14.8 C
Belgrade
subota, 24 septembra, 2022

EVO ŠTA NAM SPREMAJU I KAKO RAZMIŠLJAJU: Darija se oglasila o uvođenju vanrednog stanja!

NAJČITANIJE

- Advertisement -

Zamenica direktora Instituta Batut Darija Kisić Tepavčević izjavila je danas da je vanredno stanje u Srbiji i zbog kovida bilo uvedeno u martu, iako je tada bilo manje zaraženih u apsolutnim brojevima nego sada, zato što tada niko nije bio spreman za prvi talas kovida19 koji se širio Evropom kao cunami, i zato što u početku nije bilo dovoljno testova i respiratora i zdravstvenih kapaciteta

„Na samom početku, ceo svet je bio iznenađen ovim virusom i niko nije bio pripremljen. Virus se brzo širio, a mi smo bili među poslednjim zemljama Evrope gde je virus ušao. Zbog toga smo mogli da vidimo iskustva drugih zemalja, a posebno u Italiji i Španiji, gde su kapaciteti bili premali”, rekla je ona na konferenciji odgovarajući na pitanje novinara zašto se sada ne uvodi vanredno stanje kao pre kada imamo više pozitivnih, prenosi Tanjug.

Darija Kisić Tepavčević kaže da je su najugroženiji bili najstariji i oni u staračkim domovima i da je prioritet države bio da se preventivno deluje merama i da se to spreči u početku.

- Advertisement -

Prvi talas korone se širio kao cunami i mi smo hteli da razvučemo epidemiološku krivu, dodala je ona.

VUČIĆ SE PLAŠI PROTESTA! Darija povukla odluku o obaveznim maskama na otvorenom! REVOLT NARODA OPAMETIO ŠTAB…

Ističe da su u međuvremenu nabavljeni testovi i respiratori, otvorene su nove laboratorije i otvoreni novi kapaciteti.

- Advertisement -

Takođe, Kisić Tepavčević dodaje da su se svi nadali da će stanovništvo steći kolektivni imunitet, ali da je korona virus u mnogim segmentima demantovao stručnjake, kao i da se pokazalo da je uvođenje striktnih mera u početku bilo ispravno.

„Sada u apsolutnim brojevima jeste više zaraženih nego pre, ali je u odnosu na ukupan broj pozitivnih manji broj hospitalizacija, imamo i više kapaciteta nego pre, za koje se nadam da ih nećemo nikad iskoristiti”, naglasila je ona.

Na pitanje zašto se ne objavljuje broj zaraženih po gradovima na dnevnom nivou, ona je rekla da postoje ti podaci i da će ih učiniti dostupnim.

U bolnice se dnevno primi od 20 do 40 pacijenata više nego što se otpusti

U poslednjih 10 dana svakodnevno je više pacijenata primljeno nego što ih je otpušteno sa bolničkog lečenja i dnevno se za 20 do 40 pacijenata više primi nego što se otpusti, izjavila je danas zamenica direktora Instituta „Batut” dr Darija Kisić Tepavčević.

Prema njenim rečima, od ukupnog broja potvrđenih laboratorijskih slučajeva virusa korona, 15 odsto zahteva hospitalizaciju.

Kisić je ponovila da je trenutno 530 pacijenata hospitalizovano, a od toga se trećina nalazi u KBC „Bežanijska kosa”, javlja Tanjug.

Ona je poručila da se budno prati popunjenost zdravstevnih kapaciteta i da nadležni, kaže, razmišljaju „nekoliko koraka unapred”.

„Dnevno smo svaki dan u plusu za 20 do 40 bolničkih kreveta. Svaki dan u poslednji 10 dana, više pacijenta je primljeno nego otpuštenih iz bolnice”, rekla je Kisić.

O popunjenosti kapaciteta zdravstvenog sistema posebno se vodi računa, jer je prioritet da svaki građanin ima dostupnu zdravstvenu službu, i kada je u pitanju kovid 19 i ukoliko ima neko drugo oboljenje, dodala je Kisić Tepavčević.

- Advertisement -
Sourcenewswire
- Advertisement -

Srodni članci

Ostavite komentar

Najnovije vesti