Darija otkrila koja bi mera mogla da se uskoro uvede

Obavezno pročitajte

Darija Kisić o Kovidu

Darija Kisić Tepavčević izjavila je danas da se u letnjem periodu virus teže prenosi, ali da se i sada dešavaju pojedinačni slučajevi respiratornih infekcija, pa tako i korona virusa.

Ona kaže da je sada sve na ličnoj odgovornosti pojedinaca.

- Advertisement -

Komentarišući izjavu epidemiologa Predraga Kona da mogu da se vrate određene mere, ona je rekla da može da se uvede zabrana ulaska u gradski prevoz bez maske, ali da kaznena politika nije popularna i da se nije pokazala efikasnom.

„Sve je sada na ličnoj odgovornosti. Nemamo ličnog policajca za svakog od nas. On mora da bude u našoj glavi. Ne samo za kovid 19, već i za ostale zarazne bolesti“, rekla je Kisić Tepavčević.

darija,

Kaže da je zdravstveni sistem spreman ukoliko se virus u drugom talasu vrati na jesen, da je ojačan i sa kliničkog i sa laboratorijskog aspekta.

Naglašava da u ovom periodu nije velika verovatnoća prenošenja virusa kao što je bilo u zimskom periodu i da se sada virus teže prenosi.

„Neki od nas su se više opustili nego što bi trebalo, iako stalno ističemo da je virus tu, da je prisutan i da moraju da se primenjuju preventivne mere koje su svima poznate“, navela je ona.

Kaže da su najstariji sugrađani i najodgovorniji, da na pijacama, prodavnicama u javnom prevozu oni nose maske.

„Oni i jesu pod najvećim rizikom zbog godina i pridruženih obolenja, imaju teže forme bolesti ukoliko se desi infekcija. Međutim, vidimo da u strukturi hospitalizovanih oni nisu toliko zastupljeni, već je to mlađa populacija“, navela je ona.

Govoreći o sportskim događajima na otvorenom, Kisić je rekla da kada je doneta odluka da mogu da se organizuju događaji na otvorenom, Krizni štab je dao i preporuke.

„To je preporučeni način ponašanja kojim se maksimalno smanje rizik infekcije. Odlazak i na sportske događaje nije nešto što je obavezno, već je individualna procena rizika“, zaključila je ona.

SourceKurir

1 COMMENT

Ostavite komentar

Najnovije objave

Dan žalosti u Srbiji: Koja su pravila za građane, a koja za medije

Povodom incidenta u selu Banjska na severu Kosova, u kojem su ubijeni jedan policajac Kosovske policije i trojica napadača,...

Još priča na sličnu temu