Da li je ZSO Kurtijev “svilen gajtan”?

Obavezno pročitajte

Iako se samoproklamovani premijer privremenih prištinskih institucija Aljbin Kurti iz petnih žila upinje da svojim inostranim mentorima predoči da bi uspostavljanje Zajednice srpskih opština (ZSO), predviđeno još Briselskim sporazumom iz 2013. godine, figurativno rečeno predstavljalo “pucanj u obe noge”, budući da bi širom otvorilo vrata za integraciju Kosova i Metohije u koncept “Srpskog sveta”, njegova obijanja pragova najuticajnijih zapadnih centara moći u poslednje vreme ne nailaze na očekivano razumevanje.

Naime, iako za svoje stavove o ZSO u pojedinim zapadnim instancama dobija deklarativnu podršku i “tapšanje po ramenu”, daleko je jači stav da je formiranje ZSO krucijalan uslov za nastavak podrške Kurtijevom opstanku na vlasti u ionako uzavreloj političkoj areni tzv. Kosova. Usled toga, “kosovski premijer” je počeo da u sve većoj meri ispoljava karakteristike depresivnog stanja, svestan da ga strani mentori na čiju se podršku do sada u potpunosti oslanjao guraju u politički salto mortale sa vrlo malom verovatnoćom da će se dočekati na noge.

- Advertisement -

Imajući u vidu da se stvari neumitno kreću u pravcu konačnog formiranja ZSO, što će pružiti odlučujući impuls učvršćivanju srpskog etničkog korpusa na svim teritorijama njegovog istorijskog postojanja, interesantna je pomisao da bi Kurti, koji je čitavog života nastojao da izgradi sliku o sebi kao ličnosti od kapitalnog formata u istoriji albanskog naroda, nalik Đurđu Kastriotu Skenderbegu, Leki Dukađinu ili Ismailju Ćemaliju, umesto toga među svojim sunarodnicima mogao ostati upamćen kao veleizdajnik.

Istovremeno, vrlo lako bi moglo da se dogodi da ga Srbi na KiM upamte kao nekog ko je, deklarativno se tome opirući iz sve snage, omogućio povratak srpske države na ove prostore.

1 COMMENT

  1. kakav glup naslov koji svilen gajtan mi dadosmo celo kosovo a vidi cuda kurtiju takozvana zso svilen gajtan dali je ovaj koji pise ovo normalan

Ostavite komentar

Najnovije objave

MIROLjUB MILANOV KONTROVERZNI UČESNIK EMISIJE „PROVODADžIJA“ NA METI FEHLINGERA I STOJKOVIĆA

Nakon skandaloznih internet objava funkcionera EU Gunter Fehlingera (Gunther Fehlinger), našoj redakciji je obratio Miroljub Milanov iz Niša, koji...

Još priča na sličnu temu

%d bloggers like this: