19.5 C
Belgrade
subota, 26 septembra, 2020

Crna Gora može da povuče priznanje Kosova

NAJČITANIJE

UZNEMIRUJUĆE: Delili drogu osnovcima, roditelji dece ih tukli bejzbol palicama (VIDEO +18 )

U ruskom gradu Barnaul grupa dilera podelila je grupi osnovaca nižih razreda narkotike, uglavnom ekstazi i spid u vidu bombona i žvaka.

“PUTIN OSLOBODIO LAVOVE I TIGROVE“ Na sve spremni da spreče kršenje izolacije?

Jutros na društvenim mrežama "eksplodirala" je vest kako su "ruske vlasti na nalog predsednika Vladimira Putina, oslobodile na stotine lavova, kako...

OGLASILA SE I KUBA: Imamo lek. Spremni smo da snabdevamo i ostatak sveta

Kuba tvrdi da ima dovoljno rezervi antivirusnog leka koji se koristi za lečenje korona virusa da pokrije potražnju kod kuće, kao i potrebe drugih...

HOLBRUK OTKRIO, SVET U ŠOKU: Milo je korisna bitanga, radio je za NATO tokom bombardovanja Srbije

Milo i prevareCrnogorski predsednik se hrabro suprotstavio Slobodanu Miloševiću i pomagao NATO u ogromnoj meri tokom rata na...

Crna Gora, Kosovo i povlačenje priznanja

Vojni analitičar Aleksandar Radić ocenio je danas da, u ovom momentu, ne postoji procedura po kojoj bi Crna Gora mogla da napusti NATO i da bi to bilo politički vrlo nesvrsishodno, ali da je eventualno povlačenje priznanja Kosova „sasvim druga tema“.

U izjavi agenciji Beta, Radić je rekao da je u politici praktično sve moguće, i da može da se zamisli i scenario po kojem bi partije koje su dobile priliku da formiraju novu Vladu Crne Gore, poželele da ta zemlja napusti NATO, ali za to ne postoji procedura u prvih 20 godina članstva pa bi takav eventualni potez mogao da izazove i sukob s čitavom zapadnom civilizacijom.

- Advertisement -


– Ako bude formirana nova vlast u Crnoj Gori, mislim da bi za njih bilo pragmatično da ne radikalizuju situaciju i ne ponove grešku koju je upravo napravio Milo Đukanović po pitanju NATO: Onda kada je svako protivljenje NATO izjednačavao s pripadnošću srpskom narodu i kada je insistirao na tome da ‘ko je protiv NATO, taj je Srbin – a ko je Srbin taj je protiv Crne Gore i nezavisnosti’. Izborni rezultati su pokazali da to baš nije istina – rekao je Radić.

On je ukazao da je celokupna crnogorska istorija bila protkana podelama, ali da je u protekle četiri godine stvorena veoma radikalna atmosfera, zbog čega bi novoj vlasti bilo pametno da ide ka rešenjima koja su prihvatljiva za najveći broj građana.

- Advertisement -

– U takvoj situaciji je za nove vlasti, kada budu formirane, pametno da budu oprezne i da naprave kvalitetnu procenu u kakvom se okruženju Crna Gora nalazi. I da dobro procene šta se time dobija, a šta gubi. A to sve pitanje NATO stavlja u drugi kontekst i čini manje važnim dilemu da li je uopšte i moguće da se u prvih 20 godina napusti NATO.

Radić je, međutim, povlačenje priznanja Kosova sasvim druga tema i da bi bilo veliko iznenađenje kada nove vlasti ne bi pokrenule to pitanje.

crna,

– Za razliku od NATO koji je mnogo širi kontekst jer čak i Srbija teži da bude u prijateljskim odnosima sa tim savezom sve do tačke u kojoj bi od nje bilo zatraženo da postane članica, pitanje Kosova i dosadašnja povlačenja priznanja pokazala su da postoji veoma elegantan način da se to učini – rekao je Radić.

On je naveo da je upravo Đukanović imao pogrešnu politiku da se Crna Gora može graditi samo povlačenjem antisrpskih poteza u spoljnoj i regionalnoj politici.

- Advertisement -

– Eventualni stav o povlačenju priznanja bi u najmanju ruku predstavljao akt unapređenja dobrosusedskih odnosa. Ni u kojem slučaju ne treba izjednačavati povlačenje priznanja sa istupanjem iz NATO. Priznavanje Kosova nije smelo ni da se dogodi, ni da dođe na dnevni red i tu je Crna Gora, u najmanju ruku, morala da bude neutralna, odnosno nije smela da ga prizna – rekao Radić.

SourceBeta
- Advertisement -

Srodni članci

Ostavite komentar

Najnovije vesti

HARADINAJ: „Ubijao sam Srbe kad god sam IMAO PRILIKE“

Haradinaj bandaPotpredsednik udruženja veterana takozvane Oslobodilačke vojske Kosova (OVK) Nasim i brat od strica Ramuša Haradinaja, koji je...

ODLUČENO: Crna Gora uvodi POLICIJSKI ČAS!

Crna Gora uvodi policijski čas za pojedine gradove zbog teške situacije sa virusom korona.U Nikšiću, Beranama i...

ČUDO BOŽJE: Vernici se kunu da nikad nisu videli ništa slično

Vernici u manastiru TumaneVažno je s kakvom verom i namerom dođemo u svetinju, a još važnije kakvi iz...

RUSI PREKINULI DRAMU I PANIKU GEJTSA I SZO: Imunitet doživotan na infekciju!

Rusi i Vektor vakcinaAntitela na virus korona nastaju dve nedelje nakon prvog primanja vakcine koju je razvio Državni...

KORONA NACIZAM: Puštaju PSE na ljude da NANJUŠE VIRUS!

Korona, psi i ljudiPsi njuškari poznati su prizor na aerodromima širom sveta, gde ih granični agenti koriste za...