26.9 C
Belgrade
ponedeljak, 16 maja, 2022

DEJAN MIROVIĆ: Ruska federacija ne odustaje od Rezolucije 1244, Putin ukazuje na dvostruke aršine Zapada

NAJČITANIJE

- Advertisement -

Putinovo poređenje DNR, LNR i takozvanog Kosova je izavalo nove izlive rusofobije i optuživanja Moskve da je navodno „ponovo“ izdala Srbiju i Kosovo i Metohiju.

Prećutkuje se da Putin nikada, pa ni u ovoj izjavi takođe, nije rekao da je Ruska federacija odustala od Rezolucije 1244 SB UN, koja garantuje da su Kosovo i Metohija sastavni deo Srbije.

- Advertisement -

Slično se izjasnio ruski sudija Skotnikov 2010. godine prilikom donošenja savetodavnog mišljenja MSP o Kosovu (koje Putin pominje), a koji je istakao važnost poštovanja Rezolucije 1244.

Kada ovome dodamo da su Putin i Lavrov više puta izjavljivali da su Kosovo i Metohija deo Srbije po Rezoluciji 1244 onda dolazimo do sledećeg zaključka. Putin i Ruska federacija se pozivaju na remedijalnu teoriju secesije koje je usvojio Zapad, samo da bi pokazali dvostruke standarde ili hipokriziju Zapadnih vlada kada se radi o priznanju takozvanog Kosova i nepriznavanju DNR i LNR. Svako ko drugačije tvrdi ili ne poznaje hijerahiju međunarodnog prava u kojoj su rezolucije SB UN iznad odluka i mišljenja Međunarodnog suda pravde, ili je još gore, ostrašćeni rusofob koji želi da opravda (vrlo verovatno) uvođenje neleganih i nemoralnih sankcija Ruskoj federaciji od strane Srbije, možda već i u vreme letnjih odmora kada će u Beogradu biti najmanje ljudi.

Šta je prava pozadina ove obrnute ili falsifikovane hijerahije akata u međunarodnom pravu ili nadripravnog tumačenja, pokazuje i ćutanje onih koji napadaju Putina kada se radi o Briselskom i Vašingtonskom sporazumu.

- Advertisement -

U tim neustavnim sporazumima uopšte nema Rezolucije 1244 ili pominjanja poslednje brane za ulazak takozvanog Kosova u UN. Odnosno, danas samo Ruska federacija i rusko rukovodstvo brane Rezoluciju 1244.

Najmanje šta možemo da uradimo kada analiziramo Putinovu izjavu je da to imamo u vidu.

To je pravno ili sistemsko tumačenje Putinove izjave. Ako joj se oduzme kontekst u kojem je data, odnosno dosledno poštovanje Rezolucije 1244 od strane ruskog predsednika, onda se može tvrditi bilo šta kao što rade rusofobi koji žele da opravdaju sankcije Ruskoj federaciji.

Profesor doktor Dejan Mirović

- Advertisement -
SourceIN4S
- Advertisement -

Srodni članci

Ostavite komentar

Najnovije vesti