Cene gasa rastu kako se približava zima

Obavezno pročitajte

MOSKVA – Cene prirodnog gasa u Evropi porasle su tokom ove nedelje podstaknute jakom potražnjom zbog hladnog vremena, pri čemu je cena fjučersa skočila za osam odsto, izvestila je agencija „Blumberg”.

Mada su cene gasa na evropskim tržištima pale sa letnjih rekordnih nivoa zahvaljujući dovoljnoj ponudi tečnog prirodnog gasa (LNG), što je Evropi pomoglo da napuni svoja gasna skladišta, one će verovatno ponovo početi da rastu, prenosi Beta.

Cena prirodnog gasa za isporuku u narednom mesecu porasla je danas na holandskom TTF čvorištu za jedan procenat na 125 evra po megavat-satu, a za isporuku u janurau na 128,30 evra/mWh, prema ikonografiji kompanije Refinitiv Ajkon.

Usled veće potražnje za grejanjem zbog zimskih temperatura, koja gura cene gasa naviše, pojedine zemlje EU počele su da crpu gas iz svojih skladišta. Rezerve u Italiji su, primera radi, već opale na 93,5 odsto sa 95,4 procenata u novembru jer je tražnja u zemlji porasla.

Evropska komisija je u četvrtak dala predlog za ograničenje potrošnje gasa ove zime, navodeći da bi popunjenost skladišta u EU trebalo da iznosi najmanje 45 odsto do 1. februara.

Stručnjaci, međutim, upozoravaju na potencijalno problematičnu situaciju jer bi ubrzana potrošnja mogla da iscrpi zalihe i izazove poremećanje s ponudom na tržištu.

Neizvesnost u pogledu ruskih tokova gasa preko Ukrajine je još jedan faktor za koji se procenjuje da će podstaći rast cene ovog energenta.

Ruski gasni gigant Gasprom je upozorio u utorak da bi mogao da ograniči isporuke Moldaviji preko ukrajinske mreže gasovoda od 28. novembra, optužujući Kijev da ispumpava gas namenjen toj istočnoevropskoj zemlji.

SourcePolitika

Ostavite komentar

Najnovije objave

DRAGIŠIĆ SE PRAVDAO VOLOHONSKOM

Zoran Dragišić zv. Sijalica, profesor Fakulteta bezbednosti, u toku današnjeg dana kontaktirao je Vladimira Volohonskog, agenta GRU i lažnog...

Još priča na sličnu temu