-0.5 C
Belgrade
petak, 28 januara, 2022

BRUKA SVOJ HRVATSKI NAROD: Evo šta je sve Ana Brnabić lupetala o Rio Tintu!

NAJČITANIJE

- Advertisement -

Premijerka Ana Brnabić je u više navrata, od kada je aktuelna tema u vezi sa kompanijom Rio Tintom, imala zbunjujuće i kontradiktorne izjave. Premijerka je u svakoj svojoj govoranciji o toj kompaniji imala nešto novo da kaže, pa su i oni sa najviše koncentracije „izgubili niz“ kada su njene izjave u pitanju.

Dolina Jadra FOTO: PrinscreenDolina Jadra FOTO: Prinscreen

Ovom neuobičajenom taktikom „reći su šta mi padne na pamet“, premijerka ne samo da je zbunila svakog ko ju je slušao, već i samu sebe.

- Advertisement -

Govorila je fikus premijerka dosta u poslednje vreme o Rio Tintu, ali svaki put na drugačiji način, pa se javnost s pravom pitala kada Brnabić laže i da li je zapravo ijednom govorila istinu.

Pa da se prisetimo kako je to Vučićeva premijerka pričala o ovoj anglo-australijskoj kompanij i da pomognemo građanima da razumeju kako da razumeju.

Uključiću se u realizaciju projekta Rio Tinto

- Advertisement -

– Ovo što ja radim u Londonu je u stvari borba za nove investicije. Dakle, direktori Rio Tinta su pričali sa mnom i ja ću se uključiti u dalju realizaciju ovog projekta kako bismo imali maksimalni pozitivan efekat – istakla je Brnabić 2018. godine u Londonu nakon razgovora sa predstavnicima te kompanije.

Rio Tinto da bude transperentniji

– Rio Tinto mora da bude transparentniji. Ne bežim od transparentnosti, smatram da je transparentnost saveznik u radu vlade i javne uprave – rekla je Brnabićeva sredinom decembra prošle godine novinarima na pitanje o odluci Grada Loznica da ukine prostorni plan koji se odnosio na projekat Rio Tinta.

Srbija se obavezala, Rio Tinto ima da nas tuži

– Da mi dođemo 2013. ili 2014. i da kažemo hvala vam lepo, sada dalje ne možete da radite, izađite iz Srbije. A radili su u skladu sa zakonom, dobijali dozvole od Vlade Srbije, ulagali novac u skladu sa tim dozvolama… Da li Vi mislite da Rio Tinto ili bilo koji drugi investitor neće tužiti da bi se taj novac vratio. Kada je 2004. godine data prva dozvola za istraživanja, „mi kao zemlja smo se obavezali zato što su ti ljudi novac uložili“ – istakla je Brnabić krajem decembra 2021. godine.

Uložili su 450 miliona, moramo da im vratimo

– Vi praktično stavljate njih u jedan levak gde oni, istražuju, istražuju, istražuju, investiraju u to istraživanje. Ukoliko nađu nešto, ako rade sve po zakonu, vi ne možete da ih izbacite iz tog posla zato što su oni već uložili 100, 200, 300, sada već 450 miliona dolara. Ne možete da im kažete „hvala lepo, doviđenja“ i da im ne vratite sve te pare, pa izgubljenu dobit i ne znam šta još sve – rekla je Brnabić gostujući na Pinku.Ana Brnabić FOTO: ATA Images/Antonio AhelAna Brnabić FOTO: ATA Images/Antonio Ahel

Uredba o prostornom planu nije ništa specijalno

– Nikakav problem sa tom Uredbom o prostornom planu, ona ni ne znači nešto posebno, niti znači da će taj projekat biti implementiran. Uredba o prostornom planu je jedan od dokumenata koji je potreban kako bi oni znali za koji prostor da urade studiju o proceni uticaja na životnu sredinu – rekla je premijerka.

Srbija po zakonu ima obavezu prema Rio Tintu

– Kada date investitoru pravo da istražuje, ukoliko investira svoj novac i ne nađe ništa, može da izađe iz tog projekta i nikom ništa ne duguje. Ukoliko nešto nađe i ispuni dalje sve uslove u skladu sa zakonima, onda vi po zakonu ne možete da kažete ne – istakla je Brnabić.

Blizu smo da poništimo dogovoreno sa Rio Tintom

– Vlada Srbije blizu je odluke da poništi sve što se dešava sa Rio Tintom i da se ponište sve dozvole date toj kompaniji. Blizu smo toga da kažemo – ne želite Rio Tinto u Srbiji, zdravo doviđenja, da vidimo koji je ceh koji su ti pijani bogataši napravili, da podvučemo crtu šta su napravili od cehova za razne promešene investicije, za razne pljačkačke privatizacije, razne dugove koje su nam ostavili – napomenula je predsednica vlade.

Nismo se ni videli sa Rio Tintom

– Mi nemamo nikakve ugovorne odnose sa Rio Tintom, imamo samo dozvole koje su izdavane do 2013. godine. Nismo se ni videli sa Rio Tintom, ništa se više neće raditi dok se ne dogovorimo sa meštanima. Jako smo blizu da završimo to oko Rio Tinta – istakla je Brnabić u Hit tvitu.

I, sad, posle svega, običan građanin se s pravom pita – koga ovde Brnabić laže i šta je od svega ovoga istina?

- Advertisement -
- Advertisement -

Srodni članci

Ostavite komentar

Najnovije vesti