0.5 C
Belgrade
četvrtak, 27 januara, 2022

CRNA GORA 2020: Steže se obruč oko Mila Đukanovića

NAJČITANIJE

- Advertisement -

Crna Gora krizno žarište

Crna Gora postaje krizno žarište unutar NATO-a. Krizno žarište se po prvi put pojavilo unutar NATO-a, a ne izvan njega kao što se to događalo do sada.

alt="Crna Gora"
Crna Gora – litije
- Advertisement -

Kada se radi o režimu predsednika Crne Gore Mila Đukanovića (DPS) neizbežno se postavlja pitanje, da li EU, State Department, Freedom House, Međunarodni institut IFIMES i međunarodni zvaničnici kao što su Matthew PalmerJohannes HahnPierre Mirel, ugledni američki ekspert Francis Fukuyama i drugi, koji oštro kritikuju režim Mila Đukanovića ustvari podržavaju „Veliku Srbiju”? 

Korupcija veća od „Velike Srbije“

Olivér Várhelyi, evropski komesar za susedsku politiku i proširenje je informisao javnost, da će izveštaj Evropske komisije o napretku država kandidata za članstvo u EU, koji je trebao biti prezentovan u aprilu 2020, biti objavljen tek na jesen 2020. godine zbog proglašenja pandemije Covid-19. Poslednji izveštaj Evropske komisije o napretku Crne Gore [2] sadrži niz upozoravajućih kritika režimu Mila Đukanovića, prvenstveno fokusiranih na enormnu raširenost kriminala i korupcije i na neslobodu medija. Vladavina prava u ovoj državi kandidatu za članstvo, je postala misaona imenica. 

Takva praksa ne postoji ni u jednoj članici EU i zadire u samu srž vladavine prava“[3] , rekao je Johannes Hahn, sadašnji evropski komesar za budžet i administraciju EU i donedavni evropski komesar za proširenje, kritikujući Mila Đukanovića i vladu Crna Gora, koja je  podelila stanove i povoljne kredite stotinama najviših zvaničnika režima među kojima su sudije i tužioci.

alt="zabranjeni"
Crna Gora je sve češće poprište sukoba policije i građana
- Advertisement -

„Neka komesar za proširenje Johannes Hahn brine o standardima rešavanja socijalnih-stambenih potreba u svojoj zemlji, u okviru EU, a mi smo dužni da radimo u interesu naših građana. Ovo nije politika koja zahteva standarde, ovo je naša nacionalna politika i naše pravo“ [4], rekao je Duško Marković (DPS), predsednik režimske vlade, ali je kasnije pod pritiskom EU ustuknuo i morao javno objaviti imena zvaničnika.

Pogledajte Crnu Goru, otvorena su 32 poglavlja, samo tri zatvorena, to se nikad nije dogodilo“[5]  rekao je u aprilu 2020.godine Pierre Mirel, bivši generalni direktor Generalnog direktorata Evropske komisije za susedsku politiku i  pregovore o proširenju (DG NEAR) aludirajući na trenutnu bespredmetnost podržavanja Crne Gore od strane EU. Pierre Mirel  je u septembru 2019. godine predložio reviziju pregovaračkog okvira za zemlje Zapadnog Balkana što je u najvećoj meri prihvaćeno od ključnih država EU na čelu sa Francuskom. 

Crna Gora primer za preispitivanje proširenja EU

Inače, francuski ambasador u Severnoj Makedoniji Christian Thimonier, na konferenciji Civil Rights Defenders [6] je obavestio javnost, da je bogatstvo u Crnoj Gori „koncentrisano na 10 ili 12 porodica“, pitajući se, da li akumulacija bogatstva u Crnoj Gori pokazuje evropske vrednosti, te da je Crna Gora primer zašto treba preispitati kriteriume za proširenje EU. Upravo zbog Đukanovića odnosno Crne Gore Severna Makedonija i Albanija u oktobru 2019. na Summitu EU nisu dobili „zeleno“ svetlo za početak pregovora sa EU, što je prouzrokovalo ostavku tadašnjeg premijera Severne Makedonije Zorana Zaeva (SDSM) i privremene parlamentarne izbore u toj zemlji.

alt="zabranjeni"
Milo Đukanović je ponosan što je Crna Gora postala članica NATO-a

Na pitanje, koje su glavne zamerke Crnoj Gori kada je riječ o ispunjavanju standarda EU, ambasadorka Francuske u Crnoj Gori Christine Toudic Gaborit, je navela da Crna Gora mora najviše napora da usmeri ka vladavini prava, odnosno borbi protiv korupcije, organizovanog kriminala i trgovine ljudima.

