(VIDEO) DEMONSTRANTI PROTIV KARANTINA: Bacali kamenje i baklje na policiju!

Obavezno pročitajte

Demonstranti na ulicama Ljubljane

Demonstranti koji se protive uvođenju novih karantinskih mera zbog pandemije virusa korona, sukobili su se u Ljubljani sa policijom. Letele su kamenice, policija je koristila vodeni top, a policijski helikopteri nadleću grad.
Demonstranti su se okupili na više lokacija u Ljubljani, protiveći se zabrani kretanja, koju je Vlada Slovenije produžila, prenose slovenački mediji.

Oni su policiju gađali kamenicama i palili baklje, a policija je upotrebila vodeni top.

- Advertisement -

Vlada Slovenije zabranila je kretanje između opština i okupljanje više od šest osoba. Ta mera trajaće još bar nedelju dana prema novoj odluci.

Osnovci se neće vratiti u škole posle dvonedeljnog raspusta koji je trebalo da se završi u ponedeljak, već će preći na nastavu na daljinu, dok to za srednjoškolce važi već nedelju dana.

demonstranti

Vrtići će biti otvoreni samo za one koji rade na poslovima od ključnog značaja.

Slovenačka vlada odlučila je da omogući otvaranje nekih firmi, kao što su prodavnice robe za negu dece, prodavnice tehničke robe, nameštaja, nakita, fotokopirnice, fotografske radnje…

Oni će morati da poštuju dodatne bezbednosne mere, kao što je prisustvo jednog kupca na 30 kvadrata.

Tržni centri moraće da imaju odvojene ulaze i izlaze sa sredstvima za dezinfekciju.

Demonstranti su se rasporedili u grupe i sukobljavali sa policijom na više različitih lokacija. Policija je podigla i helikoptere, čulo se nekoliko eksplozija, a povređen je i jedan novinar. Svedoci javljaju da je među demonstrantima bilo i fudbalskih navijača, prenosi Delo.

Pop TV izveštava da je troje ljudi povređeno, a dvoje od njih je već prebačeno u bolnicu. Nije poznato da li je neko od pripadnika policije povređen.

Policija je saopštila da je bilo oko stotinu demonstranata , da su ih zamolili da napuste Trg republike, ali su se oni na to oglušili. Kasnije su demonstranti napali policiju i bacili nekoliko betonskih blokova na njih. Gađali su ih bakljama, petardama, flašama i drugim predmetima. Prvo su ih vređali verbalno, a onda je sve preraslo u fizički sukob.

Na protest je reagovao premijer Slovenije Janez Janša koji je za napade na policiju optužio ekstremne levičare.

Na svom Tviter nalogu Janša je napisao da fizičko nasilje i napadi na policijske delatnike uvek znače kriminalni čin i da će počinioci biti kažnjeni.

Mediji i društvene mreže bliske premijeru Janši tvrde kako su huliganske napade na policiju organizovala “antifa” udruženja, odnosno ekstremna levica.

Policija je u sredu poslala upozorenje da je okupljanje i dalje zabranjeno zbog loše epidemiološke situacije. Zabranjeni su svi skupovi i slična događanja. U saopštenju policije se naglašava da to ne dovodi u pitanje pravo na okupljanje i slobodu izražavanja, ali da su uvedene epidemiološke mere od izuzetne važnosti za zdravlje svih Slovenaca.

Vlada Slovenije produžila je danas zabranu kretanja između opština i okupljanje više od šest osoba, na još sedam dana.

Osnovci se neće vratiti u škole posle dvonedeljnog raspusta koji je trebalo da se završi u ponedeljak, već će preći na onlajn nastavu, dok to za srednjoškolce važi već nedelju dana.

Vrtići će biti otvoreni samo za one koji rade na poslovima od ključnog značaja.

Ostavite komentar

Najnovije objave

Kina i Rusija brane međunarodni poredak

Kineski lider je poručio da će njegova poseta biti „putovanje prijateljstva, saradnje i mira”, dok je ruski predsednik rekao...

Još priča na sličnu temu