1.8 C
Belgrade
petak, 3 decembra, 2021

CRKVA STALA UZ NAROD: Sveštenici da ne poštuju mere države!

NAJČITANIJE

- Advertisement -

Grčka pravoslavna crkva se pobunila protiv naredbe vlade da zatvori crkve na nedelju dana zbog pandemije koronavirusa.
Ona je naložila sveštenicima da puštaju vernike u verske objekte na Bogojavljenje.

Vlada Grčke je odlučila da u sedmici uoči otvaranja škola, od 3. do 10. januara, na snazi budu oštrija ograničenja radi suzbijanja koronavirusa, koja uključuju i zatvaranje crkava za vernike.

Međutim, Sveti sinod uticajne Grčke pravoslavne crkve danas je saopštio da „ne prihvata“ nova ograničenja i da će Vladi desnog centra poslati protestno pismo.

- Advertisement -

Nakon što je u Grčkoj u novembru došlo do skoka broja novozaraženih i umrlih od koronavirusa, kada su odeljenja intenzivne nege bila popunjena, vlasti su po drugi put uvele oštra ograničenja kretanja, zatvorivši škole i obustavivši većinu ekonomskih aktivnosti.

Mere su delimično ublažene uoči Božića, koji Grci slave 25. decembra, kada je crkvama, radnjama koje ne prodaju neophodnu robu i frizerskim salonima dozvoljeno da obnove neke aktivnosti uz određena ograničenja.

Međutim, uoči otvaranja škola 11. januara, posle dva meseca, ponovo su na snazi prethodne, oštrije mere.

- Advertisement -

Sveštenicima je dozvoljeno da obavljaju versku službu za Bogojavljenje, ali bez vernika.

Sinod je naveo da Vlada treba da se drži blažih ograničenja koja su bila na snazi u vreme Božića, usvojenih posle pregovora s Crkvom, jer je sveštenstvo tokom praznika vodilo računa da sve dogovorene mere budu poštovane.

- Advertisement -
SourceBeta
- Advertisement -

Srodni članci

Ostavite komentar

Najnovije vesti