UMETNICI SE DIGLI: Dačiću, ako ćutiš na progon Seke Sablić i Bjelogrlića, saučesnik si!

Obavezno pročitajte

„Tražimo od vas, gospodine Dačiću, da kao predsednik Narodne skupštine Republike Srbije osudite i zaustavite blaćenje, pretnje i progone upućene umetnicima zbog razlike u mišljenju čija je sloboda garantovana Ustavom, jer je to na štetu duhovnog i civilizacijskog razvoja našeg društva. Vaše neizjašnjavanje moglo bi se tumačiti kao saučestvovanje”, navodi se u otvorenom pismu Udruženja dramskih umetnika Srbije.

Udruženje dramskih umetnika Srbije je, nakon što je poslanik SNS Marko Atlagić u Narodnoj skupštini sasuo niz uvreda upućenih glumici Jelisaveti Seki Sablić i njenom kolegi Draganu Bjelogrliću reagovalo je protestnim pismom adresiranim na predsednika parlamenta Ivicu Dačića. Otvoreno pismo prenosimo u celosti:

- Advertisement -

“Poštovani gospodine Predsedniče Narodne skupštine Republike Srbije,

Udruženje dramskih umetnika Srbije, reprezentativno udruženje u kulturi, obraća Vam se u ime dramskih umetnika snažno protestujući zbog neprimerene i neprihvatljive retorike koja ovih dana dolazi iz Doma Narodne skupštine Republike Srbije, uvreda, nedoličnih osuda i verbalnih progona, a posebno zbog poziva na napuštanje zemlje upućenog juče našem kolegi, vrhunskom glumcu i reditelju Draganu Bjelogrliću.

Sramotno je da se Narodna skupština koristi za napade na narodne umetnike, da u najvišoj instituciji ove zemlje gledamo i slušamo uvrede upućene umetnicima čije je delo utkano u našu kulturu i nacionalni identitet. Kulturi svake države vrhunski umetnici donose samo dobrobit, a nikada štetu.

Tražimo od Vas, gospodine Dačiću, da kao predsednik Narodne skupštine Republike Srbije osudite i zaustavite blaćenje, pretnje i progone upućene umetnicima zbog razlike u mišljenju čija je sloboda garantovana Ustavom, jer je to na štetu duhovnog i civilizacijskog razvoja našeg društva. Vaše neizjašnjavanje moglo bi se tumačiti kao saučestvovanje.

Još pre 170 godina genijalni Jovan Sterija Popović opisao je naličje rodoljublja u svoj drami ‘Rodoljupci’.

U ovom trenutku najvažnija je borba za zdravlje i zdrav razum građana Srbije”, zaključuje se u pismu

SourceNova RS

Ostavite komentar

Najnovije objave

Akademik Nebojša Lalić na prodaju

Akademik Nebojša Lalić, koji se na predstojećim izborima za novo rukovodstvo SANU, kandidovao za novog generalnog sekretara Akademije, ponudio...

Još priča na sličnu temu