23.1 C
Belgrade
ponedeljak, 26 septembra, 2022

BUGARSKI EKSPERT: Gromoglasno smo odustali od ruskog gasa i sad smo u bezizlaznoj situaciji

NAJČITANIJE

- Advertisement -

Odluke koje se donose na osnovu političkih interesa dovode do haosa: cene rastu, narod pati i nastaje rizik od nedostatka gasa tokom zime, ocenio je bivši zamenik ministra energetike Bugarske Javor Kujumdžijev, komentarišući oprečna mišljenja političara i javnosti o mogućnosti da se obnove isporuke gasa od „Gasproma“.

„Bugarska je odlučila da odustane od svog najjeftinijeg izvora, ne obezbedivši pritom gas od drugih izvora, po prihvatljivoj ceni. Gas nema boju, miris, niti političko usmerenje. On ima samo cenu“, rekao je ekspert za televizijski kanal „Nova“.

- Advertisement -

Prema njegovim rečima, da je Bugarska nastavila da dobija ruski gas direktno, njegova cena u avgustu bi bila 260 do 270 leva (između 133 i 139 evra).

„Cena američkog tečnog gasa, od čijih je isporuka tehnička vlada morala da odustane zbog nedostatka terminala, bila je 30 odsto viša“, istakao je ekspert.

Kujumdžijev je komentarisao i nameru vlade da se vrati isporukama „Gasproma“ u skladu s postojećim ugovorom.

- Advertisement -

Tehnička vlada se obratila ruskoj kompaniji s molbom da obnovi isporuke, ali da deo gasa koji je Bugarska prestala da dobija ovog aprila, dobije 2023. godine kako bi potpuno zadovoljila potrebe zemlje tokom grejne sezone. „Gasprom“ za sada nije odgovorio na tu molbu.

Ekspert je rekao da sumnja da će ruska kompanija pristati na to da ispuni ugovor koji ističe ove godine. Spor o otme ko je odustao od ispunjavanja ugovornih obaveza – Bugarska ili Gasprom – najverovatnije će biti rešavan na arbitražnom sudu, smatra Kujumdžijev.

„Veoma sam skeptičan prema mogućnosti da mi dobijemo taj spor, jer ima mnogo drugih primera sličnih ugovora, kada su ljudi pristali na mehanizam isplate koji je utvrdio ‘Gasprom’, i plaćaju. Kada postoje takvi primeri, a ti si jedini koji ne radi tako… To ne radimo samo Poljaci i mi“, podsetio je ekspert.

On je dodao da je Bugarska gromoglasno odustala od ruskog gasa, ali nastavlja da ga kupuje preko posrednika.

Prema njegovom mišljenju, u takvoj situaciji država ne može ništa da učini, a jedini izlaz jeste da se uzme zajam i da se stanovništvu pomogne da plati skupi gas.

„I to će trajati dugo“, zaključio je Kujumdžijev.

Za razliku od njega, ekspert u sferi energetike Krasimir Manov smatra da se cena energenata uvek utvrđuje na osnovu političkih razloga, a da je vlada morala da odbije obnavljanje pregovora s „Gaspromom“. Podršku obnavljanju ruskih isporuka gasa on je nazvao proruskom.

„Mislim da bi trebalo da uzemo onih sedam tankera (s američkim tečnim prirodnim gasom), jer će jednog dana biti pitanje ne koliko košta gas nego da li ga uopšte ima“, smatra Manov.

Prema njegovom mišljenju, aktuelna vlada treba da se obrati Turskoj u vezi s gasom, jer ta zemlja ima rezervne zalihe.

- Advertisement -
SourceSputnik
- Advertisement -

Srodni članci

1 KOMENTAR

Ostavite komentar

Najnovije vesti