PRETE NOVIM ZAKLJUČAVANJEM NA JESEN: Očekujte četvrti talas, cirkulisaće virus kroz populaciju!

Obavezno pročitajte

Doktor Radmilo Janković, zamenik direktora UKC Niš, kaže da će se koronavirus na jesen sigurno vratiti uprkos trenutnom smirivanju epidemiološke situacije.Kovid ambulanta FOTO: ATA ImagesKovid ambulanta FOTO: ATA Images

– Ne vidim mogućnost da se virus ne vrati na jesen. I tada će u većem obimu cirkulisati kroz populaciju svih država, i onih gde je broj vakcinisanih veći, i onih gde je manji. Tokom leta će se povući ka južnoj hemisferi i tek ćemo videti da li će biti velike ekspanzije u Južnoj Americi i Africi, kao prošlog leta. A u Evropu će se vratiti već početkom jeseni i ponovo početi da zaražava nezaštićene. U Srbiji je marta 2020. teoretski moglo u nekoliko dana da se zarazi sedam miliona ljudi, ali to više nije moguće ni teoretski jer je najveći broj ljudi steklo imunitet vakcinacijom ili prirodnom infekcijom – kaže doktor Janković i naglašava da nikada više ne bi trebalo da imamo veliki broj zaraženih.

Kada je reč o mogućnosti pojave mutanta koji je otporan na vakcine, Janković kaže da su RNK virusi podložni raznim i intenzivnim mutacijama genoma.Uslovi za ulazak u 9 država u kojima letujemoNarod je pobedio koronu, Vučiću, narod! (VIDEO)

- Advertisement -

– Teoretski je moguće da se stvori soj koji će imati veću virulentnost pa zaraziti mnogo ljudi, veću kontagioznost, pa se brže širiti, kao i veću patogenost, pa izazivati teže kliničke slike. Ali, s druge strane, virusu je sve teže da nađe način da živi s ljudima i u prirodi. Tako da ne bih isključio mutaciju koja će mu omogućiti da bude manje patogen. Sve ide ka nekom konačnom smirivanju. Stvoriće se neka vrsta dogovora između virusa i ljudi, po kome će boraviti u prirodi, ali neće izazivati dramatične posledice.

Janković je rekao i da ćemo najranije početkom 2022. godine verovatno moći opet da živimo normalno, bez maske i distance.

1 COMMENT

Ostavite komentar

Najnovije objave

VLADIMIR PUTIN: Vukli su nas za nos, trebalo je ranije započeti dejstva u Ukrajini

Predsednik Rusije Vladimir Putin izjavio je da je jedino zbog čega bi moglo da se žali to što Rusija nije...

Još priča na sličnu temu