Crna Gora može da povuče priznanje Kosova

Obavezno pročitajte

Crna Gora, Kosovo i povlačenje priznanja

Vojni analitičar Aleksandar Radić ocenio je danas da, u ovom momentu, ne postoji procedura po kojoj bi Crna Gora mogla da napusti NATO i da bi to bilo politički vrlo nesvrsishodno, ali da je eventualno povlačenje priznanja Kosova „sasvim druga tema“.

U izjavi agenciji Beta, Radić je rekao da je u politici praktično sve moguće, i da može da se zamisli i scenario po kojem bi partije koje su dobile priliku da formiraju novu Vladu Crne Gore, poželele da ta zemlja napusti NATO, ali za to ne postoji procedura u prvih 20 godina članstva pa bi takav eventualni potez mogao da izazove i sukob s čitavom zapadnom civilizacijom.

- Advertisement -


– Ako bude formirana nova vlast u Crnoj Gori, mislim da bi za njih bilo pragmatično da ne radikalizuju situaciju i ne ponove grešku koju je upravo napravio Milo Đukanović po pitanju NATO: Onda kada je svako protivljenje NATO izjednačavao s pripadnošću srpskom narodu i kada je insistirao na tome da ‘ko je protiv NATO, taj je Srbin – a ko je Srbin taj je protiv Crne Gore i nezavisnosti’. Izborni rezultati su pokazali da to baš nije istina – rekao je Radić.

On je ukazao da je celokupna crnogorska istorija bila protkana podelama, ali da je u protekle četiri godine stvorena veoma radikalna atmosfera, zbog čega bi novoj vlasti bilo pametno da ide ka rešenjima koja su prihvatljiva za najveći broj građana.

– U takvoj situaciji je za nove vlasti, kada budu formirane, pametno da budu oprezne i da naprave kvalitetnu procenu u kakvom se okruženju Crna Gora nalazi. I da dobro procene šta se time dobija, a šta gubi. A to sve pitanje NATO stavlja u drugi kontekst i čini manje važnim dilemu da li je uopšte i moguće da se u prvih 20 godina napusti NATO.

Radić je, međutim, povlačenje priznanja Kosova sasvim druga tema i da bi bilo veliko iznenađenje kada nove vlasti ne bi pokrenule to pitanje.

crna,

– Za razliku od NATO koji je mnogo širi kontekst jer čak i Srbija teži da bude u prijateljskim odnosima sa tim savezom sve do tačke u kojoj bi od nje bilo zatraženo da postane članica, pitanje Kosova i dosadašnja povlačenja priznanja pokazala su da postoji veoma elegantan način da se to učini – rekao je Radić.

On je naveo da je upravo Đukanović imao pogrešnu politiku da se Crna Gora može graditi samo povlačenjem antisrpskih poteza u spoljnoj i regionalnoj politici.

– Eventualni stav o povlačenju priznanja bi u najmanju ruku predstavljao akt unapređenja dobrosusedskih odnosa. Ni u kojem slučaju ne treba izjednačavati povlačenje priznanja sa istupanjem iz NATO. Priznavanje Kosova nije smelo ni da se dogodi, ni da dođe na dnevni red i tu je Crna Gora, u najmanju ruku, morala da bude neutralna, odnosno nije smela da ga prizna – rekao Radić.

SourceBeta

Ostavite komentar

Najnovije objave

IGRA JE GOTOVA! BORELJ I ESKOBAR DEMANTOVALI VUČIĆA: Sporazum o Kosovu je OBAVEZUJUĆI i BEZ njegovog POTPISA!

Nije prošlo ni 24 sata od sastanka u Ohridu, a predsednik Srbije Aleksandar Vučić pokušao je da ubedi javnost...

Još priča na sličnu temu