4.4 C
Belgrade
petak, 3 decembra, 2021

BRNABIĆEVA: Srbija spremna za Kovid pasoše

NAJČITANIJE

- Advertisement -

Nakon porasta broja obolelih od kovida 19 i pojave novih sojeva virusa korona, lideri EU su juče na sastanku u Briselu razmatrali dalje korake u borbi protiv pandemije, koji je organizovan usred kritika da se proces vakcinacije odvija veoma sporo i nakon što je Evropska komisija apelovala na države članice da do leta vakcinišu 70 odsto svojih odraslih građana.

Uvođenje kovid-pasoša pod velikim upitnikom 1Foto: EPA-EFE/ ORESTIS PANAGIOTOU

Teme sastanka su, kako je i ranije bilo najavljeno, pored nalaženja načina da se povećaju stopa proizvodnje i isporuke vakcina, bili i tzv. kovid-pasoši.

- Advertisement -

Međutim, za njihovo uvođenje, prenele su agencije, pozivajući se na izvore iz EU, biće potrebno da se odgovori na niz pitanja – od toga koliko traje imunitet nakon vakcinacije do koja će pravila važiti za one koji su vakcinisani cepivima koja nije odobrila Evropska agencija za lekove (EMA).

Kako se navodi, za postizanje dogovora o standardima koji će važiti će biti potrebno da se održe posebni sastanci.

Tehnološke firme u SAD i Evropi su se udružile s neprofitnom organizacijom Komons prodžekt na izradi univerzalnog sertifikata o vakcinaciji protiv kovida 19 preko aplikacije.

- Advertisement -

Cilj je da aplikacija CommonPass, koja se već testira na nekim od najvećih aerodroma na svetu, bude prihvaćen na svim svetskim aerodromima.

Kada je reč o Evropi, na Evropsku komisiju se apeluje da razmotri uvođenje sertifikata o vakcinaciji za države u Šengen zoni, što bi rezultiralo velikim podsticajem za putničku industriju.

U pojedinim zemljama, kao što je Grčka, je već dozvoljen ulazak bez ikakvih ograničenja onima koji su primili vakcinu protiv kovida 19, ali pitanje koje se sada postavlja jeste da li će za one koji ne mogu ili ne žele da se vakcinišu uvek važiti ograničenja putovanja.

Juronjuz piše, pozivajući se na izveštaj Univerziteta Ekseter, da iako bi kovid-pasoš mogao da omogući upravljanje pandemijom na duge staze, njime bi se mogla ugroziti prava na privatnost i zemljama omogućilo da određuju prava pojedinaca na osnovu njihovih zdravstvenih kartona.

Međutim, predsednica EK Ursula fon der Lajen podržava uvođenje sertifikata EU o vakcinama.

„Sertifikat kojim se dokazuje da ste vakcinisani predstavlja medicinski zahtev“, rekla je Fon der Lajen nakon što je grčki premijer Kirijakos Micotakis uputio apel EU da uvede takav dokument.

„Hitno treba postići dogovor o tome kako sertifikat o vakcinaciji treba da bude strukturiran da bi mogao da bude prihvaćen u svim državama članicama“, napisao je Micotakis.

Međutim SZO  je savetovala vlade da ne žure da za vakcinisane posetioce ukinu sva ograničenja. Komitet SZO je u petak upozorio da „i dalje ima mnogo suštinskih nepoznanica kada je reč o tome koliko su vakcine efikasne u sprečavanju širenja virusa, a vakcine su još uvek dostupne samo u ograničenim količinama“.

EK je potvrdila u utorak da radi na izradi evropskog sertifikata o vakcinaciji protiv kovida 19 „potpuno u skladu sa zakonom EU o zaštiti podataka“.

Cilj je da se univerzalni sertifikat za Evropu kreira do kraja januara, napominje Juronjuz.

Grčki premijer je, međutim, rekao da putnicima koji se nisu vakcinisali neće zabranjivati ulazak u zemlju, ali će za njih važiti izvesna ograničenja.

Budući da je turizam generalno teško pogođen pandemijom, vlade izvesnog broja zemalja vide rešenje u kovid-pasošima, te neke od njih već izuzimaju putnike koji imaju dokaz o vakcinaciji iz strogih pravila kojima se ograničavaju putovanja.

Kako je preneo Juronjuz, Poljska je ukinula bilo kakva ograničenja za posetioce sa sertifikatom o primljenom cepivu, a sličnu meru nastoje da uvedu  i Danska, Estonija i Island.

Brnabić: Srbija spremna Beograd – Premijerka Ana Brnabić je rekla da je Srbija spremna za slučaj da se uvedu kovid-pasoši, zahvaljujući svom, kako je navela, informacionom sistemu. Ona je, međutim, na TV Hepi izjavila da smatra da njihovo uvođenje nije moguće, i to, obrazložila je, iz dva razloga – prvo, to bi vodilo diskriminaciji, a drugo, to ne podržavaju Nemačka i Francuska kao dve ključne države EU.

- Advertisement -
SourceDanas
- Advertisement -

Srodni članci

Ostavite komentar

Najnovije vesti