Cena gasa u Evropi na kraju decembra pala 48 odsto

Obavezno pročitajte

Cena gasa u Evropi je na kraju decembra pala 48 odsto u odnosu na kraj novembra i iznosila je oko 845 dolara za 1.000 kubnih metara, prema podacima Londonske berze ICE o januarskim i februarskim fjučersima, a osnovni razlozi za to bili su veoma toplo vreme u Evropi i velike rezerve gasa u skladištima.

Poslednjeg dana novembra gasom se trgovalo po ceni od oko 1.558 dolara za 1.000 kubnih metara, da bi 30. decembra ovogodišnje trgovanje bilo zatvoreno na 845 dolara, preneo je Tass.

- Advertisement -

Prosečna cena gasa u Evropi u decembru iznosila je oko 1.272 dolara za 1.000 kubnih metara, a u novembru 1.262 dolara. Visoka prosečna decembarska cena posledica je temperatura koje su u prvoj polovini meseca bile znatno ispod prosečnih u većini evropskih zemalja.

Ukupno je na kraju ove godine povećanje cena gasa u Evropi iznosilo oko 10 procenata. Prosečna cena gasa na berzanskom trgovanju 2022. godine bila je oko 1.400 dolara za 1.000 kubnih metara.

Nakon niskih temperatura u prvoj polovini decembra, a drugoj je došlo do velike promene i temperature u većini zemalja Evropske unije bile su znatno iznad prosečnih, što je dovelo ne samo do smanjenja povlačenja gasa iz skladišta, već i do povećanog ubrizgavanja u njih do rekordnih nivoa.

Pored toga, udeo vetra u proizvodnji električne energije u Evropskoj uniji i dalje je stabilan i iznosi oko 20 procenata, a 30. decembra je dostigao rekord od 34,4 odsto.

Gasna skladišta u Evropi sada su popunjeni 83,23 odsto, što je 12,9 odsto više od proseka za taj datum u poslednjih pet godina, i sadrže 90,08 milijardi kubnih metara gasa.

„Gasprom” je, međutim, upozorio da ni skoro maksimalne rezerve gasa u skladištima velikim evropskim zemljama ne garantuju pouzdan prolazak kroz zimski period, jer će opterećenje tih objekata ove zime biti veće nego prethodnih godina zbog promena u logistici i u izvorima snabdevanja gasom.

SourceN1

Ostavite komentar

Najnovije objave

GLASAČKA DIJASPORA IZ LUKSEMBURGA I HANOVERA PREVARENA

Po starom dobro oprobanom receptu računovođe DPS-a i ovog puta ostaviće glasače iz dijaspore na cedilu. Koliko DPS vodi računa...

Još priča na sličnu temu