13.9 C
Belgrade
subota, 21 maja, 2022

BRNABIĆ SE SADA RAZUME I U ARHEOLOGIJU: Nastavlja se sa uređenjem nalazišta Vinča

NAJČITANIJE

- Advertisement -

Predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić objavila je danas na Tviteru da se nastavlja sa uređenjem arheološkog nalazišta Vinča/Belo Brdo.

Kako je napisala na Tviteru, raspisan je urbanističko-arhitektonski konkurs za uređenje arheološkog parka i idejno rešenje centra za posetioce i naučno-istraživačkog centra.

- Advertisement -

Kako je napisala, radovi mogu da se podnesu do osmog avgusta ove godine do 15.00 sati.

Kako je krajem prošlog meseca saopštio Republički zavod za zaštitu spomenika kulture predmet konkursa podrazumeva nekoliko celina u okviru arheološkog nalazišta, a pre svega izgradnju budućeg kompleksa Naučno-istraživačkog centra, koji je zamišljen kao regionalni i Evropski centar za multidisciplinarna istraživanja u oblasti arheologije, ali i izgradnju budućeg Centra za posetioce sa velikom zelenom površinom, prenosi Tanjug.

Konkurs podrazumeva i rekonstrukciju najuže zone zaštite arheološkog nalazišta, koje postaje svojevrsni muzej na otvorenom i aktivno mesto iskopavanja, kao i kompletno uređenje priobalja od ušća reke Bolečice u Dunav i uređenje obe obale reke, sa izgradnjom pešačko-biciklističke staze, prostorom za odmor ali i izgradnju niza sadržaja poput – botaničke bašte, privremenih objekata za prodaju suvenira, prostor za dečije sadržaje i druge.

- Advertisement -
SourcePolitika
- Advertisement -

Srodni članci

1 KOMENTAR

Ostavite komentar

Najnovije vesti

%d bloggers like this: