1.3 C
Belgrade
ponedeljak, 25 januara, 2021

DA LI SPREMNO I SAVESNO DOČEKUJEMO DANE KOJI SU PRED NAMA : Šta i kako za vreme, ali i posle krize koja nas je zahvatila?

NAJČITANIJE

- Advertisement -

Izbijanjem koronavirusa ili COVID-19, sa sigurnošću možemo reći da živimo u neizvesnim vremenima. Kako dani prolaze, sve preduzeća zatvaraju svoja vrata u nastojanju da smanje mogućnosti za prenošenje virusa. Kao rezultat ovih napora, mnogi ljudi rade od kod kuće ili su otpušteni na neodređeno vreme. Ako smatrate da ste u nesigurnoj finansijskoj situaciji, niste sami.

U ovom članku, ćemo probati da vam damo neke savete za stvari koje možete preduzeti da biste ostali ispred krive u vremenu krize i neizvesnosti. Prvo vodite računa o sebi i porodici u doba krize važno je prvo se usredsrediti na apsolutne potrebe. Dok procenjujete svoje troškove imajte na umu šta je apsolutno neophodno za svakodnevno preživljavanje, a šta nije. Osnovne potrebe svode se na hranu, sklonište, odeću, prevoz i komunalije.

Sve ostalo je ekstra. Savetujemo vam da u ovakvim vremenima, dug se vraća na osnovne potrebe. Otvorena linija komunikacije sa dužnicima i poveriocima je od vitalnog značaja ako ne možete da ispunite minimalne uslove za plaćanje. Ako ne možete da platite kreditnom karticom ili automobilom, imate opcije. Komunicirajte sa svojim kreditorom i objasnite situaciju. Ponekad poverioci će rešiti obustavu plaćanja na određeno vreme. Takođe možete da radite na pregovaranju o nižoj minimalnoj uplati za neko vreme. Ako možete da priuštite da platite neki deo, ali ne ceo račun, uvek je bolje platiti nešto a ne ništa. A ako ne možete da priuštite da platite račune, život ide dalje. Zapamtite da vam je prvi prioritet osigurati brigu o vama i vašoj porodici.

Uspostavite fond za crne dane

- Advertisement -

Prvi korak ka planiranju kriza je razvoj nekakvog fonda za vanredne situacije. Poput fonda za crne dane vaše bake, izuzetno je važno izdvojiti nešto novca jer će pre ili kasnije crni dani doći. „Stvarno dobrim ljudima se događaju loše stvari“. „Hitni fond je od pomoći da se umanji bol koji bi mogao biti povezan sa tim crnim danom.“ U idealnom slučaju, cilj fonda za hitne slučajeve trebalo bi da bude dovoljan da izdržavate sebe i porodicu tri do šest meseci, s razlikama u nivou komfora, stabilnosti zaposlenja, regularnosti troškova i količine raspoloživog novca, odnosno koliko novca ostaje nakon plaćanja troškova.

Čak i ako nemate izdvojeni preporučeni iznos, 500 eura umesto ničega na štednom računu je dobitak. Tih 500 eura može vam pomoći da kupite namirnice, platite račun za struju i dodate gorivo u automobil kada ne radite. Sredstva za vanredne situacije izravnavaju loše stvari! Čak i ako ste u situaciji kada se mučite da platite račune, pokušajte da nađete pet ili deset eura koje biste svakog meseca štedeli. Praviti male korake bolje je nego stajati mirno, pa sačuvajte ono što možete. „Trenutno nije vreme za luksuznu potrošnju“.

„Sada je vreme da uštedite sve što možete, jer nismo sigurni koliko će trajati ova trenutna kriza.“

Budite fleksibilni, znajte da su život i finansije nepredvidivi. Budite spremni da prilagodite svoje navike trošenja, štednje i ulaganja, kako se život menja. „Cenim vojni stav koji veruje da smo svi mi prvi odgovorni. Prvo odgovorni pronađu način da improvizuju…, prilagode se… i prevaziđu ”. „Planovi potrošnje nisu urezani u kamenu. Prilagodite svoj plan tako da odgovara vašim okolnostima. NE PANIČI!“

- Advertisement -
- Advertisement -

Srodni članci

Ostavite komentar

Najnovije vesti