24 C
Belgrade
субота, 8 августа, 2020

Crtice srpske propasti (4)

Autor Milan Ružić

NAJČITANIJE

UZNEMIRUJUĆE: Delili drogu osnovcima, roditelji dece ih tukli bejzbol palicama (VIDEO +18 )

U ruskom gradu Barnaul grupa dilera podelila je grupi osnovaca nižih razreda narkotike, uglavnom ekstazi i spid u vidu bombona i žvaka.

“PUTIN OSLOBODIO LAVOVE I TIGROVE“ Na sve spremni da spreče kršenje izolacije?

Jutros na društvenim mrežama "eksplodirala" je vest kako su "ruske vlasti na nalog predsednika Vladimira Putina, oslobodile na stotine lavova, kako...

OGLASILA SE I KUBA: Imamo lek. Spremni smo da snabdevamo i ostatak sveta

Kuba tvrdi da ima dovoljno rezervi antivirusnog leka koji se koristi za lečenje korona virusa da pokrije potražnju kod kuće, kao i potrebe drugih...

HOLBRUK OTKRIO, SVET U ŠOKU: Milo je korisna bitanga, radio je za NATO tokom bombardovanja Srbije

Milo i prevare Crnogorski predsednik se hrabro suprotstavio Slobodanu Miloševiću i pomagao NATO u ogromnoj meri tokom rata na...
- Advertisement -
loading...

Crtice srpske propast nisu se desile juče, pre godinu dana, ili pre deset godina. Ona je u tim intervalima mogla da se produbljuje i privodi kraju, a kraj bi svakako bilo priznavanje Kosova kao nezavisne države. Ona je počela od trenutka kada je srpski seljak krštenicu, motiku i traktor zamenio partijskom knjižicom, mebl foteljom i automobilom.

Crtice srpskog društva

Alt="Crtice"
Milan Ružić

Nekada je statusni simbol bio obraz ili veličina imanja koje neko obrađuje, a u gradu obrazovanje i institucija u okviru koje taj neko radi. Danas, statusni simboli su pratioci na društvenim mrežama, ajfoni najnovije generacije, automobili ne stariji od dve godine i supruga ili devojka, ali ne obična, jer među statusne simbole ne spadaju obične, normalne i lepe žene, već one kod kojih je odnos silikona i tkiva minimum 60:40.

Crtice srpske privrede

- Advertisement -

Pogledajmo privredu. Preko 70% srpskih izvora vode je danas u vlasništvu stranaca i oni nama i našoj deci prodaju našu vodu upakovanu u otrovnu plastiku. Srpske fabrike se gase da bi se otvarale strane u kojima rade Srbi za minimalac i proizvode nešto što se neće koristiti u ovoj državi.

Alt="Izvor vode"

Crtice naše propasti

Sve su ovo samo crtice naše propasti pale na papir ovog toplog popodneva. I kad je sve ovako tuđe i upregnuto da nama lomi leđa, a da stranci zarađuju, što smo, da se razumemo, sami dozvolili i na to pristali još od vremena kad smo Felinija, Kjubrika i Tarkovskog zamenili Tarantinom, Spilbergom i Džordžom Lukasom, Dostojevskog, Kafku i Čehova zamenili Pančićima, Basarama i voditeljkama koje pišu, pa smo slikarstvo prodali za performans, čemu smo mogli da se nadamo? I koga možemo da okrivimo za to ako se iz svih automobila čuju ovi nedoškolovani prevaranti sa odvratnim tekstovima, na policama za knjige stoje katalozi i figure iz Ikee, i na selima žive ljudi kojih se „urbani tipovi“ gnušaju?

Alt="Kultura a ne REALITY"

Crtice krivice

- Advertisement -

Sami smo krivi. Ovo više nije nešto što je iskvarila samo politika, iako je mnogo doprinela, pa i dalje doprinosi. Sve što se dogodilo i nastavlja da se osipa krivica je nas samih. Pristali smo da prodamo vodu, pijace zamenili Lidlom, porodicu seksualnim slobodama, zemlju koja nas hrani smo zapustili službovanjem po kancelarijama, decu kućnim ljubimcima, prijatelje imamo još samo na društvenim mrežama, proterali smo umetnost i kulturu, jer ne želimo da nas išta budi iz ovog košmara koji svojevoljno živimo bez ikakvog dobrog razloga. Politika jeste kriva za ubistvo onoga što se nekad zvalo Srbijom, a mi smo krivi što to nismo sprečili.

Alt="Zdrava porodica"

A onda naiđa korona virus i pokaže nam kako su sve te kancelarije, fejsbuci, skupi automobili, trospratne kuće, veštačke devojke, skupi telefoni, kafe u prestižnim lokalima, ništa do najobičnija iluzija, ako ne u rangu, onda čak i veća od one da je Endi Vorhol umetnik.

Crtice laži

- Advertisement -

Smešno je kako nešto nevidljivo, poput virusa, može da pomogne da sve vidimo i shvatimo kolika je laž koju živimo.

Sad bi svi da beže na selo, da tamo zdravo jedu i piju, da vide roditelje, šetaju po prirodi, sakriju se od virusa, a kad stignu na mesto na kom je nekad bila kuća, shvate da tamo odavno ničega nema. I nemojte se tad iznenaditi ako naiđe neki stranac, pa vas na lošem srpskom odatle otera. Tu kuću i zemlju ste prodali da biste renovirali garsonjeru na Vračaru koja prokišnjava, kupili diplomu i nabavili devojci novu zadnjicu, a za ostatak strpali roditelje u staračke domove.

Biografija Milan Ružić

Milan Ružić, pisac, rođen 4. maja 1988. godine u Čačku. Osnovne i master studije završio na Filološkom fakultetu u Beogradu na katedri za opštu lingvistiku. Autor je knjiga „Nekad, neko, negde“ i “Naše su samo reči“. Živi i radi u Lučanima.

- Advertisement -
SourceIskra
- Advertisement -

Srodni članci

Ostavite komentar

- Advertisement -

Najnovije vesti

VLASTI SE MENJAJU, ONI OPSTAJU: 9 neuništivih poslanika

Poslanik kao radno mesto Smena generacija u Skupštini nije se dogodila, uprkos talasu mladih koji su mahom...

ZA NJIHOVU DECU: Sa Megatrenda, u Megaskupštinu, upoznajte najmlađeg poslanika

Deca u skupštini Nikola Lazić (21) iz Beograda sa liste “Aleksandar Vučić – Za našu decu” najmlađi je poslanik...

POMIRIO SE SA SUDBINOM: Dačić postaje vođa opozicije

Dačić i opozicija Dačić je spreman za ulogu vođe opozicije u Skupštini ako izvisi za Vladu, dok je Šapića...

TOTALNA DIKTATURA? Svi u skupštini mole da Vučić aktivira opciju broj 3

Vučić i nova Vlada Ukoliko bi se Aleksandar Vučić i naprednjaci, kada je reč o sastavu nove vlade, opredelili...

(VIDEO) MILO KRADE IZBORE: Oktriveno šta je plan, umešani Šiptari

Milo uhvaćen Opozicioni aktivista iz Crne Gore Vladislav Dajković otkrio je kako Đukanović sprema krađu na izborima.
- Advertisement -