DARIJA OBEĆAVA: Vakcinisaćemo pola miliona ljudi, EVO SA KAKVOM VAKCINOM!

Obavezno pročitajte

Članica Kriznog štaba Darija Kisić Tepavčević rekla je da u ponedeljak iz Francuske stiže četvorovalentna vakcina (Pasterova), a nakon toga vakcine iz Holandije.

Ogromna potražnja za vakcinama protiv gripa dovela je do nestašice u domovima zdravlja. Iz “Batuta” je najavljeno da u ponedeljak stižu nove količine, i to iz Holandije i Francuske.

Protiv sezonskog gripa ove godine vakcinisalo se 30 odsto više ljudi nego prethodne, rekla je direktorka Instituta “Batut” Verica Jovanović.

- Advertisement -

ZLO: Darija traži da ŽENE KOJE OBOLE OD RAKA DOJKE PLAĆAJU 70% od cene lekova ako nemaju mamograf, a da se pušačima OGRANIČI LEČENJE OD RAKA!

– Do sada je vakcinisano oko 400.000 ljudi. Još ima inostranih vakcina, ali u veoma malim količinama. Ministarstvo zdravlja i Vlada RS dodatnim naporima u skladu sa interesovanjem naših građana je obezbedila dodatne količine koje će se u kontinuitetu u narednim mesecima isporučivati – rekla je Jovanovićeva za medije.

Ona je zadovoljna tolikim odzivom za koji kaže da je rezultat dvonedeljne vakcinacije i da vakcina koje je proizveo Institut “Torlak” ima dovoljno.

Članica Kriznog štaba Darija Kisić Tepavčević rekla je da u ponedeljak iz Francuske stiže četvorovalentna vakcina (Pasterova), a nakon toga vakcine iz Holandije.

– Iz Francuske će stići 30.000 vakcina protiv gripa od ponedeljka, a nakon toga će stići još 200.000 doza iz Holandije (Mylan) – otkriva zamenica Instituta za javno zdravlje Srbije “Dr Milan Jovanović Batut”.

Pavle Zelić iz Agencije za lekove i medicinska sredstva je rekao da je u toku praćenje Torlakove vakcine sa željom da se sazna da li će se desiti bilo kakva nova neželjena reakcija.

– Zasad nemamo nikakve negativne izveštaje i očekujemo da se će tako nastaviti, odnosno da ćemo imati odgovarajuću bezbednost i nastaviti sa dugogodišnjom primenom ove vakcine – kazao je Zelić.

Evropska agencija za lekove je najavila da će početkom sledeće godine odobriti jednu od tri vakcine protiv korone.

Postavlja se pitanje koliko ćemo mi u Srbiji čekati pre nego što budemo mogli da ih koristimo.

– To vreme je značajno ubrzano, imamo mogućnost da se prema zakonskim odredbama po skraćenom postupku odobravaju vakcine koje su već odobrene u EU, ali to ne znači da se neće kontrolisati u Srbiji. Maksimalno taj proces može da traje nekoliko meseci – tvrdi Zelić.

Ostavite komentar

Najnovije objave

IGRA JE GOTOVA! BORELJ I ESKOBAR DEMANTOVALI VUČIĆA: Sporazum o Kosovu je OBAVEZUJUĆI i BEZ njegovog POTPISA!

Nije prošlo ni 24 sata od sastanka u Ohridu, a predsednik Srbije Aleksandar Vučić pokušao je da ubedi javnost...

Još priča na sličnu temu