CNN o protestima „Srbija protiv nasilja“: Lice Beograda koje se menja

Obavezno pročitajte

CNN je oko pola sata pred zvaničan početak trećeg protesta „Srbija protiv nasilja“ pustio „hitnu vest“, u kojoj analizira dešavanja u Srbiji proteklih nedelja.

Nezadovoljstvo građana u Srbiji je, kako navode u ovoj analizi, eksplodiralo nakon dve masovne pucnjave – u Osnovnoj školi „Vladislav Ribnikar“ na Vračaru i u selima u okolini Mladenovca, prenosi Danas.

- Advertisement -

Kako CNN podseća, u te dve pucnjave je stradalo 18 osoba, a 21 je povređena, nakon čega je predsednik Srbije Aleksandar Vučić najavio uvođenje strogih mera, pogotovo u vezi sa kontrolom oružja i municije.

Od tada je, navodi CNN, MUP-u Srbije predato više od 15.000 komada oružja i 2.500 eksplozivnih naprava, ministar prosvete Branko Ružić je već podneo ostavku, ministar unutrašnjih poslova Bratislav Gašić je pod velikim pritiskom da učini isto, a Vučić se čak obavezao da će do septembra biti održani parlamentarni izbori.

Gnev javnosti je takođe usmeren na televizijske emisije, podseća CNN.

„U najpopularnijem rijaliti programu na televiziji Pink učesnik je Zvezdan Slavnić, osuđeni ubica i diler narkotika – a on je samo jedan od mnogih zločinaca koji imaju istaknutu ulogu u srpskim medijima. Skoro 440.000 ljudi potpisalo je peticiju kojom se traži da dve TV stanice sa nacionalnom pokrivenošću izgube dozvole za emitovanje nasilnih rijaliti programa“, navedeno je u analizi.

Na ovaj javni zahtev za ublažavanjem političke kulture, Vučićev odgovor je delovao nesigurno.

„Predsednik organizuje protest protiv protesta protiv nasilja. Čoveče, saberi se!“, tvitovao je Ponoš, opozicioni lider, prenosi CNN.

Od pucnjave, desetine hiljada Srba izašlo je na ulice u maršu „Srbija protiv nasilja“ pod vođstvom opozicije, tražeći ostavku nekoliko ministara u vladi.

„Mislite da ćete zauzimanjem zgrada ili puteva nešto dobiti – ništa i nikada nećete. To je stvar koju garantujem. To je stvar koju sam ponavljao deset godina zaredom“, upozorio je one koji se spremaju na proteste u petak Vučić, na konferenciji za novinare dan ranije.

Uprkos predsednikovom oštrom govoru, protesti su već ublažili neke od čvrstih stavova koji se šire Beogradom.

Mural Ratka Mladića, osuđenog za organizovanje kampanje etničkog čišćenja u Srebrenici 1995. godine, dugo je ponosno stajao na jednoj od gradskih fasada.

U proteklim mesecima, svaki put kada bi mural bio oštećen, gradski zvaničnici su ga brzo restaurirali. Ovog puta je bilo drugačije.

Veliko crveno srce naslikano preko Mladićevog lica ubrzo nakon pucnjave ostalo je na mestu. Do petka, mural je u potpunosti izbrisan, zamenjen porukom „Uključite svoj mozak. Isključite Pink“.

Murali predsednika Rusije Vladimira Putina, bliskog Vučićevog saveznika, takođe su uništeni, piše CNN.

„Ovo je lice Beograda koje se menja“, rekao je Fransis O’Donel, bivši zvaničnik Ujedinjenih nacija, koji je u Srbiji bio i 2000. godine.

SourceN1

Ostavite komentar

Najnovije objave

Uhapšeni Srbi na Kosmetu, pronađeni noževi, čekić, sprejevi, srpske zastave…

Službenici tzv. Kosovske policije uhapsili su noćas dvojicu državljana Srbije nakon što su kod njih pronašli pendrek, maskirnu masku,...

Još priča na sličnu temu