DAČIĆ POZVAO CRNOGORCE U SRBIJI DA SE IZJASNE

Obavezno pročitajte

Ministar spoljnih poslova Ivica Dačić pozvao je „crnogorski režim da razgovara sa svojim gradjanima o spornom Zakonu o verskim slobodama“.

„Kriza nije nastala u Srbiji već u Crnoj Gori“, rekao je Dačić u Dnevniku Radio Televizije Srbije, dodajući da je dijalog jedino rešenje i da Srbija stalno poziva na razgovore ali da crnogorske vlasti taj dijalog odbijaju.

- Advertisement -

Prema Dačićevoj izjavi“režim u Crnoj Gori skuplja poene na nastavku antisrpske politke“ i nastavlja da optužuje Srbiju za mešanje u unutrašnje stvari Crne Gore iako „godinama niko ništa nije rekao protiv crnogorske samostalnosti“.

„Crnogorski režim želi da osigura novu pobedu na izborima, pa im ovakvo ponašanje u antisrpskom bloku donosi poene ali i u jednom delu medjunarodne zajednice jer su protiv Rusije, Srbije i navodne velikosrpske politike“, izjavio je Dačić, dodajući da je to vreme prošlo i da je to velika nepravda jer su Srbi i Crnogorci uvek bili zajedno i nikada nisu bili u sukobu.

Za reagovanje američke ambasade u Crnoj Gori na dogadjaje u Beogradu, Dačić je rekao da se nigde nije desilo „jer SAD ima ambasadu u Srbiji koja je mogla da reaguje, a ambasadorka u Podgorici mogla je da preispita kršenje verskih sloboda“.

„Vladajuća Demokratska partija socijalista  (DPS) kaže da se predsednik (Srbije) Aleksandar Vučić meša u unutrašnje stvari Crne Gore, a DPS se umešala u unutrašnje stvari Srbije govoreći o nezavisnom Kosovu“ rekao je Dačić .

Šef srpske diplomatije je istakao da „nas ne interesuje državni i pravni status Crne Gore,  nas interesuju prava Srba kojih, prema poslednjem popisu u Crnoj Gori, ima 30 odsto“.

Dačić je rekao da se ne može porediti položaj Srba u Crnoj Gori i Crnogoraca u Srbiji koji su, kako je naveo, „vladali Srbijom iako ih ima 0,5 odsto“.

„Onaj ko je sve što ima stekao u Srbiji ima obavezu da ne ćuti bar po ovom pitanju, a oni koji podržavaju crnogorski režim, pitanje je da li i dalje treba da imaju srpsko državljanstvo“, pozvao je Crnogorce koji žive u Srbiji da se izjasne o svojoj nacionalnosti.

SourceBETA

Ostavite komentar

Najnovije objave

KLEMEN GROŠELJ: Nasilje na Kosovu baš kad se priča o širenju EU, možda je odgovoran neko spolja

Poslanik Evropskog parlamenta Klemen Grošelj ocenio je da nije isključeno da je neki spoljni element ili neki element koji...

Još priča na sličnu temu