10.8 C
Belgrade
petak, 24 septembra, 2021

BALKANSKI MEDIJI KRIJU: Danska ukida sve mere i ograničenja povodom Covid 19!

NAJČITANIJE

- Advertisement -

Danska će ukinuti sva preostala ograničenja na Covid-19 do 10. septembra nakon što je ministarstvo zdravlja proglasilo da virus „više nije kritična prijetnja društvu“, piše GARDIJAN.

„Epidemija je pod kontrolom“, rekao je ministar zdravlja Magnus Heunicke u izjavi u petak. „Zato možemo odustati od posebnih pravila koja smo morali uvesti u borbi protiv Covid-19.“

On je, međutim, upozorio da čak i ako je zemlja „trenutno na dobrom mestu“, epidemija nije završena i vlada neće oklevati da „deluje brzo ako pandemija još jednom ugrozi suštinsko funkcionisanje društva“.

- Advertisement -

Danska je treća zemlja po vakcinaciji u EU, prema podacima „Naš svet u podacima“, gde je 71 odsto stanovništva primilo dva injekcijska doza. Malta je na 80%, a Portugal na 73%. Velika Britanija je u potpunosti vakcinisala 62% svog stanovništva.

Danski sedmodnevni pokretni prosjek novih slučajeva zaraze koronavirusom na milion stanovnika iznosi 167, nešto iznad prosjeka EU od 149, ali znatno ispod britanske brojke od 492, prema istoj naučnoj internet publikaciji.

BALKANSKI MEDIJI KRIJU: Danska ukida sve mere i ograničenja povodom Covid 19! 1

Zemlja je bila jedna od prvih u Evropi koja je u martu prošle godine uvela delimično zatvaranje, zatvarajući škole i nebitna preduzeća i usluge. Nakon pooštravanja i opuštanja mera protiv Covida tokom pandemije, to je takođe bilo jedno od prvih koje je počelo ponovno otvaranje, lansirajući „pasoš za koronavirus“ 21. aprila ove godine.

- Advertisement -

Danski restorani, barovi, bioskopi, teretane, sportski stadioni i frizerski saloni otvoreni su od tog datuma za svakoga ko može dokazati da je vakcinisan, da ima negativan rezultat testa mlađi od 72 sata ili da je obolio od Covida u posljednja dva do 12 nedelje.

Taj zahtev, koji je već ukinut od 1. avgusta za neka mesta kao što su muzeji, za većinu drugih će nestati od 1. septembra, iako će koronapas i dalje biti potreban za noćne klubove i velike događaje, uključujući fudbalske utakmice do 10. septembra.

Vladina odluka da svoju klasifikaciju Covid-19 kao „kritične pretnje“ po društvo ne proširi posle 10. septembra efikasno uklanja pravnu osnovu za ograničenja, rekao je portparol ministarstva zdravlja.

Ograničenja putovanja u Dansku ostaće na snazi najmanje do oktobra jer su obuhvaćena posebnim sporazumom između vladajućih strana u zemlji koji ne ističe do kasnijeg datuma.

- Advertisement -
SourceGardijan
- Advertisement -

Srodni članci

Ostavite komentar

Najnovije vesti