Steže se obruč oko Mila Đukanovića

U izveštaju američkog State Departmenta [7] , objavljenog u martu 2020.godine o stanju ljudskih prava u Crnoj Gori za 2019. godinu, se ponovo  kritikuje režim Đukanovića, da je korumpiran  i da su vladini zvaničnici uključeni u koruptivne postupke, te da je politizacija državnog  sistema osnova za korupciju. Takođe, izveštaj apostrofira i političko uplitanje Đukanovića u medijske slobode. Nerazrešeni fizički napadi na novinare, političko uplitanje u rad  javnog RTV servisa, prljave kampanje koje su sproveli vladini tabloidi, nepravedno postupanje i ekonomski pritisak vladinih ministarstava i agencija na nezavisne i opozicione medije (p)ostaju značajan problem prema izvještaju State Departmenta.

Pre izveštaja State Departmenta usledilo je snažno upozorenje Milu Đukanoviću, kojeg je uputio Matthew Palmer, zamenik pomoćnika državnog sekretara SAD za Evropu i Evroaziju, koji je i specijalni izaslanik za Zapadni Balkan gostujući na Radio-televiziji Crne Gore (RTCG) „Hteli bismo da vidimo uspešne sudske postupke protiv onih koji su izvršili napade na novinare, uključujući napad na Oliveru Lakić, koja je dobitnica međunarodne nagrade ‘Hrabra žena’. Željeli bi da vidimo depolitizaciju Saveta vaše institucije, Radio Televizije Crne Gore“.

Crna Gora i Srbija su  iz kategorije delimično konsolidovanih demokratija

U izvještaju Freedom House „Države u tranziciji“ [8] , objavljenom 6. maja 2020., Crna Gora i Srbija su  iz kategorije delimično konsolidovanih demokratija pozicionirani u grupu tranzicionih, tzv. hibridnih režima

Godinama unazad uvećavanim zarobljavanjem države, zloupotrebom vlasti i taktikom strahovlade, Aleksandar Vučić u Srbiji i Milo Đukanović u Crnoj Gori, odveli su svoje države ispod crte – prvi put od 2003.godine, nisu više u kategoriji demokratija među zemljama u tranzitu”, navodi se u Izveštaju. 

alt="zabranjeni"
Ana Brnabić

Dok je premierka Vlade Srbije Ana Brnabić (SNS) na 18 stranica [9] uputila zvaničan demant Freedom House, sa iskazanom namerom i željom da se sa Freedom House započne konstruktivni dijalog i uspostavi saradnja, zato vreme, zvanična Crna Gora, režim Mila Đukanovića je preko svojih režimskih medija pokušao napraviti sprdnju i lakrdiju sa Izveštajem diskreditirajući ovu uglednu organizaciju, koja decenijama autoritativno i objektivno izveštava svetsku javnost o stanju ljudskih prava i razvoju demokratije.

Crna Gora i Srbija nazaduju

Izvještaj Freedom House je podržala Judy Rising Reinke, američka ambasadorka u Crnoj Gori apostrofirajući, da Izvještaj dolazi „u pravom trenutku“ te da pokreće važna pitanja zbog čega Crna Gora nazaduje. „Stavljajući po strani pitanja objektivnosti ili pristranosti u vezi sa tim izveštajem, činjenica je, da ankete pokazuju da skoro 90% građana Crne Gore veruje da je korupcija široko rasprostranjena i da, što je zabrinjavajuće, 60% građana veruje da je korupciju nemoguće iskoreniti“, istakla je američka ambasadorica Judy Rising Reinke za podgoričke Vijesti[10] .

Kosovo i Severna Makedonija su među zemljama koje su napravile značajan napredak u odnosu na izveštaj Freedom House objavljen za 2019.godinu, dok su Poljska i Mađarska dve zemlje koje su zabežile najveći pad. 

IFIMES predlaže sankcije za lidere Zapadnog Balkana, među njima je i Crna Gora

Međunarodni institut IFIMES već duže vreme predlaže uvođenje sankcija prema liderima Zapadnog Balkana, koji  na razne načine  blokiraju uspostavu vladavine prava, podstiču i razvijaju korupciju, podržavaju i veličaju ratne zločince i ne priznaju pravosnažne sudske presude i koji pokušavaju sačuvati ili oživeti autokratske režime. Freedom House je predložio SAD, da blokiraju izdavanje viza, zamrznu finansijska sredstva i preduzmu druge mere prema fizičkim i pravnim licima uključenim u kriminal i korupciju ili kršenje ljudskih prava, a Freedom House sugeriše EU, da hitno istraže zloupotrebu sredstava iz evropskih fondova, što Međunarodni institut IFIMES snažno podržava.

