15 C
Belgrade
sreda, 18 maja, 2022

CETINJE: Zamonašen Kolumbijac i dobio ime Amfilohije!

NAJČITANIJE

- Advertisement -

Pravoslavnog Kolumbijca i cetinjskog bogoslovca Rodriga Juhumu Truhilja Teofila večeras je u Cetinjskom manastiru Episkop buenosajreskli i južno-centralnoamerički Kirilo zamonašio i dao mu monaško ime Amfilohije, saopšteno je na sajtu Mitropolije crnogorsko – primorske.

Nakon monašenja Vladika Kirilo je rekao da je novi monah ime dobio po njegovoj sopstvenoj želji u čast Svetoga Amfilohija Ikonijskog.

“A možemo slobodno reći i u čast Svetoga Amfilohija Cetinjskoga, ali nećemo ništa prejudicirati – to će Bog i Crkva sveta otkriti i kazati u svoje vreme. U svakom slučaju, to je bila želja našega brata bivšega Teofila, sada Amfilohija zbog toga što je i njemu kao i mnogima od nas naš blaženopočivši mitropolit Amfilohije bio duhovni otac”, rekao je Vladika buenosajreski.

- Advertisement -

Podsetio je da je Amfilohije brinuo i o crkvama u južnoj hemisferi, pa je otuda i Teofilo i došao na Cetinje da bi se opravoslčavio.

KOLUMBIJA

“Interesantno je da se Kolumbijac monaši na Novu godinu. Počinje, dakle, novi život. Takođe se monaši na dan obrezanja Gospodnjeg i na taj način pokazuje da i on obrezuje svoj stari život i odbacuje ga, i počinje novi život u monaškom poslušanju.”, rekao je on.

Novom monahu Amfilohiju poželio je da svoje ime časno pronese do Kolumbije sećajući se uvek života Svetoga Amfilohija Ikonijskog i svog duhovnog oca mitropolita Amfilohija.

- Advertisement -

Dodao je da takođe nije slučajno što je monah Amfilohije postrig primio na praznik Svetog Vasilija Velikog.

- Advertisement -
SourceSputnik
- Advertisement -

Srodni članci

Ostavite komentar

Najnovije vesti