CENE U NEBESA: Evropa ne zavisi od ukrajinske struje, ali će je obustava uvoza udariti po džepu

0
60

Ukupna zavisnost Zapadne Evrope od uvoza struje iz Ukrajine nije značajno velika, ali i taj procent regulisan bilateralnim sporazumima ima kapacitet da formira nerealno visoke cene sa kojima će Evropljani ove zime morati da se suoče, ocenjuju stručnjaci.

Prekid isporuke električne energije zemljama EU o kojem je javnost obavestilo Ministarstvo energetike Ukrajine dodatni je, u okolnostima energetske krize, udarac za Evropu iako, kako veruju sagovornici Sputnjika, sama količina struje ne predstavlja bitnu stavku u ukupnom obimu snabdevanja.

Sporazumi zatvoreni za javnost

O tome o kojim je procentima reč naš sagovornik Željko Marković, ekspert za energetiku u „Diloitu Srbija“ i nekadaši direktor “EPS Snabdevanja”, kaže da samo može da se nagađa jer su oni deo bilateralnih sporazuma koji nisu dostupni na uvid.

Dalekovod - Sputnik Srbija, 1920, 12.10.2022

Dalekovod

CC0 / Unsplash /

Poznato je da su struju kupovali Poljaci, Mađari, Rumuni, ali ti ugovori nisu javno objavljeni i mi ne možemo da znamo ko je, šta, koliko i po kojoj ceni kupovao. Ono što znamo jeste da je Ukrajina od jula, kao deo evropskog sistema, imala pravo da izvozi 250 megavata po satu što je ekvivaletno recimo jednom Tent bloku.“

Srbija može da zadovolji svoje potrebe

U pogledu sveukupne potrošnje električne energije na nivou cele Evrope to, smatra naš sagovornik, nije značajan udeo, ali i toliki koliki jeste može da produbi krizu u energetskom sektoru.

Kada je reč o Srbiji, Marković kaže da mi nismo uvozili struju iz Ukrajine i da Elektroprivreda Srbije ima pozitivne pokazatelje proizvodnje u našim elektranama, termo i hidro sektoru, što je, smatra, dovoljno da zadovolji potražnju.

Tržište će odreagovati

Međutim, napominje, prekid uvoza električne energije iz Ukrajine, ma o kojoj količini da je reč, može značajno da utiče na rast cene struje u Evropi.

Sijalice - Sputnik Srbija, 1920, 12.10.2022

Sijalice

© Foto : Pixabay

„Takva dešavanja kao što je obustava izvoza električne energije, u ovom slučaju zbog oštećene infrastrukture, direktno pogađaju trgovca koji je kupovao tu struju pa je trgovačkim jezikom rečeno „ostao kratak“ za tih 250 megavata. On će pokušati da kupi struju na drugoj strani i onda će se na berzi pojaviti sa ponudom koja automatski diže cenu. Tržište će naravno odreagovati promenom cene na berzi.“

Skok na berzi sa 198 na 297 evra

Na mađarskoj berzi cena je kada se čulo za granatiranje infrastrukturnih objekata u Ukrajini sa 198, 90 evra po megavat satu skočila za sto evra, odnosno 297 evra kolika je cena postignuta prethodnog dana na kraju zatvaranja berze.

Berza - Sputnik Srbija, 1920, 12.10.2022

Berza

CC0 / Pixabay /

Ovoliki skok ne mora nužno da se vezuje za dešavanja u Ukrajini ili za to što je nekome propao posao sa Ukrajinom, već ima i drugih podsticaja“, kaže naš sagovornik.

Kritična cena gasa a ne struja iz Ukrajine

Tehnički direktor Sepeksa, srpske berze električne energije Dejan Stojčevski objašnjava da Evropa neće ostati bez struje već će samo skočiti cene i to ne zbog postrojenja u Ukrajini već prevashodno cene gasa koji se ne uvozi iz Rusije:

„Ovo što se desilo u Ukrajini nema veze sa potražnjom u ostalom delu Evrope. Može samo da zafali jedan deo jeftinije električne energije koji će se nadomestiti iz skupljih izvora što za posledicu može imati povećanje cena“.

Konačnu cenu formiraju ugovori a ne berze

Sama berza električne energije, objašnjava, predstavlja tek 10 posto, dok je u najvećem procentu ,od 85 do 90 odsto, cenu formiraju bilateralni sporazumi.

Moskovska berza - Sputnik Srbija, 1920, 12.10.2022

Moskovska berza

© Sputnik / Grigoriй Sыsoev

 / 

Uđi u bazu fotografija

„Ko je sklopio ugovor za narednu godinu sa cenama koje su bile aktuelne u februaru, platiće 150 i 200 evra, a ne 500 ili koliko već bude. Što se Srbije tiče, uvek će se situacija u Evropi reflektovati i na našu berzi- kada rastu cene u Evropi rastu i kod nas, kada u Evropi padaju, pašće i kod nas.“

Psihološki momenat

Nagli skok cena električne energije na berzama nekada mogu, kaže naš sagovornik, biti i stvar psihološke reakcije.

„To smo videli kada su zatvorene nuklearne elektrane u Japanu zbog cunamija i kada je Nemačka najavila gašenje nuklearnih elektrana. Znači ništa se nije desilo u sistemu a cena je sledećeg dana drastično otišla gore da bi se posle nekoliko dana vratila nazad, podseća Stojčevski“

Skok cena je neminovan čak i van konteksta elektronergetskog sistema Ukrajine. Marković veruje da je pred nama teška zima, da će biti nestašica u celoj Evropi što će se održavati na cene ali generalno i na dostupnost energenata.

Ostavite komentar