понедељак, 27 јануара, 2020

CRKVA: Desetine hiljada zločina nad decom

Predlažemo

SAOPŠTIO CRNE VESTI: Primljena je se više ubodnih rana, najviše u predelu lica

Jedna žena izbodena je noćas u Beogradu, a kako je RTS-u potvrđeno, povrede joj je nožem naneo...

PRETNJE SA CETINJA: „Oj, četnici, i ta vaša brada, brijaće je Lovćenska brigada“ (VIDEO)

Litija Srpske pravoslavne crkve je bila planirana za danas u Cetinjskom manastiru, ali je odložena iz bezbednosnih...

TRAMP TONE SVE DUBLJE: Opet uhvaćen u laži

U raketnom napadu Irana na bazu u Iraku nakon ubistva generala Kasema Sulejmanija 34 američka vojnika pretrpela...

 Pre 10 godina u Nemačkoj je otkriven skandal sa seksualnom zlostavljanjem dece od strane katoličkih sveštenika, a suočavanje sa zločinom još nije okončano, piše Dojče vele.

„Kad pogledam u prošlost i napravim retrospektivu, shvatim da sam imao peh. Bio sam na pogrešnom mestu u pogrešno vreme“, tako Matijas Kač za Dojče vele počinje priču o seksualnom zlostavljanju i nasilju katoličkih sveštenika koje je iskusio na sopstvenoj koži.

On danas ima 57 godina i u knjizi pod nazivom: „S ciljem da to prestane – Oslobađajuća borba žrtava seksualnog nasilja u crkvi“, koja će se ovih dana naći u prodaji, opisuje šta je sve doživeo od 1973. godine, kada je u Berlinu upisan u katoličku školu jezuitskog reda pod nazivom Kanizijus koledž.

Kač je 37 godina kasnije, 14. januara 2010, sa dvojicom nekadašnjih drugova iz razreda, ponovo otišao u svoju staru školu i suočio direktor škole, oca Klausa Mertesa, sa svojim patnjama. Kač se pisanim putem obratio bivšim učenicima škole, nakon čega mu se javilo više od stotinu žrtava koje su priznale da su bile zlostavljane.

Dve nedelje nakon toga ta tema pojavila se u medijima. Slučajevi seksualnog nasilja su se gomilali i počeli da izlaze u javnost u zastrašujućem broju. Skandal sa seksualnom zloupotrebom dece od strane sveštenika Katoličke crkve još uvek ne popušta i ne prestaje da diže prašinu.

Katolički biskupi reagovali su u početku s ogorčenjem, da bi ubrzo nakon toga iskazali veliku potresenost. Više se govorilo o prevenciji nego o suočavanju sa prošlošću i prerađivanju zločina. A onda su političari preuzeli tu temu i insistirali na istrazi i rasvetljavanju slučajeva seksualne zloupotrebe dece.

Tek 2018. godine pojavili su se naučno pouzdani podaci studije urađene po nalogu biskupa, koji verovatno nikada neće biti potpuni. Autori studije objavili su brojku od 3.777 žrtava seksualnih napada za koje je, prema crkvenim zapisima, od 1946. do 2014. bilo odgovorno najmanje 1.670 sveštenika koji su definisani kao počinioci.

Studija međutim nije obuhvatila čisto verske institucije i škole, a pokazala je da je otprilike trećina sveštenika bila emocionalno ili seksualno nezrela.

Kardinal Rajnhard Marks, predsedavajući Biskupskoj konferenciji Nemačke, rekao je da je reč o „šokantnim rezultatima“, da su „institucije zakazale“, ali i da je bilo zataškavanja nedela.

Za biskupa Štefana Akermana, koji je ujedno crkveni opunomoćenik za pitanja seksualne zloupotrebe, slučajevi zlostavljanja predstavljaju „prekretnicu u istoriji nemačke Katoličke crkve“.

Od 2010. pa do danas biskupi su nekoliko puta pooštravali mere prevencije i propise u cilju zaštite od seksualne zloupotrebe. U pripremi su promene crkvenih nadležnosti po pitanju krivičnog gonjenja, kojima bi trebalo da se obezbedi transparentnost.

Ali jedan od glavnih zahteva „preživelih“, kako sebe nazivaju žrtve seksualnog nasilja, još uvek nije rešen. Kada je reč o pomoći, podršci i obeštećenju žrtava, „do sad se skoro ništa nije promenilo“, rekao je portparol inicijative „Ćoškasti sto“ Matijas Kač za „Špigel“.

