7 C
Belgrade
уторак, 31 марта, 2020

CVJETIĆANIN: Novi Sad će ostati prestonica

Obavezno pročitajte

UZNEMIRUJUĆE: Delili drogu osnovcima, roditelji dece ih tukli bejzbol palicama (VIDEO +18 )

U ruskom gradu Barnaul grupa dilera podelila je grupi osnovaca nižih razreda narkotike, uglavnom ekstazi i spid u vidu bombona i žvaka.

“PUTIN OSLOBODIO LAVOVE I TIGROVE“ Na sve spremni da spreče kršenje izolacije?

Jutros na društvenim mrežama "eksplodirala" je vest kako su "ruske vlasti na nalog predsednika Vladimira Putina, oslobodile na stotine lavova, kako bi...

OGLASILA SE I KUBA: Imamo lek. Spremni smo da snabdevamo i ostatak sveta

Kuba tvrdi da ima dovoljno rezervi antivirusnog leka koji se koristi za lečenje korona virusa da pokrije potražnju kod kuće, kao i potrebe drugih zemalja.

ZA NJIH NEMA POMOĆI: Milenu gazda izbacio iz stana zbog “korone” (VIDEO)

NEPOKRETNA Milena Grubanović Kovačević (66) sa svojom ćerkom Draganom (37) od juče spava pod vedrim nebom, na asfaltu u Golubinačkoj ulici u...

Grad će i ove godine nastaviti da brine o potrebama mladih kao i o sportskim aktivnostima školaraca te će u tu svrhu iz gradske kase biti izdvojeno 626 miliona dinara.

Za godišnje i posebne programe sportskih udruženja, zakup prostora u sportskim halama kao i takmičenja namenjeno je 418 miliona dinara, za realizovanje školskog i predškolskog sporta 23, za sporovođenje omladinske politike 26, dok je za program „Novi Sad – Omladinska prestonica Evrope 2019” planirano 14,3 miliona dinara iz gradskog budžeta i dodatnih 145 miliona dinara iz republičkog.

Po rečima člana Gradskog veća za sport i omladinu Ognjena Cvjetićanina, Novi Sad je napravio veliki pomak u odnosu na ranije godine kada je politika mladih bila svedena na demagogiju. Tokom prošle godine, kada je naš grad nosio titulu Omladinske prestonice Evrope, mladi su dobili mnogo, ali je najznačajniji Lokalni akcioni plan (LAP), u čiju izradu su bili uključeni da bi se što jasnije mogao čuti njihov glas i da bi Grad razumeo njihove potrebe.

– Tokom 2019. godine Savez udruženja OPENS je organizovao brojne aktivnosti u kojima je učestvovalo više od 100.000 mladih, kako iz naše države, tako i iz regiona – naglašava Cvjetićanin. – Među takve programe spada „OPENS startapuj se”, tokom kojeg su mladi od iskusnih preduzetnika saznali kako da pokrenu sopstveni biznis, interaktivni kviz o znamenitim Novosađanima „Mladi ljudi – velika dela”, podsticali smo i uličnu umetnost kroz oslikavanje brojnih murala, ali smo organizovali i obuke o prevenciji nasilja u partnerskim vezama i uveli program participativnog buyetiranja za srednjoškolce. Svima je u sećanju ostao spektakularan „Festival boja” na Štrandu, te košarkaški turnir „tri na tri” na Trgu slobode, kao i promocija urbanih ekstremnih sportova.

Pokrenut besplatni projekat „Sport u škole” Foto: S. Šušnjević
Foto: Pokrenut besplatni projekat „Sport u škole” Foto: S. Šušnjević Foto: S. Šušnjević
Međutim, i dalje ima izazova s kojima se mladi susreću, a pre svega su to nezaposlenost, nedostatak radnog iskustva, negativan uticaj društvenih mreža i bezbednnost u najširem smislu.

– Uvek može bolje i više, a posebno moramo staviti akcenat na informisanje mladih o tome šta im grad nudi i da nađemo način da ih motivišemo da se masovno uključe u omladinsku politiku – kaže Cvjetićanin. – Da bismo u tome uspeli, u toku je izgradnja jednog od najvećih gradskih projekata – Youth polisa u Kineskoj četvrti. On će biti centar i prozor mladih u svet odraslih, gde će imati slobodu da rade onako kako su zamislili, da pokažu kreativnost, a Grad će stati iza njih i biti im vetar u leđa. Vođeni pozitivnim iskustvom kada je reč o tituli Omladinske prestonice Evrope, gradonačelnik Miloš Vučević i premijerka Ana Brnabić došli su na ideju da na nivou republike svake godine drugi grad bude proglašen omladinskom prestonicom, odnosno da se sadržaji za mlade ne svedu na Novi Sad ili Beograd nego da se ravnomerno razvijaju i drugi regioni.

Spens će biti potpuno obnovljen

U proteklom periodu mnogo toga je urađeno kad je reč o gradskoj sportskoj infrastrukturi jer je izgrađena višenamenska sportska hala u Petrovaradinu, rekonstruisano je više od 30 sportskih terena, kao i brojne teretane na otvorenom i dečja igrališta.

