Crkva ne treba da učestvuje u plašenju ljudi, ona treba da uliva hrabrost (Video)

Obavezno pročitajte

Ove godine je crkva ostala bez patrijarha, mitropolita Amfilohija i vladike Jovana. Strah je ono u šta je čovečanstvo trenutno potopljeno, a crkva sigurno nije ta koja treba da učestvuje u plašenju ljudi, ona treba da ljudima uliva hrabrost. U novoj godini je, uz stare izazove, čeka i izbor novog Patrijarha.

Ovako u emisiji „Svet sa Sputnjikom“ o izazovima koji u novoj godini stoje pred SPC govori otac Nenad Ilić, starešina hrama svetog Nikole u Amesterdamu.

Kroz celu istoriju, SPC je, u zavisnosti od vremena, prolazila kroz razna iskušenja, kaže verski analitičar Željko Injac.

„Iskušenja su druge vrste – nema fizičkog progona ili nečega sličnog, ali postoji medijski progon i postoji, u nekim državama, politički progon, kao što je to bilo u Crnoj Gori. Tako da SPC pogotovo, na ovim prostorima, koji su takvi kakvi su, ima mnogo stvari koje mora da rešava i sa kojima se suočava. Hvala Bogu, u poslednje vreme to se pokazalo kao veoma uspešno za crkvu“, ističe on.

Crkva treba da uliva hrabrost i u doba korone

U doba epidemije koronavirusa crkva se „nije snašla fenomenalno“, smatra Ilić – bilo je različitih pristupa jer su svi iznenađeni jačinom epidemije – različiti pristupi su, prema njegovom mišljenju posledica opšte nespremnosti.

„I dan danas postoje različite prakse, i u vezi sa liturgijom, i u vezi sa pričešćivanjem, sa odnosom prema nošenju maski. Nije lako snaći se u nečemu ovako potpuno ekskluzivnom, u atmosferi tihe okupacije, nevidljivog svetskog rata. Ako ćemo da procenjujemo koliko smo se dobro snašli ili nismo – pa, nekako smo se snašli, idemo dalje. Crkva će sve pregurati. Ono što je meni lično važno jeste da se sačuva liturgijski centar od bilo kakvih intervencija i od povlačenja. Ne treba se povući“, kaže Ilić.

„To ne znači gorditi se, biti fanatik koji sve ignoriše. Ne radi se o tome. Boga ne treba ni izazivati, sli činjenica je da ne smemo dopustiti da zavlada strah. neko mora i da štiti narod od terora. Medijski teror straha je prosto nepodnošljiv. To će na duže staze imati jako loše posledice, to je jasno“, navodi Ilić.

Kakav nam je patrijarh potreban

Prema Ilićevom mišljenju, novi patrijarh koji se bira u februaru bi, kako bi sa uspehom upravljao crkvom, trebalo bi da ima organizatorske sposobnosti, da bude duboko verujući, da ima dara da očuva jedinstvo srpskog naroda.

U sadašnjem trenutku, ističe Ilić, važno je da država nema previše uticaja na izbor patrijarha.

„Crkva nije politička organizacija i ne treba da se bavi stranačkom politikom. Ona mora više odgovarati narodu i više se baviti narodom nego vlašću. Crkva ima obavezu da ono trajno i identitetsko čuva do kraja i da ima sluha, empatiju za stanje u narodu, a ne da se previše povezuje sa vlašću“, kaže Ilić.

Srpska crkva ne deluje samo na teritoriji Srbije, pa je zato, prema Injčevim rečima i predmet interesovanja drugih država – stoga je važno da se izbegne uticaj stranih država na izbor novog patrijarha.

„To je možda veći problem nego dobri odnosi srpske države i crkve. Kada kažemo uticaj države na crkvu, koje države, to je pitanje“, kaže Injac.

SourceSputnik

Ostavite komentar

Najnovije objave

KASNO ZORAN DRAGIŠIĆ U UKRAJINU STIŽE

Profesor Fakulteta bezbednosti i višestruko dokazani oportunista Zoran Dragišić je i u aktuelnom, za našu državu izuzetno teškom političkom...

Još priča na sličnu temu