1.

Ona kaže da nije bila odličan učenik u osnovnoj i srednjoj školi i jedan od boljih studenata na Fakultetu za specijalnu edukaciju i rehabilitaciju UB da bih danas sedela kod kuće i dobijala arogantan odnos predstavnika kako lokalnih tako i državnih organa. „Njihovi odgovori su takvi da ne samo da vređaju inteligenciju, već i omalovažavaju moje postignute rezultate i očigledno da oni kojima sam se obraćala ni moj master rad na temu „Povezanost kriminalnog načina mišljenja sa stepenom rizika osuđenih lica“ bnije bio dovoljan da mi pruže barem šansu, a kamoli mogućčnost da se zaposlim i živim od svog rada“, navela je.

Borenovićeva kaže da se oseća diskriminisano i da nikad nije dobila konkretan odgovor – ne možete da dobijete posao „zbog toga i toga“.

Navodi da se obraćala mnogim državnim organima – od Predsedništva, preko Ministarstva pravde (Upravi za izvršenje krivičnih sankcijama) do Vlade Srbije, i da su joj govorili samo prazne priče i da će se doći do rešenja, do kog nikad nije došlo. Svi su bili distancirani, navodi ona.

„Neshvatljivo da jedan student i  jedna osoba sa hendikepom koja nije isticala svoj hendikep u prvi mah, ne može da dođe do posla“, rekla je.

Nekoliko puta joj je, kaže, onemogućen ulazak u Predsedništvo, a smatra da je to adresa na kojoj se u najmanju ruku može inicirati rešenje njenog problema.

Defektolog je, inače, deficitarno zanimanje.

1 COMMENT

Ostavite komentar

Najnovije objave

DEJAN BULATOVIĆ U SKUPŠTINI SRBIJE: Živeo predsednik Aleksandar Vučić!

Samostalni poslanik i bivši potpredsednik Stranke slobode i pravde (SSP) Dejan Bulatović koji je u Skupštinu Srbije ušao na...

Još priča na sličnu temu