„Niko nikada nije dobio nijedan evro odštete. Isplaćene su samo naknade žrtvama za priznanje onoga što im se dogodilo u iznosu od najviše 5.000 evra po osobi. Čekamo na odgovor biskupa na naše predloge za fer obeštećenje u visini do 400.000 evra po osobi“, objasnio je Kač.

U toku su razgovori. Kač ukazuje i na zahtev žrtava da se osnuje Državna komisija za istinu i pravdu o seksualnoj zloupotrebi u crkvi. Pogođeni „nažalost nisu mogli da se izbore da im se prizna takav zahtev“.

Događaji i razotkrivanje skandala u Nemačkoj pokrenuli su slične procese i u drugim zemljama, između ostalog i zato što je crkva sveštenike koji su bili seksualni počinioci prebacivala u druge biskupije širom SR Nemačke, a počinioce iz kaluđerskih crkvenih ustanova slala na druge kontinente.

Nekada treći čovek Katoličke crkve, australijski kardinal Džordž Pel, nalazi se u tamošnjem zatvoru jer je osuđen za seksualno zlostavljanje. Ostali kardinali povukli su se iz javnosti. Vatikan je otpustio na stotine sveštenika, a desetak biskupa otišlo je u prevremenu penziju.

S druge strane, od 2010. godine pa do danas milioni nemačkih katolika napustili su crkvu.

Biskupi gotovo da su se navikli na protestne akcije. Nemačku, koja u teološkom smislu spada u liberalnije zemlje, u početku su ismevale konzervativne crkvene snage. Danas su slučajevi seksualnog zlostavljanja izašli u javnost i u Poljskoj, Italiji, Argentini, ali i u zemljama Afrike i Azije.

S obzirom na globalnu dimenziju skandala, papa Franja je u februaru 2019. pozvao predstavnike biskupskih konferencija širom sveta na samit u Vatikanu na kojem se razgovaralo borbi protiv seksualne zloupotrebe u redovima Katoličke crkve.

Priča o zlostavljanju se nastavlja. Ovog ponedeljka u Libanu je pokrenuta istraga u hrišćanskoj zajednici „Mišion de Vie“ zbog sumnji za seksualnu zloupotrebu. U utorak u francuskom Lionu počinje suđenje jednom od najgorih počinilaca do sada – bivšem svešteniku koji je priznao seksualno nasilje nad desetinama maloletnika.

Istovremeno, međunarodna mreža „Ending Clergy Abuse“ (ECA) planira da na prvu godišnjicu Vatikanske konferencije o seksualnom zlostavljanju i prevenciji krajem februara, napravi međubilans i kritički sagleda situaciju sa skandalom u Katoličkoj crkvi.

SourceTanjug
- Advertisement -

Ostavite komentar

FansLike
FollowersFollow

Najnovije

Branko Tapušković: Pretresali su mi kuću dok smo bili na službi u Crkvi, moj sin Luka nije kriminalac!

Sveštenik Branko Tapušković, čiji je sin Luka uhapšen u subotu veče na Zlatici, kada je policija intervenisala...

Priča o tinejdžerki iz Aušvica koja je „spavala sa neprijateljem“: Za naciste je bila robinja, a za Ruse izdajica

Bila je samo devojčica kada je deportovana u Aušvic, ali je lepota Cilke Klejin toliko očarala komandanta logora da ju je primorao...

Preživeli se okupljaju u logoru Aušvic 75 godina posle njegovog oslobadjanja

Preživeli iz logora smrti Aušvic-Birkenau okupljaju se danas na komemoraciji povodom 75. godišnjice oslobadjanja tog nacističkog koncentracionog logora, na kojem će svedočenja...

Potvrđeno: Poginula i ćerka Kobija Brajanta, Džijana Brajant

Prema navodima američkog portala TMZ i ćerka Kobija Brajanta Džijana Marija „Džidži“ Brajant bila je u letelici. Džidži Brajant...

Poginuo Kobi Brajant!

Jedan od najvećih košarkaša svih vremena - Kobi Brajant, poginuo je u helikopterskoj nesreći, javljaju mediji širom sveta, pozivajući se na američke. Zvezda...
- Advertisement -
loading...