Crni petak doktora Kona

Obavezno pročitajte

Ako smo o krivici nešto naučili od početka epidemije koronavirusa u Srbiji, to je da su na kraju uvek krivi ljudi. Ne Krizni štab koji predlaže mere, ne država koja ih propisuje, već mi koji od njihovih pravila stradamo.

Tradicionalni dan sniženja Black Friday, odnosno “crni petak”, u Srbiji prolazi u znaku ogromnih redova ispred radnji, u kojima uglavnom ne postoji nikakva socijalna distanca. Fotografije deluju zaista uznemirujuće, posebno ako se setite da su u istom trenutku ogromni, ali mnogo strašniji redovi ispred kovid ambulanti širom Srbije.

Činjenica je da se na odgovornost mogu pozvati i ljudi, jer na kraju krajeva, ličnom odgovornošću se ipak najviše čuvamo, međutim, šta je s onima koji su u radnjama širom zemlje priredili pravi mali praznik užasa, navlačeći ljude pomamljene konzumerizmom i sniženjima da pohrle u tržne centre i radnje. I šta je s onima koji su to dozvolili?

- Advertisement -

“Nemam dobre reči po pitanju ponašanja na ‘crni petak’. Ne možete zabraniti ‘crni petak’, dakle onaj koji ga organizuje direktno je odgovoran. Imamo mere, ne možemo posebno izdvajati ‘crni petak’. Nije mi jasno kako je to ljudima najznačajnije, na dan kada je umrlo 57 osoba”, izjavio je na konferenciji Kriznog štaba dr Predrag Kon.

kon,

Ako bismo pokušali da odgovorimo na pitanje “kako je to ljudima najznačajnije”, morali bismo da uđemo u detaljnu analizu mentaliteta našeg naroda koji dok od koronavirusa i njegovih posledica umiru na desetine ljudi u Srbiji, paralelno “ne veruje da korona postoji” i da je sve ovo nekakva ružna teorija zavere, koji pravi ilegalne žurke i ne nosi masku kad god za to ima priliku. Kako to da je Srbima danas bilo najvažnije da pohrle po najjeftinije čizme, krpice, veš mašine i ostale gedžete. Pa tako što su to Srbi.

Ali, doktore Kon, kako to da se nedeljama unapred, koliko traju najave trgovinskih lanaca i radnji, niko od vas iz Kriznog štaba nije setio da bi možda, eto možda, samo ove godine trebalo staviti veto na “crni petak”, preusmeriti ga na onlajn prodaju, bilo šta samo da se spreče ovi užasi koji možda već za koji dan čekaju na naplatu? Očekujete da verujemo da je u ovoj zemlji, u kojoj je sve moguće, bilo nemoguće zabraniti “crni petak”? I na sve to smo sad samo mi krivi što kao stado idemo u taj šoping, isti onaj u koji ste nas kroz smeh slali kad je sve počinjalo?

Čudite se, doktore Kon, a nas od vas više ništa ne čudi. Srećan vam “crni petak”.

SourceNova RS

Ostavite komentar

Najnovije objave

VLADIMIR PUTIN: Vukli su nas za nos, trebalo je ranije započeti dejstva u Ukrajini

Predsednik Rusije Vladimir Putin izjavio je da je jedino zbog čega bi moglo da se žali to što Rusija nije...

Još priča na sličnu temu