MILOGORSKI PISAC UTUČEN: Gotovi smo, Crna Gora se okreće Srbiji, izaćiće iz NATO

Obavezno pročitajte

Crnogorski pisac u žalosti zbog Milovog poraza

Andrej Nikolaidis, pisac iz Crne Gore poznat po antisrpskim stavovima, utučen je posle poraza Mila Đukanovića i pobede opozicije, i uveren da odlazak s vlasti DPS neće doneti bolje njegovoj zemlji. Ne zato što idealizuje vlast na odlasku, nego zbog toga što ne vidi puno dobrog u pobednicima. Na pitanje što misli o rezultatima juče održanih izbora, Nikolaidis odgovara:

„Mi smo gotovi“

alt="Crna Gora"
- Advertisement -

„To je katastrofa. Mi smo gotovi, ova zemlja više ne postoji, samo ljudi nisu obavešteni. Dosad smo imali kleptokratsku meku diktaturu koja je mila majka u odnosu na ovo“, komentariše Nikolaidis.

„Zbir glasova suverenističkih partija – jer je i URA koja će praviti koaliciju s ‘crnima’ suverenistička partija – sasvim je solidan – 44 prema 37 posto. URA će raditi nešto vrlo neuobičajeno, kao članovi European Greens, praviće crno-zelenu koaliciju. Pritom je njihova retorika – mi ćemo sada demokratizirati Crnu Goru i ubrzati put u Europsku uniju.

Dakle, to će raditi u koaliciji čiji je stožer i daleko najjači deo s 33 posto – a URA ima 5,3 posto – prosrpski savez. Ne treba biti genije da shvatite da u toj koaliciji onaj ko ima pet posto ne može diktirati politiku onima koji imaju 33 posto. Ako to pokušaju, koalicija će biti razvrgnuta.

Čovek koji je kičma i glava te koalicije je Miodrag Daka Davidović. To je čovek koji ima nemala iskustva u demokratizaciji i europeizaciji: bio je Karadžićev ratni ministar u SAO Hercegovina. Nema sumnje da je kompetentan za poslove europeizacije i demokratizacije, što bi tu moglo poći krivo“, ironičan je Nikolaidis.

I nastavlja:

„Iznimno je iritantno da su europski zeleni i bivša nemačka ambasadorica u Crnoj Gori podržali URA-u u nameri da pravi crno-zelenu koaliciju. Zanima me je li uobičajena praksa nemačkih zelenih koaliranje s ratnim ministrima ratnih zločinaca osuđenih za genocid ili je to, kao Nutella bez lešnika, samo za Balkan. U najmanju ruku sam skeptičan da bi ta koalicija mogla doneti bolji tok ovoj zemlji“, kaže on.

Uprkos porazu njegove partije, Đukanović i dalje ostaje predsednik. Pitali smo Nikolaidisa može li prognozirati kako će se razvijati situacija na političkoj sceni.

Prva država koja izlazi iz NATO-a?

„Ne bih isključio mogućnost da se on povuče iz partije i s mesta predsednika, što bi značilo nove predsedničke izbore. Nemam nikakvu insajdersku informaciju, ali to nije nešto što se može isključiti. Evo kako vidim blisku budućnost – sastavit će koaliciju koja je šizofrena i sastavljena je samo oko toga da se makne Đukanović.

U redu, to je završeno, ali sad kad je to završeno, što veže tu koaliciju, ako se složimo da to nije europeizacija i demokratizacija, a prilično sam siguran da to nije prioritet Amfilohija Radovića, koji s najvećim gađenjem govori o Europskoj uniji i evropskoj civilizaciji. Kada to maknemo, šta će ih držati na okupu? Đukanovićevo biračko telo će se rasipati, moje je predviđanje da će najmanje od tog biračkog tela uzeti URA, a najviše crkvena koalicija“, govori nam Nikolaidis.

„U trenutku kada shvate da imaju većinu bez URA-e, a taj trenutak će doći vrlo brzo, jednostavno će je šutnuti, sami osvojiti vlast i nakon toga mogu u ono što crkvenu koaliciju zaista zanima, a to je promena same prirode Crne Gore, koja je po ustavu građanska država. Oni je vide kao srpsku državu u kojoj, eto, žive drugi narodi, međutim ne i Crnogorci, jer ne priznaju postojanje crnogorske nacije.

Zanima ih i izlazak iz NATO pakta, za što im treba većina u parlamentu da bi mogli raspisati referendum koji će bez problema proći u Crnoj Gori, pa bi Crna Gora mogla biti prva država koja će svojevoljno napustiti NATO. I po mom sudu, ovo što se sada događa vodi k apsolutnom obustavljanju svih kretanja prema Europskoj uniji i direktno ka okretanju Srbiji i Rusiji.“ 

Ostavite komentar

Najnovije objave

Akademik Nebojša Lalić na prodaju

Akademik Nebojša Lalić, koji se na predstojećim izborima za novo rukovodstvo SANU, kandidovao za novog generalnog sekretara Akademije, ponudio...

Još priča na sličnu temu