Cinična politika Zapada: Lavrov podsetio na „obojenu revoluciju“ u Jugoslaviji

Obavezno pročitajte

Većina naroda u svetu sve više odbacuje neokolonijalnu i ciničnu politiku kolektivnog Zapada, izjavio je ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov.

„Neokolonijalnu, otvoreno ciničnu liniju kolektivnog Zapada sve više odbacuje većina u svetu, koja je iskreno umorna od ucena i pritisaka, između ostalog i putem sile, od prljavih informacionih ratova i geopolitičkih igara sa nultim rezultatom“, napisao je Lavrov u članak za „Rosijskuju gazetu“.

- Advertisement -

On se osvrnuo na brojna kršenja Povelje UN zapadnih zemalja, posebno Sjedinjenih Država, koje stoje iza organizovanja obojenih revolucija širom sveta.

„Zapadnjaci stalno krše fundamentalni princip Povelje UN kao što je nemešanje u unutrašnje stvari drugih zemalja. U toj seriji je režirani treći krug izbora u Ukrajini 2004. godine, ′obojene revolucije′ u Jugoslaviji, Gruziji i Kirgistanu. Konačno, otvorena podrška krvavom puču u Kijevu u februaru 2014, kao i uporni pokušaji da se ponovi scenario nasilnog preuzimanja vlasti u Belorusiji 2020. godine. Ne može, a da se ne pomene ozloglašena „Monroova doktrina“, koju Amerikanci, izgleda, žele da prošire na ceo svet kako bi celu planetu pretvorili u svoje ′dvorište′“, istakao je ruski diplomata.

Države globalnog juga i istoka žele da kontrolišu sopstvene sudbine i da vode unutrašnju i spoljnu politiku orijentisanu na nacionalne interese, istakao je ministar.

SourceSputnik

Ostavite komentar

Najnovije objave

Vučić: KFOR da preuzme brigu o svim bezbednosnim pitanjima na severu Kosova

Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić sastao se danas sa ambasadorima zemalja Kvinte – Sjedinjenih Američkih Država, Velike Britanije, Francuske,...

Još priča na sličnu temu