5.9 C
Belgrade
sreda, 20 oktobra, 2021

ČISTKA: Vučićev pajtos priznao poraz na izborima!

NAJČITANIJE

- Advertisement -

Češki premijer Andrej Babiš, inače prijatelj Aleksandra Vučića, priznao je danas pobedu opozicionih konzervativaca, demohrišćana i liberala iz koalicije Zajedno na parlamentarnim izborima u petak i danas i čestitao njenom lideru Petru Fijali, ali je rekao da će ipak pokušati da sastavi vladu, ako predsednik Češke Miloš Zeman održi obećanje i ponudi mu to.

– Protiv nas je bilo pet stranaka sa jedinim programom da uklone Babiša. Čudo je što smo ostvarili i ovakav rezultat. Istina je da nismo računali da ćemo biti poraženi. Čestitam Fijali za sjajan finiš, mobilizaciju birača, izašlo je pet odsto više birača nego na prethodnim izborima – priznao je poraz na konferenciji za novinare Babiš.

Nakon prebrajanja 99,96 odsto glasova na parlamentarnim izborima u Češkoj pobedila je koalicija Zajedno sa 27,78 odsto glasova, druga je stranka ANO premijera Babiša sa 27,13 odsto glasova, za njima koalicija Pirata i nezavisnih gradonačelnika sa 15,60 odsto glasova.

- Advertisement -


U Poslaničkom domu medju 200 poslanika svoje će imati još samo radikalni nacionalisti iz stranke Sloboda i direktna demokratija koji su osvojili 9,56 odsto glasova, dok ostale stranke, prvi put u istoriji i socijaldemokrate i češki komunisti nisu uspeli da predju izborni prag od pet odsto.

Iako koalicije Zajedno i PiratiSTAN imaju većinu od 108 poslanika i ponovili su da nijedna od stranaka u njima nema nameru da ulazi u eventualnu vladu sa Babišom, već da će zajedno formirati vladu, Babiš je danas rekao da će prihvatiti ako mu predsednik Zeman poveri mandat da pokuša da sastavi vladu.

– Mi smo pojedinačno najjači subjekt. Možda ćemo imati i jedan mandat više. Videćemo kako će odlučiti predsednik. Rečeno je da će razgovori biti u sredu, da li će mi poveriti da sastavim vladu ili ne videćemo – kazao je Babiš.Andrej Babiš FOTO: ATA ImagesAndrej Babiš FOTO: ATA Images

- Advertisement -

Češki premijer rekao je da bi taj pokušaj prihvatio i počeo pregovore sa pobednikom izbora, koalicijom Zajedno, ali da svakako neće pregovarati sa Piratskom strankom iz druge koalicije.

– Ako završimo u opoziciji nastavićemo dalje. ANO nije projekt za jednokratnu upotrebu. Mi smo izgubili zbog Praga, Prag nas je porazio, Prag ne podnosi Babiša. Ako mi predsednik da mandat ja ću pregovarati – rekao je Babiš.

Češku zbog odluke predsednika Zemana da ignoriše običaj da se pokušaji da sastave vladu daje strankama ili koalicijama koje mogu da obezbede većinu u parlamentu čekaju po oceni analitičara meseci kada će se voditi besplodni pregovori a vladaće dosadašnja Babišova vlada u ostavci.

- Advertisement -
SourceMediji
- Advertisement -

Srodni članci

Ostavite komentar

Najnovije vesti