CNN: Americi ponestaje oružja za Ukrajinu

Obavezno pročitajte

U američkoj administraciji raste zabrinutost zbog njene nesposobnosti da nastavi da snabdeva Ukrajinu najsavremenijim sistemima i municijom tokom višemesečnog sukoba sa Rusijom, javlja Si-En-En.

Prema navodima trojice američkih zvaničnika na koje se poziva Si-En-En, neki od izazova sa kojima se SAD suočavaju u pogledu podrške Ukrajini uključuju „smanjene“ zalihe oružja i sposobnost odbrambene industrije da se nosi sa povećanompotražnjom.

- Advertisement -

Jedan zvaničnik je rekao da postoji „ograničena količina“ viška zaliha koje Vašington može poslati Kijevu.

Vašington je posebno zabrinut zbog broja raspoloživih zaliha artiljerijskih granata od 155 mm i raketa protivvazdušne odbrane Stinger, navodi se u izveštaju.

Osim toga postoji zabrinutost zbog proizvodnje određenih oružja kao što su HARMS rakete, GMLRS rakete zemlja-zemlja i protivtenkovski sistemi Javelin.

Međutim, izvori Si-En-En-a tvrde da pražnjenje zaliha ne ugrožava američku nacionalnu bezbednost, s obzirom na da oružje za Ukrajinu ne dolazi iz zaliha koje Pentagon rezerviše za sopstvene nepredviđene slučajeve. Visoki zvaničnik je takođe rekao da su procene kako SAD „ponestaje“ naoružanja subjektivne, jer to zavisi od toga koliki rizik je Pentagon spreman da prihvati.

Od početka ruske vojne operacije u Ukrajini SAD i njeni zapadni saveznici Kijevu daju milijarde dolara vojne pomoći, a Moskva je više puta upozoravala da će isporuke oružja samo produžiti sukob.

Prema američkom Ministarstvu odbrane, od početka novembra, Vašington se obavezao da će Kijevu poslati preko 1.400 Stingera, 8.500 Stingera, 142 haubice od 155 mm i do 903.000 artiljerijskih granata od 155 mm.

SourcePolitika

Ostavite komentar

Najnovije objave

VLADIMIR PUTIN: Vukli su nas za nos, trebalo je ranije započeti dejstva u Ukrajini

Predsednik Rusije Vladimir Putin izjavio je da je jedino zbog čega bi moglo da se žali to što Rusija nije...

Još priča na sličnu temu