18.2 C
Belgrade
utorak, 27 septembra, 2022

DARIJA KISIĆ TEPAVČEVIĆ: Prva ću stati u red sa porodicom da se vakcinišemo!

NAJČITANIJE

- Advertisement -

Kisićeva o vakcinaciji

Kada imamo preko 300 potvrđenih slučajeva, svakako da ne možemo da se ponašamo kao da je epidemiološka situacija dobra, kaže Darija Kisić Tepavčević.

Ona je rekla da opada procenat zaraženosti u glavnom gradu.

- Advertisement -

„U poslednja 24 časa je 27% bio procenat pozitivnih u Beogradu, a znao je da bude i 50%“, kaže Kisić Tepavčevićeva.

Objašnjava da je u Aleksincu proglašena vanredna situacija da bi se iskontrolisala epidemiološka situacija.

„Sporiji pad imamo zato što imamo veliki broj aktivnih slučajeva, ne samo kod nas, nego i u svetu. Ima slučajeva koji nisu otkriveni i zato ne možemo očekivati pad“, kaže Kisić Tepavčevićeva.

- Advertisement -

Kako je rekla, ni u kom slučaju ne smemo da se opustimo ni kada dođe do pada broja zaraženih.

„Svako veće okupljanje jeste mesto rizika, ali u slučaju da se ne poštuju mere. Mislim da smo sada odmakli od toga jer se više koriste mere“, rekla je dr Darija Kisić Tepavčević za TV B92.

„Sve odluke koje je donosio Krizni štab bile su u skladu sa trenutnom epidemiološkom situacijom“, objašnjava ona i dodaje da postoji kontinuirana saradnja sa Svetskom zdravstvenom organizacijom.

Profesorka Kisić Tepavčević rekla je da su od početka epidemije sve informacije iznošene javno te da su mediji važni zbog prenošenja poruka i promovisanja prevencije.

Ona je dodala da se mnogo toga što se tiče bolesti promenilo od početka pandemije, ali da su mere ono što je ostalo isto. Kako kaže, mere su od samog početka bile pre svega usmerene ka starijoj populaciji, jer se znalo da te osobe najviše napada.

„Postoje makar dve kompanije, koliko ja znam, koje su započele treću fazu kliničkog istraživanja, koje se radi na velikim uzorcima ispitanika. Ono što je važno je da nijedna vakcina ne može da bude u upotrebi u našoj zemlji ukoliko nije maksimalno bezbedna i sa visokim stepenom efektivnosti“, objašnjava dr Kisić Tepavčević.

Dodaje da će, kada vakcina bude dostupna, za njom biti velika tražnja.

Kako je rekla, kada se radi o tome da li bi trebalo primiti vakcinu ili ne, kaže da bi ona prva sa svojom porodicom stala u red za takvu vakcinu, jer se podrazumeva da će se poštovati maksimalan stepen bezbednosti i efektivnosti.

„Nošenje maske u zatvorenom prostoru će dugo biti deo naše svakodnevnice“, kaže Kisić Tepavčevićeva.

- Advertisement -
SourceEspreso
- Advertisement -

Srodni članci

Ostavite komentar

Najnovije vesti