Zašto Đukanoviću smeta i Francis Fukuyama?

Zašto i kako je  Francis Fukuyama, jedan od najznačajnijih  i najuticajnijih političkih teoretičara i mislilaca današnjice kritikovao Mila Đukanovića i njegov režim. 

alt="Crna Gora"
Crna Gora

Crna Gora nije mnogo uradila da uđe u Evropsku uniju u ovom trenutku. Prošlog leta sam dugo razgovarao sa Đukanovićem kad sam bio u Podgorici. Mislim da je on efikasan političar, ali ne smatram da vodi demokratsku državu“ rekao je Francis Fukuyama[11] početkom juna 2020. Objašnjavajući javnosti zašto misli, da je Milo Đukanović efikasan naveo je sledeće „Po mnogo čemu mislim da su se loše strane njegovog vodstva uspele vrlo dobro sakriti, tako da sam u tom smislu mislio na efikasnost, u smislu njegove javne prezentacije. Ali sa druge strane, mislim da je on vrlo problematičan lider, zbog načina na koji je koristio političku moć – da se u Crnoj Gori onemogući stvarna borba za vlast.” 

Crna Gora može u NATO ali ne i u EU

Fukuyama  je istakao, da nije isto članstvo u NATO-u i EU, jer se po pitanju NATO-a više radi o strateškom savezu i da u Crnoj Gori postoji mnogo korupcije. Fukuyama se osvrnuo na strane uticaje u Crnoj Gori i rekao, da postoji velika zabrinutost zbog načina na koji se koristi kinesko finansiranje za izgradnju auto-puta Bar – Boljare. Smatra, da saradnja sa Kinom gura Crnu Goru u finansijsku opasnost i da je Đukanović sam donio puno upitnih odluka.

Crna Gora je već dugo pod vođstvom Mila Đukanovića

Mišljenja je, da je svim istinskim demokratijama zaista potrebna promena različitih stranaka na vlasti, a „On (Đukanović) je na vlasti u Crnoj Gori već veoma dugo.“ Freedom House navodi da se 39% inostranog duga Crne Gore odnosi upravo na Kinu. Kina nastoji da stekne utjecaj u regionu strategijom „dužničke diplomatije“, odnosno osiguravanjem sredstava finansijski oslabljenim zemljama na način, koji stvara političku zavisnost.

Zašto i od koga Đukanovićev režim traži regionalnu podršku i pomoć?

Najznačajniju podršku režimu Mila Đukanovića pruža Republika Hrvatska. Nedavna posjeta ministra vanjskih i evropskih poslova Hrvatske Gordana Grlić Radmana, je bila svojevrsni čin podrške režimu, gdje je izraženo zadovoljstvo statusom hrvatske nacionalne manjine u ovoj zemlji. „Jako podržavamo Hrvate u Crnoj Gori i njihove zastupnike u parlamentu Crne Gore. Hrvati na ovim prostorima su primjer kako možemo raditi zajedno i možemo biti čimbenici evropskih vrijednosti, koje je Hrvatska članstvom u Europskoj uniji ostvarila. Hrvatska koja predsjedava EU snažno i iskreno zagovara europski put Crne Gore“ [12] , naglasio je hrvatski ministar vanjskih poslova. 

Dok Hrvatska, predsedavajuća EU, zdušno podržava formiranje zasebnog trećeg entiteta u BiH, Tonino Picula (SDP/S&D) kao izvestilac Evropskog parlamenta za Crnu Goru „zatvara oči“ pred očiglednim zloupotrebama crnogorskog režima i Crne Gore i Hrvatske, koji su sponzore pronašli u Kini, ali i Ruskoj federaciji. Upravo ove dve države pokušavaju da svoje netransparentne veze sa Kinom, ali i sa Ruskom federacijom prikažu i opravdaju, kao „dobre poslovne poteze“.

alt="Crna Gora"
Crna Gora ne miruje

Režim Mila Đukanovića pokušava osigurati  sveobuhvatnu podršku Bošnjaka Zapadnog Balkana (iako se neposredno dovodi u vezu za brojne zločine počinjene nad Bošnjacima uključujući i u Crnoj Gori) pozivajući se na borbu protiv velikosrpskog projekta i nacionalizma, ali i pokušava osigurati podršku regionalnih nevladinih organizacija i intelektualaca zloupotrebljavajući diplomatsku i obaveštajnu mrežu.

