Cilj je da Srbiju uvuku u sukob sa NATO

Obavezno pročitajte

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas u Raški, na sastanku sa Srbima sa KiM, da je jedini cilj Prištine da isprovociraju Srbe kako bi sebe predstavili kao žrtve i „Zelenskog“ i uvukli Srbiju u sukob sa NATO.

– Jedini njihov cilj je da se izvrši što više i što snažnije provokacije da bi mogli sebe da predstave kao nekakvog ugroženog Zenskog i da nas uvedu u sukob sa NATO, a onda oni da oslobdađu ceo svet od, kako kažu, ruskih slugu. To je ceo smisao svega što rade – rekao je Vučić.

- Advertisement -

Takođe, istakao je da mi možemo samo na sebe da se oslonimo.

– Na svoju Srbiju, ni na koga više, niti ko može da nam pomogne i da hoće, a ne vidim ih mnogo da su stali u red da nam pomognu, svi zajedno, kao i 1999. i mnogih drugih godina – naglasio je Vučić.

Zamolio je Srbe da mu zato otvoreno kažu šta može država Srbija još da uradi za njih.

Prethodno je supruga ranjenog Milana Jovanovića, Marina, u razgovoru sa Vučićem rekla da je majka troje maloletne dece i da prolazi kroz najteže momente u životu i zapitala uz suze zašto su pucali u nevinog čoveka. Kazala je da su milimetri odlučivali da li će ostati bez muža, a njihova deca bez oca.

– Zašto su nas napali, šta smo mi skrivili, decu ne mogu da smirim, ćerka ima tri godine, svako jutro plače i traži oca i šta da joj kažem – zapitala je Marina Jovanović.

Kaže da je juče bila na mestu gde se sve dogodilo i pokrenula peticiju da se uklone svi specijalci sa KiM.

– Želim da zahvalim vama, državi Srbiji koja mi je pružila pomoć i podršku u ovim teškim trenucima. Samo želim da vas pitam, još koliko krvi treba da se prolije da bi se rešilo ovo stanje na KiM. Ja sam izbeglica sa KiM, sa 12 godina sam izbegla iz Obilića i sada to sve doživljavaju moja deca, kao što sam ja nekada – rekla je Marina.

Vučić je kazao da poruči deci da će tata uskoro da im se vrati i da ga pozdravi i poželi mu od svih prisutnih brz oporavak.

– Na vaše pitanje, još koliko krvi mora da se prolije – sve vreme što radimo i pokušavamo jeste da ne bude krvi. Pitam se samo da li neko misli da sam glup i lud i da ne razumem da će i danas aplauze da dobijaju samo oni koji će da će da drže opravdano radikalne i ostrašćene govore, jer više ne mogu da trpe ništa. Samo da kažem svima koliko je situacija teška, kada sam rekao ako bi formirali ZSO da bih molio ljude da se vrate u institucije je bi bilo više bezbednosti za naše građane. Ali, kada sam to u Beogradu predložio na sastanku video sam uz nevericu da će formirati ZSO i gotovo jednodušno odbijanje od svih nosilaca funkcija, od pravosudnih do policije, bukvalno niko neće ništa da ima sa kosvoskim institucijama – rekao je Vučić.

Naveo je da će biti još mnogo problema i da stvari neće biti lake.

– Ali ćemo da se borimo i pokušamo da sačuvamo ljude. Kažite mi vi svako u svom govoru, šta očekujete od svoje države Srbije, ne da stalno nešto visi u vazduhu kao da nešto nismo želeli da uradimo i pomognemo – poručio je Vučić.

Kazao je da kada je kada je bio u poslednji put u Raški kada je molio Srbe da uklone barikade, da su svi bili protiv.

– Ali da ih nismo sklonili, pitanje je ko bi danas, ma koliko vi to meni zamerali, ko bi danas bio živ, a ko ne bi i od vas prisutnih, a da li bismo imali više slobode, veliko je pitanje. Kupili smo mir i još neko vreme. Vaš suprug nije kriv i nije zgrešio ništa. Razularena banda koja laže da je pucala jer su bili nerovazni, to rade po nalogu, jer su provokacije jedini njihov cilj – naveo je Vučić.

Predsednik Sportoskog saveza KiM Goran Kovač iz Kosovske Mitrovice je rekao prethodno da se vrši veliki pritisak na sportiste na KiM i da je sada sitaucija još mnogo gora, ali da im je sada preko potrebna druga vrsta pomoći.

– Predlažem da svi savezi i ministarstvo stanemo iza zajedničke izjave i da se ona prenese Međunarodnom olimpijskom komitetu i drugim međunarodnim sportskim organizacijama, kao i svi savezi da pošalju svojim krovnim organizacijama, da vide kakva se represija sprovodi nad sportistima na KiM. Takođe, moram da vas upoznam predsedniče, da pojedini savezi u Srbiji prave se nemi i dok nama brane svaku vezu sa državom Srbijo, oni dozvoljavaju kosovskim sportistima da se nesmetano kreću po državi Srbiji i takmiče. Apelujem da svi predsednici saveza dođu dole i podrže narod na KiM – poručio je on.

Kovač je rekao da se u protekle 24 godine nijedan klub nije učlanio u kosovske saveze i da to nikada neće prihvatiti.

SourcePolitika

Ostavite komentar

Najnovije objave

Đukanović upoznao Vučića na stadionu: On i njegov brat su se žestoko tukli sa grupom navijača

Vladimir Đukanović, poslanik iz redova vladajuće Srpske napredne stranke, otkrio je na koji način se upoznao sa predsednikom države...

Još priča na sličnu temu