DAN POVRATKA U „RIBNIKAR“: Počela nastava, ali ne za svu decu

Obavezno pročitajte

Određen broj dece vratio se danas u Osnovnu školu „Vladislav Ribnikar“ u Beogradu, gde je počela nastava prekinuta masovnim ubistvom koje se dogodilo 3. maja. Nastava za učenike odeljenja VII/2 počinje popodne i to časom fitičkog.

Kako javlja reporter N1, neka deca su došla u školu.

- Advertisement -

Aleksandra Bulatović, roditelj iz grupe koja se zalaže za prekid radne školske godine, kaže za N1 da su grube procene da se samo polovina učenik vratila u „Ribnikar“, i da to nema veze s odeljenjem, razredom ili uzrastom đaka.

Odluka Pedagoškog tima je da se od danas nastava u školi nastavi, ali sa skraćenim časovima i fokusom na nastavi, bez propitivanja i ocenjivanja.

Ipak, dolazak u školu i dalje nije obavezan, a roditelji treba da dostave dopis s obrazloženjem zašto njihova deca ne dolaze.

Bulatović ističe da se okupilo više od 250 roditelja koji smatraju da je školska godina završena 3. maja, kada je u školi ubijeno devetoro dece i čuvar.

„Deci treba obezbediti mogućnost da se sastaju, da budu zajedno. Oni žele da idu u školu, da budu sa svojim drugarima i nastavnicima“, rekla je naša sagovornica, ali naglašava da to ne treba da bude u zgradi „Ribnikara“.

Predlaže alternativne lokacije, među kojima je i Dečji kulturni centar u Tašmajdanskom parku koji ima kapaciteta da odmah primi đake.

VII/2 dolazi popodne

„Nastava je počela, a danas će biti od osam ujutro i popodne od 13 časova“, potvrdila je za Jutarnji dnevnik RTS Snežana Vuković iz Ministarstva prosvete.

Ona je rekla da će učenici VII 2 popodne doći na nastavu i da će početi sa nastavom fizičkog vaspitanja, a sutra sa nastavom geografije.

„Idemo postepeno, polako. u skladu sa potrebama i željama dece“, navela je Vuković.

Ona je naglasila da, ukoliko roditelji premete da se deca plaše i nemaju potrebu da uđu u školski prostor, dete ne mora da dođe u školu jer bi to bilo „novo nasilje nad detetom i niko iz Ministarstva i stručnih krugova ne insistira na tome“.

„Bilo bi dobro kad bi deca imala onlajn nastavu za one koji ne žele da budu, ali informacije su takve da roditelji uopšte ne žele nastavu, žele prekid i završetak školske godine“, navela je Snežana Vuković.

Roditelji protiv nastave

Grupa roditelja koja se protivi povratku u školu traži i odgovornost direktorke škole, školskog psihologa i pedagoga. Bulatović kaže da po tom pitanju za sada nisu dobili nikakav odgovor.

„Objektivna njihova odgovornost je nesporna, da li je subjektivna odgovornost tu, to bi trebalo utvrditi. Školski odbor se sastao samo jednom u petak i nije uradio ništa“, rekla je majka učenika ove beogradske osnovne škole.

Komentarišući dolazak ministarki u školu u nedelju i odlaganje sednice Saveta roditelja, Bulatović kaže da je bilo više razloga za odlaganje.

„Odmah su odvojeni roditelji čija su deca neposredne žrtve od ostatka roditleja da bi razgovarali s predstavnicima vlasti. Sa njima se razgovaralo“, rekla je Bulatović.

SourceN1

Ostavite komentar

Najnovije objave

Uhapšen srpski ratni veteran na Jarinju, po ulasku na KiM mu se gubi svaki trag!

Sinoć nešto posle jedanaest časova na administrativnom prelazu Jarinje, pripadnici šiptarske policije uhapsili su srpskog borca, koji je vozilom...

Još priča na sličnu temu