CIA TVRDI: U Ukrajini je poginulo 15.000 ruskih vojnika

Obavezno pročitajte

VAŠINGTON – Ruske žrtve u Ukrajini do sada su dostigle broj od oko 15.000 ubijenih i možda 45.000 ranjenih vojnika, izjavio je direktor američke Centralne obaveštajne agencije Vilijam Berns, dodajući da je Ukrajina takođe pretrpela značajne žrtve. Prema izvorima CIA, ne posztoje dokazi koji bi potvrdili da je ruski predsednik Vladimir Putin nestabilan ili lošeg zdravlja.

Petomesečna invazija

- Advertisement -

Skoro pet meseci otkako je Rusija pokrenula invaziju na Ukrajinu, njene vojne snage drže pod kontrolom oko petine susedne zemlje.

Direktor Berns je rekao, prenosi Tanjug, da su ti uspesi postignuti uz veliku cenu.

„Poslednje procene američke obaveštajne zajednice bile bi da je nešto blizu 15.000 pripadnika ruskih snaga ubijeno i možda tri puta više ranjeno. Dakle, prilično značajni gubici”, rekao je Berns.

On je još dodao da su i ukrajinski vojnici u ovom sukobu takođe stradali, kako je naveo „verovatno nešto manje od ovog broja” ali da su u pitanju „značajne žrtve”.

Rusija evidentira vojne smrti kao državne tajne čak i u vreme mira i nije do sada često ažurirala svoje zvanične podatke o žrtvama tokom ukrajinskog rata, pa je tako posleđi put, 25. marta saopšteno da je ubijen 1.351 ruski vojnik.

Vlasti u Kijevu su u junu saopštile da dnevno pogine 100 do 200 ukrajinskih vojnika.

Ruski vojni zadaci

Istovremeno sa ovim izveštajima, ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov rekao je da vojni zadaci Moskve u Ukrajini sada prevazilaze region Donbasa na istoku zemlje što je najjasnije priznanje do sada da je Kremlj proširio svoje ratne ciljeve nakon što je Zapad isporučio Ukrajini modernije oružje.

Ali, Berns je saopštio da bar za sada koncentracija ruskih vojnih snaga u Donbasu ukazuje na to da su „naučili teške lekcije” iz neuspeha na početku rata, kada je Moskva zastavljena u napadu na Kijev.

„Na neki način, ono što ruska vojska radi je povlačenje na udobniji način ratovanja, u izvesnom smislu, koristeći svoje prednosti i vatrenu moć dugog dometa da se suprotstavljaju i efikasno uništavaju ukrajinske ciljeve i tako nadoknade slabosti u ljudstvu koje još uvek imaju”, rekao je Berns.

Putinovo zdravlje nije narušeno

Direktor CIA je komentarisao i sve više nepotvrđenih medijskih nagađanja da ruski predsednik, koji ove godine puni 70 godina, možda boluje od „teže bolesti , verovatno od raka”.

Berns, koji je bio ambasador u Moskvi, rekao je i da je posmatrao i imao posla sa ruskim predsednikom više od dve decenije.

„Putin je uveren da je njegova sudbina kao ruskog lidera da povrati Rusiji status velike sile. On smatra da je ključ za to da se ponovo stvori sfera uticaja u ruskom susedstvu i to ne može da uradi bez kontrole Ukrajine”, naglasio je direktor CIA.

SourcePolitika

Ostavite komentar

Najnovije objave

ADRA: 4.000 ljudi na ulicama Beograda, država otežava beskućnicima

Nevladina organizacija ADRA je u proteklih godinu dana pružila podršku za 1.850 osoba, od kojih su 95 odsto primarni...

Još priča na sličnu temu