14.5 C
Belgrade
понедељак, 25 маја, 2020

DA SE NE ZABORAVI: Dan kada je stvorena NDH

NAJČITANIJE

UZNEMIRUJUĆE: Delili drogu osnovcima, roditelji dece ih tukli bejzbol palicama (VIDEO +18 )

U ruskom gradu Barnaul grupa dilera podelila je grupi osnovaca nižih razreda narkotike, uglavnom ekstazi i spid u vidu bombona i žvaka.

“PUTIN OSLOBODIO LAVOVE I TIGROVE“ Na sve spremni da spreče kršenje izolacije?

Jutros na društvenim mrežama "eksplodirala" je vest kako su "ruske vlasti na nalog predsednika Vladimira Putina, oslobodile na stotine lavova, kako...

OGLASILA SE I KUBA: Imamo lek. Spremni smo da snabdevamo i ostatak sveta

Kuba tvrdi da ima dovoljno rezervi antivirusnog leka koji se koristi za lečenje korona virusa da pokrije potražnju kod kuće, kao i potrebe drugih...

ZA NJIH NEMA POMOĆI: Milenu gazda izbacio iz stana zbog “korone” (VIDEO)

NEPOKRETNA Milena Grubanović Kovačević (66) sa svojom ćerkom Draganom (37) od juče spava pod vedrim nebom, na asfaltu u Golubinačkoj ulici u...
- Advertisement -
loading...

Fašistička Nezavisna Država Hrvatska , na čelu sa ustaškim poglavnikom Antom Pavelićem, koja je bila ratni saveznik nacističkog vođe Adolfa Hitlera, formirana je 10. aprila 1941. godine.

Na radiju je pročitan poziv narodu dotadašnjeg potpredsjednika jugoslovenske vlade Vlatka Mačeka da se pokori njemačkoj vojsci i podrži ustaše, koje su odmah počele teror nad Srbima, Jevrejima i Romima.

- Advertisement -

Do jeseni 1941. u Srbiju je protjerano oko 200.000 Srba. Pravoslavni Srbi su, sa blagoslovom Vatikana i Rimokatoličke crkve u NDH, prisilno prekštavani, a najdrastičniji oblik terora nad Srbima, Jevrejima i Romima bili su masovni pokolji.

Samo u Jasenovcu usmrćeno je više stotina hiljada ljudi. Ta najveća „fabrika“ smrti u Drugom svjetskom ratu na Balkanu bila je „otvorena“ od ljeta 1941. do kraja aprila 1945.

U njoj su ljudi ubijani na najmonstruoznije načine, a užasi su bili takve prirode da su izazivali negodovanje i kod tadašnjih mentora NDH – njemačkih nacista.

- Advertisement -

Ova fašistička država osnovana je na dijelu okupirane Kraljevine Jugoslavije i ostala je zabilježena u istoriji ostala po zvjerstvima i genocidu nad Srbima, Jevrejima, Romima, kao i protivnicma ustaškog režima drugih nacionalnosti.

Cilj NDH bila je namjera da se „očisti“ od Srba „ubijanjem jedne trećine, proterivanjem druge trećine i asimiliranjem preostale trećine“.

Na teritoriji NDH su osnovani koncentracioni logori, od kojih je najpoznatiji bio Logor u Jasenovcu.

Vlasti NDH otvarale su i logore za djecu, mahom srpske siročiće sa Kozare, kojima su ustaše i nacisti prethodno ubili roditelje ili ih poslali u koncentracione logore.

Po ugledu na njemačke naciste koji su za glavne protivnik proglasili Jevreje i krenuli da ih unište, vlasti NDH su okrivile Srbe za sve svoje istorijske probleme i počele da ih istrebljuju i protjeruju.

Iz istorijskih spisa je poznato da je Ante Pavelić pred Hitlerom 7. juna 1941. godine, kada ga je posjetio u Njemačkoj, izjavio da traži načina kako da NDH ostane „samo Hrvatska“ i kako da je „očisti“ od „nehrvatskog elementa“.

Njegov saradnik, doglavnik Mile Budak poručivao je će „dio Srba protjerati, drugi dio će pokatoličiti, a treći dio fizički istrijebiti“. Mila Budak i danas ima ulice u nekim hrvatskim gradovima.

Ustaše nisu uspjele u svom naumu i Srbi su nakon rata bili konstututivni dio tadašnje Socijalističke Republike Hrvatske.

Međutim, po dolasku na vlast HDZ-a i Franje Tuđmana, devedesetih godina prošlog vijeka, Srbi su prvo izbačeni iz ustava kao konstitutivni element, a onda u velikom broju protjerani, tako da ih je danas u Hrvatskoj tek nekoliko procenata.

- Advertisement -
SourceRTRS
- Advertisement -

Srodni članci

Ostavite komentar

- Advertisement -

Najnovije vesti

ZABRANJENA ISTORIJA SRBA: Drugo lice SAVA KOVAČEVIĆ -1942.

Istorija o kojoj se dugo ćutalo : drugo lice „narodnih heroja“- Sava Кovačević Partizanska ubistva nisu vršena tajno,...

DAČIĆ I HARAČENKO: Obnavljanje bilateralnih poseta i nastavak saradnje

Dačić i ruski ambasador Prvi potpredsednik Vlade i ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić i ruski ambasador u...

U Bugarskoj pronađeno telo novinara

Novinara pronašli u Varni U petak uveče u Varni je pronađeno telo novinara Georgija Aleksandrova, javila je Bugarska...

Svici više ne svetle, „ugasili“ su ih ljudi

Svici su ugroženi Širom sveta svici svojim svetlucavim telima osvetljavaju noć, ali naučnici sada upozoravaju da je njihova...

KON: Obavezno nošenje maski samo pod OVIM uslovom

Kon o maskama Epidemiolog Predrag Kon rekao je da obavezno nošenje maski u Srbiji postoji kao nacrt i...
- Advertisement -