UZBUNA MEĐU DEMOKRATAMA: Tramp šalje vojne avione u Džordžiju!

Obavezno pročitajte

Američko ratno vazduhoplovstvo saopštilo je u sredu da je vazduhoplovna baza Nacionalne garde Savana jedna od lokacija na kojoj će biti smešteni novi vojni transportni avioni C-130J, pored još tri baze smeštene u Zapadnoj Virdžiniji, Teksasu i Kentakiju. Demokrate u Odboru za oružane snage ocenile su odluku Američkog ratnog vazduhoplovstva da postave nove teretne avione C-130J u tu bazu u Džordžiji kao politički potez uoči završnice izbora koja će odrediti kontrolu nad Senatom, piše Difens njuz.

Američko ratno vazduhoplovstvo je 24. novembra odabralo četiri baze za prihvat 24 teretna aviona C-130J Super Herkul, uključujući i lokaciju u Džordžiji.

Predsednik Odbora za oružane snage Adam Smit posumnjao je u motive sekretara Američkog ratnog vazduhoplovstva Barbare Baret, koju je imenovala adminitracija Donalda Trampa, zbog uvrštavanja Džordžije na spisak lokacija.

- Advertisement -

„U ovom slučaju, vreme i odluka da se uključi Savana, kada je Džordžija usredsređena na izbore u Senatu, pokreću pitanja o motivima sekretara. Nije trebalo doneti ovu odluku sada … i trebalo bi da Ratno vazduhoplovstvo odloži akcije sve dok se ne završe izbori za Senat, kako se takve odluke ne bi našle u riziku da budu ispolitizovane“, rekao je on.

Nakon što kandidati nisu dobili potrebnih 50 odsto glasova na izborima, obe trke za Senat u Džordžiji biće odlučene u drugom krugu.

demokrat,

Demokrate bi morale da pobede u oba slučaja kako bi preuzele većinu republikancima, koji su dominirali u komori sa 53-47, što se smatra ključnim za budućeg predsednika. Senatori, inače, potvrđuju kandidate administracije, uključujući i kabinet.

Uoči izbora 3. novembra smatralo se da će samo tri ili četiri mesta odrediti koja stranka će kontrolisati ovo telo, a u zavisnosti od toga ko pobedi na predsedničkim izborima jer potpredsednik može da bude jezičak na vagi.

Zabrinutost zbog odluke o lokacijama je izrazio i Smitov kolega, predstavnik iz Konektikata Džo Kurtni.

„Da stvar bude gora, Ratno vazduhoplovstvo je bez i najmanjeg upozorenja dodalo četvrtu lokaciju, određujući Džordžiju kao lokaciju za avione koje još nije odobrio Kongres… Ovaj iznenađujući potez nikada nije bio deo planova Odbora tokom poslednje dve godine, i sada baca ljagu usred predsedničke tranzicije i vanrednih izbora u Džordžiji“.

Još jedan demokrata, predsedavajući Pododbora oružanih snaga Džon Garamendi, kritikovao je „sumnjiv tajming“ i „neregularan potez“.

„Ratno vazduhoplovstvo treba da povuče ovu odluku i odloži je do januara. To će omogućiti vazduhoplovnim snagama da donese odluku do završetka procesa i skloniće se iz izborne završnice u Džordžiji i drugih okolnosti sa jakim političkim nabojem“, rekao je Garamendi.

Američko ratno vazduhoplovstvo objavilo je lokacije za smeštaj novih C-130J letelica kako bi se izbeglo odugovlačenje lošeg uticaja na životnu sredinu, citirao je „Difens njuz“ portparola Ratnog vazduhoplovstva SAD.

Kako se navodi, novi avioni opremljeni su najsavremenijom navigacijom i mnogo su unapređenija verzija u odnosu na ranije C-130 letelice koje bi trebalo da zamene, a karakteriše ih i manja potreba za radnom snagom, smanjeni operativni troškovi i troškovi podrške.

Aktuelni republikanski senatori u Gruziji Dejvid Perdu i Keli Lefler, pozdravili su ovu odluku.

„Nove letelice će opremiti našu vazduhoplovnu Nacionalnu gardu u Džordžiji najsavremenijom tehnologijom, jer podržavaju američke globalne bezbednosne interese“, rekao je Perdu.

SourceSputnik

Ostavite komentar

Najnovije objave

Dragan J. Vučićević zapretio štrajkom glađu ako ode u zatvor

Vlasnik i glavni i odgovorni urednik Informera Dragan J. Vučićević rekao je, gostujući u Jutarnjem programu TV Pink, da...

Još priča na sličnu temu