Demonstranti zapalili državnu zgradu, policija pucala (VIDEO)

Obavezno pročitajte

Demonstranti u ofanzivi

Demonstranti su zapalili lokalnu kancelariju parlamenta u Basri, a snage bezbednosti pucale su u vazduh kako bi ih rasterale, prenosi Rojters.
Demonstranti su na protestu tražili da irački parlament otpusti guvernera provincije pošto su dvojica opozicionih aktivista ubijeni a nekoliko njih ranjeno u tri odvojena napada nepoznatih naoružanih napadača ove nedelje.

Talas nasilja počeo je kada je aktivista Tahsen Osama ubijen prošle nedelje, što je izazvalo ulične demonstrancije koje su trajala tri dana tokom kojih je policija koristila bojeve metke protiv demonstranata koji su bacali kamenice i molotovljeve koktele na kuću guvernera i blokirali nekoliko glavnih puteva.

Takođe, podsetimo da je pre dva dana jedna politička aktivistkinja izgubila život, dok je troje ranjeno, kada je neidentifikovani napadač otvorio vatru na njihov automobil na jugu Iraka.

demonstranti,

Na političke aktiviste pucao je motociklista koji je išao iza njihovog automobila. Preminula aktivistkinja je bila angažovana u lokalnom protestnom pokretu još od 2018. godine.

Premijer Mustava al-Kadimi otpustio je šefove policije i nacionalne bezbednosti u Basri i naložio istragu o nasilju.

Ostavite komentar

Najnovije objave

DRAGIŠIĆ SE PRAVDAO VOLOHONSKOM

Zoran Dragišić zv. Sijalica, profesor Fakulteta bezbednosti, u toku današnjeg dana kontaktirao je Vladimira Volohonskog, agenta GRU i lažnog...

Još priča na sličnu temu