DAČIĆ PUKAO: Neće više biti šef srpske diplomatije, evo šta se dešava…

Obavezno pročitajte

Dačić se oprašta od svog ministarstva

Za one koji se nadaju da je ovim dogovorom Vučić odvojen od Rusa i Kineza – to nema veze sa životom. On je odmah obavio niz razgovora i sa Putinom i sa kineskom ambasadorkom i obećavao im „sve živo“ kao kompenzaciju za ovaj dogovor.
Kao što je obećavao na zapadu, tako isto sve obećava na istoku.

Međutim, to je čovek bez kredibiliteta i obećaće bilo šta i daće da se gradi metro Kinezima ili autoput Rusima… Sve će on da obeća, samo da ostane na vlasti – poručuje za Danas Borko Stefanović, zamenik predsednika Stranke slobode i pravde i nekadašnji šef pregovaračkog tima za pregovore sa Prištinom, koji komentariše sporazum koji su predsednik Srbije Aleksandar Vučić i kosovski premijer Avdulah Hoti potpisali u Beloj kući.

- Advertisement -

Stefanović kaže da nije siguran da dogovor postignut u Vašingtonu ima pravno obavezujuću snagu i ocenjuje da je on svakako bio u funkciji američke predizborne kampanje. Deo sporazuma koji se odnosi na ekonomske odnose, investicije, otvaranje i povezivanje sa Prištinom i normalizaciju stanja, Stefanović ocenjuje kao pozitivnu i dobru stvar.

– Međutim, veći deo sporazuma se odnosi na političke stvari koje su štetne po Srbiju. Prva stvar je da je ovo prvi put da je dokument potpisan bez zvezdice, čime je izbačena ta fusnota, iako je ona prisutna u međunarodnom saobraćaju i svim dokumentima Evropske unije. Naš predsednik je pristao da to potpiše. Druga stvar, obavezali smo se da nećemo više sprovoditi lobiranje protiv priznanja nezavisnosti, to jest da države povuku priznanje, a to je, naravno, veoma loše. Priština se nije obavezala da će prekinuti svoje aktivnosti – ističe Stefanović.

Kao treću lošu političku stvar iz vašingtonskog sporazuma on navodi premeštanje ambasade u Izraelu iz Tel Aviva u Jerusalim, čime je Srbija prekršila rezoluciju Saveta bezbednosti 478, iako se pozivamo na isti taj Savet bezbednosti u vezi rezolucije 1244.

– Treća smo država posle Gvatemale i Sjedinjenih Američkih Država koja otvara ambasadu u Jerusalimu. Da ne govorim o tome da smo to uradili kao jedan bizaran detalj da odobrovoljimo Izrael da prizna nezavisnost Kosova, što su oni i učinili. Sa druge strane, izazvali smo gnev celog arapskog sveta, ali i Evropske unije, pošto mi se čini da je ovaj dogovor bio potpuno iza leđa Brisela – naglašava Stefanović.

On se osvrće i na kandidaturu Trampa, Vučića i Hotija za Nobelovu nagradu takođe u kontekstu predizborne kampanje u Americi, uz podsećanje da se slična stvar dogodila sa bivšim predsednikom SAD Barakom Obamom, kada je dobio Nobelovu nagradu za mir. Stefanović ukazuje da bilo ko od poslanika u Evropi može da nominuje za pomenutu nagradu, što je učinio jedan švedski poslanik iz jedne stranke desnice koja je šesta ili sedma po snazi u njihovom parlamentu. Stefanović ističe da nominacija ne znači ništa.

– Verovatno je to nagrada za ono silno prebijanje građana Srbije pre par meseci, kao i za lošu ekonomsku situaciju i endemsku korupciju. Sada vidite i nasilje svaki dan po našim gradovima, zbog povezanosti kriminalnih grupa i režima – zaključuje Stefanović.

Ostavite komentar

Najnovije objave

Vučić: Inflacija do kraja godine 8 odsto, sada je 11,5

Govoreći na RTS-u o inflaciji, Vučić je rekao da ćemo završiti godinu na 8 posto, sada je 11,5 odsto,...

Još priča na sličnu temu