Danica Grujičić pozvala javnost da podrži zakon o zabrani pušenja u zatvorenom prostoru

Obavezno pročitajte

Ministarka zdravlja Danica Grujičić je ima novu inicijativu. Na konferenciji pre dva dana, u okviru kampanje „Rak je izlečiv“, pozvala javnost da podrži donošenje zakona o zabrani pušenja u zatvorenom prostoru. Takva ideja nije naišla na podršku mnogih, pre svega vlasnika ugostiteljskih objekata.

Zakon koji je usvojen 2010. godine zabranjuje pušenje u javnim institucijama i u pojedinim ugostiteljskim objektima. Lokali do 50 metara kvadratnih mogu da se opredele da li su pušački ili ne. Dok su oni već od 50 kvadrata u obavezi da 50 odsto prostora odvoje za nepušački deo. Sada, ministarka zdravlja želi da uvede potpunu zabranu pušenja u zatvorenom.

- Advertisement -

„Molim vas podršku javnosti da se definitivno za sva vremena zabrani pušenje u unutrašnjim prostorijama. Ko želi da puši, hladno je, hoće da sedi u kafiću, neka dobije ćebe i grejalicu, ali neka sedi napolju i puši. Molim vas da u tome podržite Ministarstvo zdravlja koji će pokušati da donese zakon u vezi zabrane pušenja u zatvorenom prostoru. Pritisak se mora izvršiti na Ministarstvo finansija koje tvrdi da država od cigareta zarađuje novac. Prioritet mora biti zdravlje naših ljudi“, rekla je Grujičić.

Na sajtu Zavoda za javno zdravlje navode da ukoliko više sati boravite u istoj prostoriji sa pušačem, udahnućete približno istu količinu otrovnih jedinjenja kao da ste popušili 10 ili više cigareta. Na mapi Evrope bez dima, države koje su označene tamnozelenom bojom slede zakone SZO o zabrani pušenja na radnim mestima i ugostiteljskim objektima. Dok Srbija i druge države koje su označene crvenom bojom nude malo ili nikakvu zaštitu građanima. Shodno tome, izloženost pasivnom dimu je velika.

„Svest kod nas još uvek nije na tom nivou da možemo da kažemo da su pušači i nepušači usaglašeni. Nisu. Nepušači su čini mi se veći problem jer su tolerantni i nezainteresovani“, kaže specijalista za odvikavanje od pušenja Ika Pešić.

Ali, za ugostitelje to će, kažu, biti dodatni udarac na poslovanje, koji će mnoge dovesti do ivice egzistencije, navodi za N1 Goran Novović, predsednik Udruženja ugostitelja Aranđelovac.

„Sigurno će se skratiti boravak gostiju u svim ugostiteljskim objektima. Šta će biti sa noćnim klubovima, sa splavovima, ovde je veliki broj uživalaca duvanskog dima. Neće se zadržavati po dva, tri, četri sata već nego će ući pola sata i izaći. Mislim da će pojedini ugostitelji prestati sa radom ako se ovaj zakon bude usvojio“, rekao je on.

O predloženoj zabrani pušenja u ugostiteljskim objektima pitali smo i građane.

„Nisam razmišljao o tome“, kaže jedan od ljudi koji su govorili za N1.

„Naravno da treba zabriniti, to nigde u svetu nema. Samo kod nas puše u kafićima, prost narod“, kaže drugi.

„Apsolutno za! Nikako cigarete“, kaže jedna Beograđanka.

„Ne znam, ja ne pušim i ne bih rekla ni jedno ni drugo“, rekla je druga.

Prema podacima Udruženja za borbu protiv raka pluća, koje blisko sarađuje sa Ministarstvom zdravlja, svake godine od karcinoma pluća prosečno oboli 6.000 ljudi, od kojih 4.600 premine.

SourceN1

Ostavite komentar

Najnovije objave

VLADIMIR PUTIN: Vukli su nas za nos, trebalo je ranije započeti dejstva u Ukrajini

Predsednik Rusije Vladimir Putin izjavio je da je jedino zbog čega bi moglo da se žali to što Rusija nije...

Još priča na sličnu temu