Osnova delovanja režima  Mila Đukanovića je, da svi oni koji kritikuju jedan od najkorumpiranijih režima u Evropi (samo je režim Milorada Dodika korumpiraniji) bivaju proglašeni zagovornicima velikosrpske politike i interesa, a upravo je Đukanović bio najbliži saradnik Slobodana Miloševića kada je velikosrpska politika bila u usponu početkom 90-tih godina prošlog veka

alt="Milorad Dodik"
Milorad Dodik

Postavlja se neizbježno pitanje, da  li su SAD, EU, najznačajnije svetske nevladine organizacije, međunarodni posrednici i diplomate, navedeni u ovoj analizi, projekti  i u funkciji velikosrpske politike, jer kritikuju i upozoravaju na režim Mila Đukanovića. Najbolji odgovor na ovo pitanje će prevashodno dati upravo oni iz regiona, koji zbog uverenja ili nekih drugih interesa podržavaju kriminalni i korumpirani režim neosuđenog ratnog zločinca Mila Đukanovića. Možda i zaključe, da je upravo Milo Đukanović ponovo oživio velikosrpski projekat pokušavajući uzeti imovinu Mitropolije Crnogorsko-Primorske Srpske pravoslavne crkve (MCP-SPC) uz dogovor sa svojim višedecenijskim saveznikom mitropolitom Amfilohijom Radovićem.

Crna Gora se nalazi u unutrašnjem konfliktu

Analitičari smatraju, da je prema izveštajima EU, State Departmenta, Freedom House i najznačajnijih zvaničnika iz EU i svetske zajednice režim Mila Đukanovića osuđen na propast, jer je kao antidemokratski režim detektiran od institucija i pojedinaca zapadne provenijencije, da ne predstavlja nikav bastion otpora i borbe protiv navodne velikosrpske politike, i „Velike Srbije“ nego kriminalan i korumpiran režim, koji je došao u ozbiljnu konfrontaciju sa najmoćnijim zapadnim državama, dok u pozadini skriveno šuruje sa  Kinom i Rusijom. Zbog toga će biti neizbježno posredovanje međunarodne zajednice, kako bi se riješio unutrašnji konflikt u Crnoj Gori, koji može ozbiljno ugroziti mir i stabilnost cijelog regiona. 

Režim Mila Đukanovića je osuđen na propast

Dešava se po prvi put u istoriji NATO-a, da je novo žarište konflikta, kojeg je prouzrokovao režim Mila Đukanovića unutar NATO-a, a ne kao do sada izvan Severnoatlantskog savezništva. Navedeni izveštaji, stavovi, kritike, upozorenja i političko-diplomatske aktivnosti vodećih država pokazuju, da se sve više steže obruč oko Mila Đukanovića i približava kraj njegovog režima.

Fusnote:
[1] IFIMES – Međunarodni institut za bliskoistočne i balkanske studije sa sjedištem u Ljubljani, Slovenija, ima specijalni savjetodavni status pri Ekonomsko-socijalnom vijeću ECOSOC/UN, New York, od 2018.godine.

[2] Izvor: https://ec.europa.eu/neighbourhood-enlargement/sites/near/files/20190529-montenegro-report.pdf

[3] Izvor: https://www.slobodnaevropa.org/a/30160828.html

[4] Izvor: https://www.slobodnaevropa.org/a/afera-stanovi-brisel/30209903.html

[5] Izvor: https://www.vijesti.me/vijesti/politika/435666/godine-koje-su-pojela-obecanja

[6] Izvor: https://europeanwesternbalkans.com/2019/12/04/french-ambassador-to-north-macedonia-reforms-must-be-substantial-not-formal/

[7]
Izvor: https://www.state.gov/wp-content/uploads/2020/02/MONTENEGRO-2019-HUMAN-RIGHTS-REPORT.pdf , https://me.usembassy.gov/me/our-relationship-me/official-reports-me/

[8] Izvor: https://freedomhouse.org/report/nations-transit/2020/dropping-democratic-facade

[9] Izvor: Analiza izveštaja Freedom House Zemlje u tranziciji 2020: Odbacivanje tvrdnji o demokratskom nazadovanju u Srbiji

[10] Izvor: https://www.vijesti.me/vijesti/politika/434692/intervju-endemska-korupcija-usporila-integracije-crne-gore

[11] Profesor Stanford univerziteta, slavu stekao djelom  „Kraj historije i posljednji čovjek” i „The End of History and the Last Man“  https://en.wikipedia.org/wiki/Francis_Fukuyama .

[12] Izvor: http://www.mvep.hr/hr/mediji/priopcenja/ministar-grlic-radmana-s-apostolskim-administratorom-kotorske-biskupije-rrokom-gjonlleshajem-i-predstavnicima-hrvatske-manjine-u-crnoj-gori,33884.html

- Advertisement -
- Advertisement -

Srodni članci

Ostavite komentar

Najnovije vesti