– Uvek se spominje i postavlja pitanje izgradnje novih sportskih hala i bazena, ali, kao što je i gradonačelnik Miloš Vučević napomenuo, potrebno je misliti i na njihovo održavanje – naglašava Cvjetićanin. – Grad se širi i naravno da je potrebno još sportskih hala i bazena, ali ne treba biti nepromišljen, već graditi prema planovima, projektima i mogućnostima budžeta.

Osim toga, prvi put od izgradnje, odnosno od 1981. godine, Spens će biti potpuno rekonstruisan. Po Cvjetićaninovim rečima, gradonačelnik Vučević je jedini koji je osim Spensa, ozbiljno shvatio obnovu stadiona „Karađorđe” da bi grad išao u korak s Evropom i potrebu za izgradnju jedinstvenog atletskog stadiona koji bi iznedrio nove šamione poput Ivane Španović.

Kada je reč o školarcima, ostvareni su značajni rezultati jer se tokom 2019. godine u fizičku aktivnost uključilo oko 3.000 novih učenika koji se nisu bavili dodatnim vannastavnim sportskim aktivnostima. Osim toga, za njih se organizuje više javnih nastupa, na kojima imaju priliku da pokažu znanje, veštine i imaju čast da predstave svoju školu na takmičenjima. Takav događaj bio je i prošlogodišnji Sokolski slet, koji je u naš grad vraćen posle 75 godina.

Po rečima Ognjena Cvjetićanina, Grad je još pre nekoliko godina prepoznao potencijal koji se krije u mladim sportistima. Zbog toga je pokrenut besplatni projekat „Sport u škole”, koji je zamišljen kao baza okupljanja i angažovanja dece u školama, a Novi Sad je jedini u državi koji tako nešto organizuje. Uz to, Grad svake godine novčano pomaže jednu školu da bi njeni učenici nižih razreda prošli obuku plivanja.

Pokrenut besplatni projekat „Sport u škole” Foto: S. Šušnjević
Foto: Pokrenut besplatni projekat „Sport u škole” Foto: S. Šušnjević Foto: S. Šušnjević
– Za nekoliko meseci bićemo domaćini Olimpijskih igara učenika Srbije i siguran sam u to da će sve proteći u najboljem redu jer imamo neophodno iskustvo, pošto smo prošle godine bili domaćini Sportskih igara mladih, dok smo 2018. organizovali Sportsku olimpijadu školske omladine Vojvodine – podseća Cvjetićanin, naglašavajući da će u maju grad ugostiti 7.000 učesnika Olimpijskih igara učenika. – Novi Sad ima odličnu infrastrukturu za organizaciju velikih takmičenja te će učenicima na raspolaganju biti sportske hale, školske sale, gradski bazeni, Spens… Osim toga, Olimpijada će biti dobra promocija grada i potvrda da nastavljamo da ulažemo u mlade i sport, a biće to i kruna našeg rada na programu „Sport u škole”.

Osim Olimpijskih igara učenika Srbije, Novosađane očekuje bogata sportska godina, a među najznačajnijim takmičenjima biće sportsko takmičenje za studente „Eurojada” i Juniorsko svetsko prvenstvo u sambou. Naravno, biće organizovana i tradicionalna takimčenja, poput Novosadskog maratona, planinskog maratona na Fruškoj gori, brojnih memorijalnih turnira, biciklističkih trka, plivačkih takmičenja.

Tekst preuzet sa Dnevnika.

S. Kovač

- Advertisement -
Sourcednevnik

još članaka

Ostavite komentar

- Advertisement -
loading...

Najnovije vesti

TRAGEDIJA: Preminuo nekadašnji golman Crvene zvezde

Nekadašnji golman fudbalskog kluba Crvena zvezda Miodrag Mališa Petrović preminuo je danas u 94. godini. Kako je...

VUČIĆU SE POGORŠALO ZDRAVSTVENO STANJE: Mali: „Predsednik se ne oseća dobro“

"Ovaj program trebalo je da predstavi predsednik Vučić, ali se ne oseća dobro i obratiće se javnosti u narednih 48 sati", rekao...

PAKET MERA VLADE SRBIJE: Odlučeno, svakom građaninu po 100 evra

* Država će na sebe preuzeti poreze i doprinose, a poslodavci će zaposlenima isplatiti neto zarade, malim i mikro preduzećima biće isplaćena...

SAŠA RADULOVIĆ: Histeričan čovek se iživljava nad nacijom i uništava privredu (VIDEO)

”Predsednik Republike Srbije, predsednica Vlade i predsednica Narodne skupštine su 15.marta izvršili državni udar i protivustavno preuzeli...

ISPOVEST SA SAJMA: ”Ne znam da li sam zaražen, a od zime ću dobiti upalu pluća”

Prvi pacijenti zaraženi koronavirusom primljeni su juče u improvizovanu bolnicu na Beogradskom sajmu. Dok se po medijima provlače informacije kako tamo postoji...