DA LI ORLOVI MOGU DA ‚‚POLETE“ U KATAR? Danas je žreb za kvalifikacije za svetsko prventsvo 2022! Koji je najlakši a koji najteži put?

Obavezno pročitajte

Žreb. Nove kvalifikacije. Utisci od neuspelog pohoda ka Evropskom šampionatu još se nisu dobrano slegli, a Srbija je na početku novog puta, onog koji vodi na Svetsko prvenstvo.

Mundijal u Kataru zakazan je za poslednja dva meseca 2022. Plan je, ako se u današnjem vremenu neizvesnosti bilo šta može planirati, da traje od 21. novembra do 18. decembra te godine.

U ovom momentu, samo je selekcija domaćina siguran učesnik planetarne smotre. Imena preostale 31 reprezentacije dobićemo posle kvalifikacionih ciklusa u šest FIFA konfederacija – Evropa (UEFA), Južna Amerika (CONMEBOL), Severna i Centralna Amerika i Karibi (CONCACAF), Azija (AFC), Afrika (CAF) i Okeanija (OFC).

- Advertisement -

Evropa daje najveći broj članova – 13. Ukupno 55 timova sa Starog kontinenta boriće se od marta do novembra 2021. za ta mesta kroz 10 kvalifikacionih grupa.

Pobednici svake grupe izboriće direktan plasman u Katar. Drugoplasirane selekcije čeka plej-of, zakazan za mart 2022. Tamo će se, uz još dve najbolje plasirane ekipe iz Lige nacija, koje nisu izborile jednu od prve dve pozicije u svojoj grupi, nadmetati za još tri mesta na Prvenstvu sveta. U plej-ofu će ukupno 12 reprezentacija biti podeljeno u tri zasebne staze, a pobednike dobijamo posle polufinalih i finalnih mečeva.

Startna linija na putu ka Svetskom prvenstvu jednaka je za sve, pa i za Srbiju.

orlovi,žreb za SP

Kojim će putem Orlovi leteti ka bliskom Istoku, u nadi da će sada stići na odredište, biće poznato posle žreba u Cirihu u ponedeljak od 18 časova. Tada ćemo saznati imena rivala protiv kojih će srpski tim igrati u kvalifikacionoj grupi.

Žreb mnogi nazivaju lutrijom. Čistom srećom koja ti se osmehne i donese lakše protivnike ili ti okrene leđa i smesti u popularnu „grupu smrti“.

Na drugoj strani, ima i onih koji veruju da se u današnjem sportu, a posebno fudbalu, ništa ne prepušta slučaju. Pa ni biranje i otvaranje kuglica.

Kako bilo… Srbija protivnike dobija tek kada se sve kuglice otvore. Njihova imena ranije ne možemo znati. I to je definitivno. Ali znamo koja se sigurno neće naći u istoj grupi sa Orlovima.

Rezultatima u proteklom periodu, srpski tim se izborio za mesto u drugom šeširu na žrebanju. U njemu se nalazi još devet reprezentacija i one ne mogu biti protivnici u kvalifikacijama. To su: Švajcarska, Vels, Poljska, Švedska, Austrija, Ukrajina, Turska, Slovačka i Rumunija.

Kada smo govorili o osmehivanju sreće i njenom okretanju leđa, tu smo, pre svega, mislili na rivale koji će stići iz prvog i trećeg šešira. Sa naglaskom na prvi.

Njegov deo su, u ovom trenutku, najboljih 10 evropskih selekcija – Belgija, Francuska, Engleska, Portugalija, Španija, Italija, Hrvatska, Danska, Nemačka i Holandija.

Pogled na prvi šešir ne ostavlja dilemu da jedna reprezentacija kvalitetom odudara u odnosu na preostalih devet. U negativom smislu.

Danska. U konkurenciji svetskog šampiona (Francuska) i vicešampiona (Hrvatska), evropskog prvaka (Portugalija), te ekipa koje zauzimaju vrh planetarnog fudbala (Španija, Nemačka, Engleska, Belgija, Italija i Holandija), Danci predstavljaju željenog protivnika iz najjačeg „pota“.

Kada je reč o trećem šeširu, tamo su Rusija, Mađarska, Republika Irska, Češka, Norveška, Severna Irska, Island, Škotska, Grčka i Finska. Sastavi sličnog kvaliteta poput srpskog.

Srbija je proteklih meseci igrala protiv Rusije (poraz 3:1, pobeda 5:0), Mađarske (poraz 1:0, remi 1:1), Norveške (pobeda 2:1) i Škotske (poraz posle penala). U prošlim kvalifikacijama za SP rival je bila i Republika Irska (remi 2:2 i pobeda 1:0). Zna se šta se od tih ekipa može očekivati i Orlovi u svom najboljem izdanju mogu do pozitivnog rezultata protiv njih. Isti bi slučaj bio i u potencijalnim okršajima protiv Češke, Islanda, Grčke ili Finske, čija je snaga u grupi „jednakih“ možda i najmanja.

Četiri od 10 reprezentacija iz četvrtog šešira dolazi sa prostora bivše Jugoslavije – Bosna i Hercegovina, Slovenija, Crna Gora i Severna Makedonija. Uz njih, tu su Albanija, Bugarska, Izrael, Belorusija, Gruzija i Luksemburg.

Poslednje tri selekcije imaju najmanji kvalitet, a BiH i Severna Makedonija nešto veći. Kod potpnjih se u obzir treba uzeti i uvek neugodno „komišijsko rivalstvo“. Ipak, na bodove protiv svih rivala iz ovog šešira mora računati ukoliko je cilj Svetski kup.

U petom i šestom šeširu (ukoliko Srbija dobije grupu od šest ekipa) reprezentacije su najnižeg kvaliteta. Izvlačenje bilo koje od njih ne bi smelo da ima uticaj na finalni ishod kvalifikacija.

U petom se nalaze Jermenija, Kipar, Farska Ostrva, Azerbejdžan, Estonija, Kosovo, Litvanija, Letonija i Andora, a u šestom Malta, Moldavija, Lihtenštajn, Gibraltar i San Marino.

Mišljenje autora:

Najlakša grupa: Danska, Srbija, Finska, Luksemburg, Andora, (San Marino)

Najteža grupa: Francuska, Srbija, Češka, BiH, Jermenija, (Moldavija)

Šta vi kažete, koji bi bio najlakši, a koji najteži put Orlova ka Mundijalu?

SourceSportklub

Ostavite komentar

Najnovije objave

Dragan J. Vučićević zapretio štrajkom glađu ako ode u zatvor

Vlasnik i glavni i odgovorni urednik Informera Dragan J. Vučićević rekao je, gostujući u Jutarnjem programu TV Pink, da...

Još priča na sličnu temu